Se direkte: Snart presenteres vinneren av årets fredspris

4 hours ago 6



Fredag blir det kjent hvem som vinner Nobels fredspris 2024.

Publisert 11.10.2024 10:28 Sist oppdatert 16 minutter siden

Saken oppdateres.

Det er leder av Nobelkomiteen, Jørgen Watne Frydnes, som skal offentliggjøre vinneren på Det Norske Nobelinstitutt i Oslo klokken 11 fredag formiddag.

Det er 286 nominerte til årets pris – 197 personer og 89 organisasjoner. 

Listen over de nominerte holdes hemmelig i 50 år, men flere av dem som har sendt inn nominasjon har allerede røpt hvem de ønsker at skal vinne fredsprisen. 

Se TV 2s direktesending i videovinduet øverst i saken fra klokken 10.30. Kunngjøringen sendes direkte fra klokken 11. 

Flere aktuelle kandidater

Blant bookmakernes favoritter til å vinne fredsprisen i år, er den russiske aktivisten Aleksej Navalnyj og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Navalnyj døde mens han satt fengslet i Russland i februar. 

Flere eksperter har også trukket frem Den internasjonale domstolen (ICJ) og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) som potensielle vinnere.

Også FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og leder Philippe Lazzarini er på flere eksperters lister. 

Fristen for å nominere kandidater gikk ut 31. januar. De som kan sende inn nominasjon er blant annet medlemmer av nasjonalforsamlinger, regjeringsmedlemmer, enkelte vitenskapsfolk og tidligere vinnere av fredsprisen. 

Selve prisutdelingen skjer 10. desember. 

Kriterier for å få Nobels fredspris

* Ifølge Nobels testamente skal fredsprisen gå til den «som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minsking av stående armeer samt bildande och spridande av fredskongresser».

* Alle levende personer og aktive organisasjoner eller institusjoner kan foreslås som mottakere av Nobels fredspris.

* Nobels fredspris har blitt utdelt til et bredt spekter av fredskonsepter og fredsarbeid, men også blitt droppet 19 ganger. Det er særlig i perioder med store kriger. Begrunnelsen har vært at det ikke var noen verdige saker eller kandidater blant de nominerte.

* I fredsprisens første år – fram til første verdenskrig – gikk prisen ofte til pionerer i den organiserte fredsbevegelsen.

* I mellomkrigstiden skiftet fokus over på aktive politikere som jobbet for fredsforhandlinger og internasjonale avtaler, men det var også priser for humanitært arbeid (Nansen, Folkeforbundets høykommissær for flyktninger).

* Etter andre verdenskrig har fredsprisen i hovedsak berømmet innsats på fire hovedområder: våpenkontroll og nedrustning, fredsmekling, demokrati og menneskerettigheter, samt arbeid med sikte på å skape en bedre organisert og fredeligere verden.

* I det 21. århundre har Nobels fredspris også blitt tildelt for arbeid mot miljøtrusler og menneskeskapte klimaendringer.

Kilde: Nobelinstituttet / NTB

Read Entire Article