Knotten klamrer seg til analyse-håp etter funn

2 weeks ago 8



Et produkt som selges i amerikanske dagligvarebutikker har gitt dopingtatte Iver Knotten (25) et nytt håp om å bli trodd.

 Iver Knotten, her under U23-tempoen i VM i 2019. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 25.09.2024 19:28

I går slo nyheten om at Knotten har testet positivt på det forbudte stoffet Ibutamoren ned som en bombe i sykkel-Norge.

– Vi håper fortsatt at vi skal finne ut hvor det kommer fra. At jeg kan vise at jeg ikke har gjort dette. For det har jeg ikke, sa Knotten til VG.

Stoffet han testet positivt på er såkalt veksthormonveksthormonVeksthormon er ifølge Store medisinske leksikon et naturlig forekommende hormon som blant annet regulerer lengdevekst og forbrenning. Som dopingmiddel brukes det for øke muskelmassen og kroppens forbrenning. Bruken av veksthormon som dopingmiddel har alvorlige bivirkninger: vekst av hjertet, høyt blodtrykk og økt risiko for hjertesvikt.frigjørende. Det er forbudt både i og utenfor konkurranse. 

Knotten og Odd Christian Eiking under Artic Race i 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Normalt gir dette fire års utestengelse. Men dersom Knotten kan forklare hvordan stoffet har endt opp i kroppen hans uten at det har skjedd med vilje, og at han blir trodd på dette, så er straffen gjerne to år.

– Derfor har vi forsøkt å å rekonstruere hva han har fått i seg av kosttilskudd, sier Knottens advokat, Morten Justad Johnsen, til VG i dag.

Men det er krevende: For etter at 25-åringen ble testet av Antidoping Norge 9. desember, så fikk han ikke vite om det positive resultatet før 21. mars. Testen skal, ifølge Justad Johnsen, først ha vært negativ, før den var positiv da den ble testet på nytt.

Etter det VG forstår har Knotten og advokaten hans sendt inn flere kostholdsprodukter til testing på Aker laboratoriet i Oslo. Disse har ikke gitt utslag på Ibutamoren.

– Knotten har kontroll på de kostholdsproduktene han har tatt. Men etter at vi har oppdaget at det aktuelle stoffet finnes i «multivitamin» som selges i amerikanske dagligvarebutikker, så har vi utvidet søket, sier Justad Johnsen.

 Morten Justad Johnsen. Foto: Berit Roald / NTB

Iver Knotten har ikke vært i USA i den aktuelle perioden. Men en teori advokaten hans nå undersøker, er om Ibutamoren også kan dukke opp i andre produkter siden det kan spores til et kosttilskudd som selges over disk i USA.

Iver Knotten er inneforstått med at karrieren hans er over. 

– Han har lagt opp. Men for ham er det helt avgjørende å bli trodd på at dette ikke er gjort med forsett, sier advokat Morten Justad Johnsen.

Det var TV 2 som i går avslørte at Knotten har testet positivt på doping. Kanalen forteller i dag om hvordan nyheten slo ned som en bombe i den norske VM-troppen som befinner seg i Zürich.

– Det ble diskutert selvsagt. Det er en sjokknyhet, og ikke noe man ser ofte. Folk er litt i sjokk. Man vil ikke tro at noen faktisk ha dopet seg, og man er uskyldig til det motsatte er bevist. Vi liker å tro det beste, og at alt er uheldig, sier stortalentet Felix  Ørn-Kristoff til TV 2.

Landslagstrenner for herrer junior, Kai Lexberg var også overrasket:

– Jeg hadde en liten prat med et par av gutta i går, det gir jo en vekker på hvor viktig det er å være forsiktig med kosttilskudd og hva du putter i deg. Det er klart at når det kommer så tett på, så skjerper det alle andre til å sjekke enda bedre hva de putter i seg, sier han til kanalen.

Read Entire Article