«Alle» venter på hva som blir årets sjokk: – Harris er mest utsatt

3 hours ago 6



Presidentvalg i USA – Trump mot Harris:

Valgkampen i USA har inneholdt alt fra skudd mot en av kandidatene, en president som trakk seg og en rekke rettssaker. Kan noe toppe det?

 Mandel Ngan og Erin Schaff / AFP / NTB
JEVN KAMP: Ekspresident Donald Trump og visepresident Kamala Harris utkjemper en spektakulær valgkamp, som så langt har inneholdt det aller meste. Amerikanere spør seg nå om det kan komme enda flere overraskelser. Foto: Mandel Ngan og Erin Schaff / AFP / NTB

Publisert 11.10.2024 10:35 Sist oppdatert 4 minutter siden

Valgkampen i USA er inne på oppløpssiden og vi er under en måned fra valgdagen. Da skal amerikanerne velge hvem som skal få styre det som mange mener er verdens mektigste land.

Valget får også stor betydning for Europa og Norge. Det kan påvirke både verdensøkonomien, lommeboka di og sikkerhetssituasjonen her.

 Jonathan Drake / Reuters / NTB
KAMPKLAR: Donald Trump har festet grepet om sine støttespillere – og er klar for kamp. Foto: Jonathan Drake / Reuters / NTB

Et begrep i amerikansk valgkamp er «October Surprise» – eller Oktoberoverraskelsen: En nyhet som kan velte om på hele valgkampen og påvirke hvem som vinner.

I en jevn valgkamp som denne, kan det potensielt bli avgjørende. Amerikanske medier spør seg nå hva som blir årets oktoberoverraskelse – etter en valgkamp full av sjokk.

 Mark Schiefelbein / AP / NTB
SÅRBAR: Kamala Harris er derimot mer sårbar for en oktoberoverraskelse, mener eksperter. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

– Jeg tror Harris er mer utsatt for en oktoberoverraskelse, sier historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum til TV 2.

Trump står støtt

Han påpeker at han tror oktoberoverraskelsene har mindre betydning nå enn for noen tiår siden. Amerikanere er allerede i gang med stemmegivningen.

Samtidig har kandidatene vært under lupen allerede.

– Meningsmålingene har vært veldig stabile, særlig når det gjelder Trump. De som liker Trump, de liker Trump, og de som ikke liker ham, gjør ikke det, sier Lahlum.

 Alex Brandon / AP / NTB
FORNØYD: Donald Trump kan være fornøyd når han ser på hvor mange av hans velgere som er lojale. Spørsmålet er hvor mange velgere Kamala Harris klarer å mobilisere. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

– På den andre siden er Harris blitt belyst så kraftig nå, så det ville overraske meg om det kom noe veldig overraskende om henne nå, legger han til.

Målingene viser at Harris og Trump ligger nesten helt jevnt i antall valgmenn, mens Harris leder i nasjonal oppslutning. I USA er det ikke den som får flest stemmer i landet som vinner.

Fare for lokale sjokk

Hver delstat gir et visst antall valgmenn, og man må nå 270 for å vinne. Vippestater – delstater der det ikke er helt klart hvem som skal vinne – blir avgjørende.

– En oktoberoverraskelse som ikke endrer veldig mye i nasjonal oppslutning, kan likevel få stor betydning hvis en kandidat får litt mer eller mindre støtte i stater som Michigan eller Pennsylvania, sier Lahlum.

Kjente oktoberoverraskelser:

1880: Et forfalsket brev ble sluppet tolv dager før valget. Der skrev republikaneren James Garfield tilsynelatende at kinesisk innvandring var bra for økonomien. Demokratene trykket opp hundretusener kopier som ble delt ut i delstater som California. Garfield vant likevel valget.

1940: Franklin D. Roosevelts støtte blant svarte velgere ble svekket etter at en av hans presserådgivere sparket en svart politimann i skrittet med kneet sitt. FDR vant likevel valget.

1968: Sittende president Lyndon B. Johnson beordret en slutt på USAs bomberaid i Vietnam, men krigen tok ikke slutt likevel. Demokratenes kandidat, Hubert Humphrey, tapte mot Richard Nixon.

1972: Denne gang var det Nixon som tilsynelatende hadde fått slutt på Cietnam-krigen like før valget. Få dager før valget gikk hans sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger ut og sa at freden var nær. Nixon vant valget og krigen pågikk i tre år til.

1992: Tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger ble tiltalt for sin rolle i Iran-Contra-skandalen. President George Bush var allerede bak Bill Clinton på målingene, men det ble et hardt slag for ham.

2000: Bush-sønnen George W. Bush stilte som kandidat mot Al Gore, og bare dager før valget kom det fram at han hadde blitt pågrepet for fyllekjøring mange år tidligere. Gore ville ikke gjøre en stor greie ut av det, og tapte til slutt valget.

2016: Både videoen av Donald Trump som snakket om kvinner og kom med det famøse «Grab them by the pussy» og FBI-etterforskningen av Hillary Clinton ble omtalt som oktoberoverraskelser. Rutgers-universitetet mener FBI-etterforskningen av Clinton er den eneste oktoberoverraskelsen som ser ut til å ha påvirket valgresultatet direkte.

2020: Donald Trump ble smittet av koronaviruset og historien om laptopen til Joe Bidens sønn, Hunter, kom ut i oktober.

Kilde: Rutgers-universitet, history.com.

– Jeg tror en lokal overraskelse som påvirker situasjonen i en delstat, kan være mer sannsynlig. Trump har noen lokale problemer, som i Georgia, men jeg tror også Harris kan være mer utsatt for det.

En slik lokal variant, kan være som den i North Carolina. Der har guvernørkandidat Mark Robinson vært involvert i flere skandaler, blant annet da det ble avslørt av CNN at han omtalte seg selv som en «svart nazi» på et pornoforum.

Det har imidlertid ikke påvirket Trumps oppslutning nevneverdig.

Fra gisler i Iran til Hillarys eposter

«October Surprise» er et gammelt fenomen, men selve begrepet kan spores tilbake til 1980, ifølge Rutgers-universitetet. Da slet president Jimmy Carter på målingene blant annet fordi amerikanske gisler i Iran ikke ble løslatt.

Løslatelsen av dem skulle bli en oktoberoverraskelse som sikret Carter gjenvalg, men det skjedde ikke.

Siden har det vært flere eksempler. I 2016 er det mange som mener oktoberoverraskelsen langt på vei førte Donald Trump til valgseier.

 Angela Weiss og Brendan Smialowski / AFP / NTB
BLE FELT: Hillary Clinton var ifølge flere kilder rasende på FBI-direktør James Comey, etter at han åpnet etterforskningen av henne midt i innspurten av valgkampen. Foto: Angela Weiss og Brendan Smialowski / AFP / NTB

Da sendte FBI-direktør James Comey ut en pressemelding om at han gjenåpnet deler av etterforskningen av Hillary Clintons eposter. Senere i oktober «frikjente» han Clinton.

– 2016 er et eksempel på at en oktoberoverraskelse kan ha hatt betydning. Det endte med at begge sider ble sinte på FBI da, påpeker Lahlum.

 Brendan McDermid / Reuters / NTB
VANT: Ifølge Rutgers-universitetet er oktoberoverraskelsen i 2016, ett av få eksempler på en overraskelse som har påvirket valget. Da gikk Donald Trump seirende ut av kampen mot Hillary Clinton. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB

– Jeg er ikke enig i at det er åpenbart at det førte til at Trump vant, men marginen var veldig liten. Så det er en av valgkampene der det kan ha hatt betydning, legger han til.

Hva kan bli årets sjokk?

Så hva kan bli årets overraskelse? Økonomi, innvandring og krigene rundt om i verden trekkes fram av flere.

Lahlum tviler på at det skal komme fram noe nytt om kandidatenes fortid som kan endre bildet.

– Hvis det kommer nye anklager om fortiden til Trump, tror jeg ikke det vil flytte mye på velgerne. Hvis det skulle komme noe veldig negativt om Harris, tror jeg hun har større fallhøyde, sier han.

 Godofredo A. Vásquez / AP / NTB
I DEBATT: Donald Trump og Kamala Harris har møtt hverandre til bare én debatt. Det er fortsatt usikkert om det blir noen flere, og det kan påvirke hvor stort handlingsrom kampanjene har til å håndtere kriser som oppstår, skriver CNN. Foto: Godofredo A. Vásquez / AP / NTB

– Det er fortsatt sånn at folk kan endre mening om Harris litt mer enn om Trump. Men de har gransket henne grundig.

Årets valgkamp har inneholdt en haug med overraskelser allerede. Fra attentatforsøkene mot Donald Trump – ett av dem kom han så vidt fra med livet i behold – til at Joe Biden trakk seg og ble erstattet av Harris.

– Valg preget av uro

CNN skriver i en analyse at overraskelsene i år kommer i et svimlende tempo. Nyhetskanalen påpeker at et rekordjevnt valg er sårbart for flere sjokk.

De stiller i likhet med Lahlum spørsmål ved om Trumps velgere lar seg påvirke at nye detaljer, for eksempel i etterforskningene av ham.

 Marco Bello / Reuters / NTB
EKSPLOSIVT: Israel-spørsmålet er eksplosivt i amerikansk valgkamp. Mens Donald Trump står støtt bak Israel, utfordres Kamala Harris av flere demokrater som mener hun må ta en hard linje. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

– Harris' største sårbarhet kan ligge i en følelse av at normaliteten etter pandemien, som Joe Biden lovet å gjenopprette, fortsatt ikke er der, skriver CNN.

De trekker fram naturkatastrofer, økonomi og krigen i Midtøsten som mulige overraskelser.

– Spørsmålet er om alvorlige kriser hjemme og i utlandet kan bryte opp det døde løpet mellom Donald Trump og Kamala Harris i et valg som allerede er preget av uro.

Eksplosivt i Midtøsten

Lahlum vil ikke nødvendigvis kalle en eskalering i Midtøsten for en oktoberoverraskelse hvis det skjer. Det mener han er mer en endring av verdenssituasjonen

 Carolyn Kaster / AP / NTB
MÅ OVERBEVISE: Kamala Harris må overbevise velgere i Michigan om at hun kan håndtere Israel. Her fra et folkemøte i Flint i Michigan forrige uke. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Mens Ukraina-krigen tidvis er en hodepine for Republikanere, er Midtøsten eksplosiv for Demokratene. Særlig unge demokrater og muslimske velgere krever en hardere linje overfor Israel.

Det kan for eksempel få betydning i delstater som Michigan, der det bor mange med muslimsk bakgrunn.

– En endret verdenssituasjon noen dager før valget, kan selvsagt påvirke valget. Midtøsten er skumlere for Harris enn for Trump. Michigan er en viktig stat, så der kan det få betydning, sier Lahlum.

Read Entire Article