Kongehusekspert med oppfordring til Mette-Marit og Marius Borg Høiby

1 month ago 36



Minner om hva Mette-Marit selv gjorde da det stormet rundt hennes personlige bakgrunn.

 Lise Åserud / NTB
SIKTET: Marius Borg Høiby er siktet for vold etter en hendelse i Oslo. Kongehuseksperter mener det påvirker kongehuset. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 07.08.2024 17:10

Kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, er siktet for vold og skadeverk etter en hendelse på en privatadresse i Oslo i helgen.

Han er ikke en del av kongehuset, men en del av den utvidede kongefamilien.

Det betyr at kongehuset må håndtere nok en vanskelig sak, mener flere eksperter TV 2 ha vært i kontakt med.

Saken ser også ut til å ha fått direkte konsekvenser for kronprinsessens offisielle program, ettersom hun ikke dro til OL i Paris som planlagt. Det skyldes trolig siktelsen mot sønnen, mener TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen.

Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen kaller det en alvorlig sak – og mener det er trist at kongehuset igjen må håndtere en utenomkongelig sak.

– Det er synd for kongeparet og kongehuset. Det er en alvorlig sak som jeg tenker at kongeparet skulle slippe å få oppleve, sier Taalesen til TV 2.

Oppfordring til Mette-Marit

Taalesen ble i 2007 ansatt ved Det kongelige hoff som den første kvinnelige lakeien i Norge. Hun jobbet ved hoffet fram til 2018.

– Det er en alvorlig sak, selv om vi ikke vet alle detaljene eller omfanget av det ennå, sier Taalesen.

Hun kommer med en oppfordring til kronprinsesse Mette-Marit og Marius Borg Høiby:

– Det ville ha vært naturlig fra et PR-perspektiv at Mette-Marit og Marius stiller opp til et intervju og snakker om hva som har skjedd – og hvorfor.

– Det er noe vi lurer på alle sammen, hvordan dette kunne skje. Uansett om han er kongelig eller ikke, er han en del av familien. Og det skader kongehuset hvis noen i familien kommer i kontakt med politiet i en alvorlig sak, sier Taalesen.

Mette-Marits pressekonferanse

Hun minner om at Mette-Marit har gjort noe lignende før.

– Det er ikke ofte at kongehuset stiller opp på pressekonferanser, men de gjorde det da kronprinsessen giftet seg inn i familien. Da var det mange spekulasjoner om hennes bakgrunn, og hun stilte da opp og svarte på spørsmål. Det satte en stopper for mye av det, sier Taalesen.

 Heiko Junge / NTB
MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon og hans kjæreste, som da het Mette-Marit Tjessem Høiby, stilte opp for pressen før brylippet i 2001. Da svarte blant annet Mette-Marit på spekulasjonene om hennes bakgrunn. Foto: Heiko Junge / NTB

Marius Borg Høiby er ikke en offisiell del av kongehuset, og har ingen rolle. Taalesen minner om at han likevel er svært tett på de kongelige, som sønn av Mette-Marit, stesønn av kronprins Haakon og storebror til Norges framtidige tronarving, prinsesse Ingrid Alexandra.

– Uansett hvordan man vrir og vender på det, er han ikke en vanlig mann. Han er sønn av kronprinsessen og er blitt tatt godt inn i kongefamilien. Det er et ansvar som kommer med det, og, sier Taalesen.

– Nært knyttet til kongehuset

Kongehusekspert Caroline Vagle i Se og Hør sier det er en alvorlig og trist sak for alle parter.

– Og selvfølgelig berører det også kongehuset. Alt sånn utenomliggende for den jobben de egentlig skal gjøre, vil i det store og hele påvirke hva slags inntrykk folk har, sier Vagle til TV 2.

Hun påpeker også at Borg Høiby er nært knyttet til det offentlige kongehuset.

 Lise Åserud / NTB
PÅ FAMILIEBILDE: Marius Borg Høiby har vært med på offisielle familiebilder med kongefamilien. Her fra 2015. Foto: Lise Åserud / NTB

– Han er såpass nært knyttet til dem som sønn av vår fremtidige dronning, at folket forventer at han oppfører seg deretter. Så skal vi også huske at vi vet ikke helt hva som har skjedd. Han er siktet, han er ikke dømt, så vi skal ta forbehold når vi snakker om dette, sier Vagle.

– Politiet må få gjøre jobben sin

Kongehuseksperten mener saken er en belastning for kongehuset, som allerede har måttet håndtere flere saker den siste tiden.

– Vi har et kongepar som i en årrekke har stått på, og skapt en tillit. De har en kontrakt med folket hvor de er veldig populære. Med sitt engasjement, sin innsats og varme har de blitt veldig populære. Så er det masse utenomforliggende som gjør at folk blir skeptiske, sier Vagle.

– Så skal vi også huske på at dette er en familiekrise, og noe som berører alle, og som er vanskelig for dem. Vi andre, hvis vi har familiekriser, så klarer vi stort sett å holde det innenfor husets fire vegger. Men her blir alt offentlig og de må dele det med resten av landet.

Vagle legger til at hun er fan av åpenhet, og tror at kongehuset kommer lengst med det.

 – Jeg tenker at nå må politiet få gjøre sin jobb, så skal ikke vi andre mene så veldig mye om den konkrete saken, men heller følge med å se hva som skjer. Så får vi ta det deretter, sier hun.

Read Entire Article