Krever potetgullsvar fra Mehl: – Tragikomisk

1 day ago 5



Rasmus Hansson (MDG) mener potetgullavhøret viser at vi har et «dusteregelverk». Nå ber han justisministeren gripe inn.

 Ingvild Gjerdsjø / Mathias Moen / TV 2
PROVOSERT: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, (t.v.) mener det er tragikomisk at politiet bruker ressurser på å straffeforfølge «dumpster diving». Foto: Ingvild Gjerdsjø / Mathias Moen / TV 2

Publisert 04.10.2024 15:35

– Det er tragikomisk at politiet bruker tid på å bøtelegge en fyr for å ta noen poser potetgull som butikken har kastet, mens de daglig henlegger saker om alvorlige tyverier, innbrudd og svindel, smeller Rasmus Hansson.

MDG-politikeren reagerer på nyheten om at politiet skal kalle inn den anklagede potetgulltyven Nils Jørgen Selbekk (38) til avhør

Bakgrunnen for avhøret er at Selbekk har fått bot for å ha hentet ut spiselig potetgull fra Europris sin søppelkasse i Kristiansund. 

Selbekk har nektet å vedta boten.

– Komisk ressursbruk

Ber justisministeren svare

Hansson varsler at han vil ta opp saken med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), og mener at butikkene burde vært pålagt å gi bort mat de ikke får solgt.

Samfunnet burde takke folk som redder mat fra å bli kastet, ikke straffe dem, sier han. 

– Jeg vil ta opp denne saken med justisminister Mehl og spørre henne om hun vil sørge for at politiet slutter å bruke ressurser på «dumpster diving», altså å ta mat som butikker har kastet. 

– Mange fornuftige butikker legger allerede til rette for dette på egen hånd. Regjeringen bør sørge for at sunt matvett også kommer inn i lovverket. 

Dumpster diving er ulovlig fordi det teknisk sett er å stjele. Det er søppel, men det er riktignok butikkenes søppel, og eiendom. Politiet har likevel tidligere uttalt at «dumpster diving» ikke er straffbart

Men påtaleleder Elin A. Drønnen i Møre og Romsdal politidistrikt skrev til TV 2 i august at de vurderer denne saken annerledes: 

– Forskjellen fra saken i media som det henvises til, er at mannen tok seg inn i en låst søppeldunk, sa Drønnen. 

 TV 2
LÅST SØPPELDUNK: I søppelkassen til venstre fant Nils Jørgen de ulovlige varene. Politiet sier de har bøtelagt fordi søppeldunken var låst. Foto: TV 2

– Et dusteregelverk

Hengelås til tross; Hansson mener likevel at det er for drøyt å straffe matberging. Han viser til at MDG lenge har jobbet for en matkastelov som pålegger butikkene å gi bort overskuddsmat i stedet for å kaste den. 

– I påvente av den loven burde politiet selv prioritere ressursbruken smartere enn på å bøtelegge og avhøre folk som knabber potetgull fra søppelet.

Hansson viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen lovet regjeringen en matkastelov, men resultatet ble ulne anbefalinger som tilsynelatende har havnet i en skuff. 

 Mariam Butt / NTB
DUSTEREGELVERK: Rasmus Hansson (MDG) kaller dagens regelverk et «dusteregelverk» og syns politiet skal prioritere annerledes. Foto: Mariam Butt / NTB

– Imens har vi altså fortsatt et dusteregelverk som kriminaliserer en så fornuftig handling som å ta vare på mat, sier han og legger til: 

– Det burde vært motsatt: Butikkene burde pålegges å gi bort spiselig mat som de ikke får solgt. 

– Verken kan eller vil kommentere

I en epost til TV 2 skriver Justis- og beredskapsdepartementet følgende om Rasmussens utspill: 

– Justis- og beredskapsdepartementet verken kan eller vil kommentere utspillet. 

Departementet viser til at påtalemyndigheten, på lik linje med domstolene er uavhengige. 

– Kjernen i prinsippet om påtalemyndighetens uavhengighet er at straffesaker ikke skal bli påvirket av politiske hensyn i enkeltsaker – dette er et helt sentralt rettsstatsprinsipp og en viktig rettssikkerhetsgaranti, skriver de i en epost. 

Samtidig påpeker departementet: 

– Men matsvinn er et viktig tema, og vi viser til at klima- og miljøministeren og landbruks- og matministeren mottok i januar i år en rapport om hvordan Norge kan halvere matsvinnet innen 2030, og forslag til en ny matkastelovgivning.

 Leslie Tangen
SPISELIG: Søppeldykkeren Nils Jørgen Selbekk viser potetgullposene han hentet ut fra søppelkassene utenfor Europris i Kristiansund. Potetgullposene var gått ut på dato, men var fullt spiselig, ifølge ham. Foto: Leslie Tangen
Read Entire Article