KrF tenner lys for Nikolai Astrup: – Han er blottet for innsikt

1 day ago 4



KAN HAN SE LYSET? Dag Inge Ulstein håper Nikolai Astrup kan «se lyset», som han sier. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VGKAN HAN SE LYSET? Dag Inge Ulstein håper Nikolai Astrup kan «se lyset», som han sier. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Høyre-topp Nikolai Astrup sammenlignet kirker med treningssentre. – Det er forskjell på prest og personlig trener, svarer KrF.

Rapporterer fra Oslo domkirkeonsdag 18. september kl. 11:38

Kortversjonen

  • Høyre-toppen Nikolai Astrup vil kutte statlig støtte til Den norske kirke og andre trossamfunn - og sammenligner kirken med treningssentre.
  • KrF-leder Dag Inge Ulstein kaller forslaget respektløst og mener det viser Høyres ekte ansiktt.

Mandag morgen gikk Nikolai Astrup ut i VG og lanserte et forslag om å strupe pengestøttent til Den norske kirke og andre trossamfunn. Kun støtte til vedlikehold av kristen kulturarv og kirkebygg vil bestå, om han får det som han vil.

Utgifter til trosutøvelse, får de troende betale for selv, mener Astrup .

Fungerende KrF-leder Dag Inge Ulstein har sitt å stri med om dagen, etter en svært krevende høst for KrF.

  • Partileder Olaug Bollestad har gått av etter et varsel om dårlig lederstil.
  • Nestleder Ida Røse har vært sykemeldt og har uttalt at hun står i en dyp krise i familien.
  • Mandag kveld denne uka ble det kjent at Bollestad retter kraftige anklager mot sittende ledelsen etter hennes avgang.

Men når KrF-lederen opplever at kirken er under angrep fra KrFs samarbeidspartner Høyre, så må han ta til motmæle.

Ulstein mener Høyre endelig «viser sitt sanne ansikt.»

– I mange av sine forslag har de foreslått å svekke kirken, og her viser det det virkelig. Sammenligningen han gjør med et treningssenter er respektløs. Han er blottet for innsikt i hva kirken faktisk betyr for oss som land og for folk.

 Gisle Oddstad / VGSTANS STØTTEN: Høyres Nikolai Astrup ønsker å kutte kraftig i statens utgifter til trossamfunn. Foto: Gisle Oddstad / VG

Han er ikke nådig i sin kritikk av Høyre.

– Dette viser at Høyre ikke ser verdien av kristne verdier. Heldigvis tror jeg Astrup vil møte motbør internt i eget parti, sier Ulstein.

VG møter Ulstein i Domkirka i Oslo. Han benytter anledningen til å tenne et lys.

– Jeg tenker at det er på plass å tenne et lys for Nikolai Astrup. Kanskje han kan se lyset? Han viser jo at han ikke har noen som helst forståelse for hva kirken er, sier Ulstein.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGTENN LYS: Her brenner et lys i Domkirka i Oslo. Det brenner for Nikolai Astrup. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Astrup sammenlignet deltagelse i trossamfunn med å gå på treningssenter – og sier folk bør betale for begge deler selv. Det liker Ulstein dårlig.

– Skal man trenge et premiummedlemskap for å slippe inn i kirken? Det er forskjell på prest og personlig trener. Utspillet viser oss at innsikten hans om hva kirken og troen betyr i samfunnet vårt er helt fraværende.

Bærebjelke

Ulstein mener kirken er en bærebjelke i det norske samfunnet. KrF-toppen peker på hvor viktig kirken er for kulturliv, integrering, det sosiale livet rundt om i Norge og for folks tro og identitet.

– Jeg er skuffet over Høyre. De er et parti som tidligere har vært opptatt av noen sentrale verdier i samfunnet.

Astrup pekte på en den dramatiske veksten i statens utgifter for trosstøtte til andre trossamfunn enn Den norske kirke. Tilskuddet til andre trossamfunn enn Den norsk kirke har økt fra 157 millioner kroner i 2010 til 1,1 milliard i 2023.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGRESPEKT: Dag Inge Ulstein etterlyser mer respekt fra Høyre i debatten om kirkefinansiering. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Ulstein er åpen for å se på endring i måten man finansierer trosstøtten.

– Det sier kirken selv at vi er nødt til å gjøre, for å sikre legitimitet til ordningen.

– Du vil også endre den?

– Ja, vi må se på det. Sånn at vi slipper å få flere tilfeller hvor folk går ut å kutte den helt. Da mister vi utrolig mye verdifullt i samfunnet vårt, som vi ikke vil merke før det er borte.

Han er likevel tydelig på at han vil sikre forutsigbar støtte til kirken. Han sier kirker landet rundt har viktige roller i lokalsamfunn og innen frivillighet.

– Språkkafeer, integreringsarbeid, leksehjelp og det aktive gudstjenestelivet i mange av kirkene. Det får store konsekvenser å svekke det, slik Astrup ønsker.

 Gisle Oddstad / VGNEI NEI NEI: Trygve Slagsvold Vedum sier nei til Høyres forslag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Vedum: – Mangel på respekt

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer også på forslaget til Astrup.

– Det han foreslår er helt unorsk. Vi skal ikke ha brukerbetaling i norske kirker, slik Høyre nå foreslår.

– Å selge kirkene våre og gjøre dem om til puber, slik som er skjedd i andre land, er helt uaktuelt.

Vedum ønsker ikke at kirken skal måtte ta betalt for begravelser, bryllup og barnedåp.

– For Astrup som har en solid formue, så får jo ikke dette forslaget noen praktisk konsekvens. Han har råd til å betale. Men jeg synes ikke vanlige folk skal måtte betale noen kirkeskatt for å gå i kirken.

Vedum reagerer også på sammenligningen med treningssenter.

– Jeg synes det er historieløst og viser en mangel på respekt. Jeg synes også Astrup mangler respekt for kirkerommet, hvor mange har hatt sine tyngste og beste øyeblikk, når han stiller seg opp og predikerer forslaget sitt på den måten.

Finansministeren erkjenner samtidig at det kan være nødvendig å se på hvordan man finansierer trossamfunn og Den norske kirke.

– Vi justerer finansieringsmodeller hele tiden. Så det kan vi se på. Men det prinsipielle om å innføre brukerbetaling i kirken er jeg fullstendig imot.

Read Entire Article