Kongehuset får støtte i Høiby-saken

1 month ago 21



Marius Borg Høiby siktet for vold:

Men en svensk kongehusekspert lar seg ikke overbevise. Han mener disse to detaljene viser at kongehuset har feilet.

 Kronprinsfamilien sammen med kong Harald, dronning Sonja og Mette-Marits mor, Marit Tjessem, fotografert på Slottet i 2022. Nå får kongehuset støtte etter en stormfull sommer.
KONGEFAMILIEN FÅR STØTTE: Kronprinsfamilien sammen med kong Harald, dronning Sonja og Mette-Marits mor, Marit Tjessem, fotografert på Slottet i 2022. Nå får kongehuset støtte etter en stormfull sommer. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 04.09.2024 16:45

Det har stormet rundt det norske kongehuset denne sommeren. Både prinsessebryllupet i Geiranger og voldssaken mot kronprinsessens sønn har ført til kritikk.

Som TV 2 meldte tirsdag, har det trolig bidratt til at langt flere nå mener kongehusets stilling er svekket. 53,4 prosent av dem som hadde gjort seg opp en mening, sier det i TV 2s ferske kongehusgallup.

Der sa også hele 85,8 prosent av dem som hadde bestemt seg, at Märtha Louise har håndtert sin avtale med kongen dårlig. Den sier at hun ikke skal bruke prinsessetittelen kommersielt. 

Eksperter: Kongen bør frata Märtha Louise arveretten

Får støtte

Kongehuset får derimot kjærkommen støtte fra et flertall i folket i spørsmålet om hvordan de har håndtert saken mot Marius Borg Høiby.

60 prosent av dem som har gjort seg opp en mening, sier at kongehuset har håndtert saken svært godt eller ganske godt. 

Bare 11,4 prosent av dem som har en mening, mener saken er svært dårlig håndtert.

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen synes ikke tallene er veldig overraskende.

– Det er fint at de fleste er enig i at det har vært en grei håndtering, sier han til TV 2.

– Må takke kronprinsen

Kongehuseksperten mener det er særlig én ting som har hjulpet kongehuset.

– De kan egentlig takke kronprinsen for det. Han la en ganske klar linje til hvordan man skulle forholde seg til denne saken da han var i Paris og sa at det var en alvorlig sak, men som måtte håndteres av politiet og advokaten.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon møtte den norske pressen under OL og kommenterte voldssaken mot stesønnen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Han mener Slottet har gjort rett i å holde seg på den linjen utover å bekrefte at kronprinsessen har vært i kontakt med offeret i saken.

– Men når 4 av 10 mener saken er dårlig håndtert, er ikke det vanskelig for kongehuset?

– Det vil jeg tro handler om at man så veldig gjerne vil ha kronprinsessen i tale som mor. Det kan man på en måte ikke forvente når kongehuset har gjort det så klart at dette ligger hos advokatene, og at det er en privatsak.

Kritikk fra Sverige

Målingen kan ikke ses på som en positiv nyhet for kongehuset, mener derimot den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall.

Han er redaktør i  Svensk Damtidning og har vært kritisk til hoffets håndtering av saken.

 Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN
KRITISK: Den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall synes ikke kongehusets håndtering er noe å smile av. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

– Det er litt mer enn halve befolkningen som gir dem støtte. Jeg synes ikke det er en bra tilbakemelding. 40 prosent mener saken er håndtert dårlig, sier Lindwall til TV 2.

– Jeg mener det er en fasit på at saken er blitt håndtert feil fra starten. Mette-Marit burde aldri ha tatt kontakt med offeret, sier den svenske eksperten.

Advokater reagerer på Mette-Marits telefonsamtale

Kongehuset har bekreftet at kronprinsessen hadde kontakt med kvinnen som Høiby har erkjent å ha vært voldelig mot. Det skjedde kort tid etter pågripelsen i starten av august.

– Når 40 prosent sier de har gjort det dårlig, er det ikke bra. En bra tilbakemelding hadde vært hvis 90 prosent sa de hadde håndtert dette godt, sier han.

– Når skal Mette-Marit si noe?

Lindwall mener det særlig er to ting han mener er dårlig i kongehusets håndtering.

– Jeg er kritisk til at Mette-Marit tok kontakt med offeret. Jeg forstår at hun gjorde det som en desperat mamma til Marius, men hun burde ha tenkt seg om, sier den svenske redaktøren.

 Lise Åserud / NTB
FÅR KRITIKK: Mette-Marit får kritikk fra en svensk kongehusekspert. Foto: Lise Åserud / NTB

– Så burde man gått ut med mer mye tidligere. Jeg savner fortsatt Mette-Marits egne ord. Hva sier hun som mamma og som kvinne om det som har skjedd. Når skal hun si noe?

TV 2s kongehusekspert mener derimot det er naturlig at Mette-Marit har vært taus.

– Man skal kunne kommunisere noe vettugt når man først sier noe om en så vanskelig sak. Da kan ikke uttalelsene komme på løpende bånd, sier Schulsrud-Hansen.

– Positivt

Han synes det er mest ryddig at advokaten til Høiby tar seg av kontakten med pressen. Samtidig mener han at Mette-Marit trolig må si noe på et tidspunkt.

Om tallene

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 800 personer er intervjuet i perioden tirsdag 27. august til mandag 02. september 2024.

Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,5 og +/-3,5 prosentpoeng.

– Iallfall fra et menneskelig perspektiv. Det kan komme under fylkesbesøket til Trøndelag neste uke. Det er snakk om spørsmål til kronprinsessen som mor, som bør besvares selv om det ikke er noe offisielt, sier han.

Han mener at kongehuset må se positivt på at flertallet iallfall er enig i at saken er håndtert på en grei måte.

– Vi får håpe det kommer en uttalelse etter hvert, og at vi iallfall får høre hvordan kronprinsessen har hatt det den siste tiden, sier kongehuseksperten.

Read Entire Article