Kommuneansatt jobbet gratis i helger i åtte år: – Ikke lett å skjønne lønnsslippene 

2 weeks ago 13



Gjennom åtte år har en ansatt i Tokke kommune i Telemark utført arbeid i helger uten å ha fått betalt.

Det var Telemarkavisa som først omtalte saken.

Bakgrunnen er at personen har to stillinger. Vedkommende er 82,3 prosent vikar og har i tillegg en fast jobb med stillingsprosent 17,7 prosent i helgene.

«Det er oppdaget helt tilfeldig av administrasjonen at lønnsutbetalingen mangler i 17,7 prosent stilling», står det i sakspapirene til kommunestyret.

– Ved en feil er det lagt inn bare den ene stillingen, og ikke helgestillingen. Om det er skjedd i lønnssystemet, eller om det er lagt inn manuelt ved en feil, det vet vi ikke, sier ordfører Jarand Felland til NRK.

Anbefaler åtte års etterbetaling

Feilen ble oppdaget i mai, og i juli fikk den ansatte etterbetalt lønn for tre år tilbake, 324.000 kroner.

Det var fordi foreldelsesfristen er på tre år, og arbeidstakere har plikt til å sjekke at egen lønn stemmer.

Men nå har formannskapet i Tokke sett på saken, og de mener den ansatte bør få utbetalt helgelønnen for de siste åtte årene.

– Formannskapet konkluderte enstemmig med at vedkommende bør få tilbakebetalt hele summen, sier Felland.

– Vanskelig å finne ut av

Han forteller at dette er en krevende sak, men at formannskapet mener det er riktig å etterbetale den manglende lønnen åtte år tilbake i tid

Bildet viser en mann omgitt av skog. Han har mørkt krøllete hår og briller. Vi kan skimte en blå allværsjakke.

Ordføreren avbilda i 2021.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– Arbeidstaker har jo en plikt til å undersøke, men arbeidsgiver har jo samtidig en plikt til å framstille dette på en forståelig måte. Det er ikke lett å skjønne lønnsslippene du får tilsendt. Og folk har gjerne tillit til at det som kommer fra det offentlige er riktig, sier ordføreren og legger til:

– Det er det vi har falt ned på i vår vurdering. Det kan være vanskelig å finne ut av, så derfor har vi tenkt at dette bør være noe kommunen tilbakebetaler, selv om deler egentlig er foreldet.

Dermed er anbefalingen at den ansatte får 780.000 kroner inkludert arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon. Pengene tas fra kommunens disposisjonsfond.

– Feil kan skje

Men avgjørelsen er opp til kommunestyret når saken behandles tirsdag.

På spørsmål om kommunen har sjekket om feilen kan gjelde flere ansatte, sier ordføreren at han regner med at lederne har sett gjennom lønnsutbetalingene etter at saken ble oppdaget.

– Det er jo også en oppfordring til arbeidstakere om å undersøke litt. For feil kan skje, også i dag, understreker Felland.

Publisert 14.09.2024, kl. 11.09 Oppdatert 14.09.2024, kl. 11.25

Read Entire Article