Klar Haaland-beskjed: – Det tror jeg vi må venne oss til

3 hours ago 4



Han er en av verdens største idrettsstjerner. Men på innsiden av landslaget er visstnok Erling Braut Haaland (24) slik han alltid har vært.

Erling Braut Haaland er midtpunktet hvor enn han går. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 09.10.2024 22:00

Det mener i hvert fall Jørgen Strand Larsen (24) som har spilt på landslag med Haaland siden han var 16.

– Han er helt lik seg. Jeg er lik meg. Vi forandrer oss ikke, sier den smilende haldenseren til VG.

Men alt er ikke likt som da de var stjerneskudd på Norges U-landslag. Overgang til store klubber har ført til store penger – og stor oppmerksomhet.

 Erling Braut Haaland ankom Gardermoen lørdag kveld sammen med blant andre sin mor Gry Marita. Fotballstjernen flyr som regel privatfly til landslagssamlingene. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Haaland har blitt verdensstjerne gjennom sine prestasjoner for Manchester City. Når Martin Ødegaard nå er ute med skade er han landslagets kaptein til kampene mot Slovenia torsdag og Østerrike søndag.

– Vi endrer oss ikke. At han ikke gjør det er spesielt imponerende, han som har blitt så god og så stor. At han holder seg så nede på jorden, sier Strand Larsen.

– Ingen stjernenykker på guttene?

– Jeg synes ikke det. Men det er klart at noen ting blir vanskelig å unngå, sier Strand Larsen, og viser til at flere av landslagsguttene nå flyr privatfly til samling.

 Jørgen Strand Larsen og Erling Braut Haaland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Lørdag kveld ankom Haaland Gardermoen i privatfly fra England sammen med Sander Berge.

– Man vil gjerne ha frihet og sitt personlige liv så man flyr kanskje ikke med vanlig fly. Se i USA: Alle de kjente flyr med privatfly der. Det må vi venne oss til i Norge også, sier Strand Larsen.

VG påpeker at det da vil komme kritikk med tanke på klimaeffekten, noe Strand Larsen forstår.

– Noen ganger og til noen personer må det være greit. Det handler ikke om at de skal ødelegge for resten av befolkningen. Jeg tror Erling er så sliten av å være midtpunktet hvor enn han går. Da kan det være fint å få litt privatliv og slippe den støyen.

Ståle Solbakken peker på det samme. Han er sjefen til en fotballstjerne som er så stor at det har utfordret Norges Fotballforbunds sikkerhetsrutiner.

For landslagssjefen er ikke i tvil om hva den største utfordringen med å ha en så stor stjerne i laget er.

– Det er bevegelsesfriheten og med vakthold og sånne ting. Du kan si hva du vil, men det er litt slitsomt på mange måter. Så er han en ung mann ennå og du skal tenke på hans ve og vel, sier Solbakken til VG.

Han mener ingen kan sette seg inn i hverdagen til Haaland. Samtidig peker Solbakken og Sander Berge på en stjernespiss som er helt avslappet innenfor landslagssamlingen trygge vegger.

– Det er helt uproblematisk. Jeg tror han synes det er godt å være i garderoben og på samling enten det er her eller i City. For da er han en av gutta. Da har han sin rolle og sine kamerater som han alltid har hatt. Både han og Martin har et stort ansvar med tanke på å ta inn nye spillere. De kan jo sikkert drepe en ung spiller med blikket sitt, og det kunne vært et problem om de var egosentriske personer. Men det er vi helt forskånet for, sier Solbakken.

Sander Berge sier følgende:

– Han er en herlig person som smitter med sitt humør. Han tar inn alle og har det gøy. Samtidig som han er avslappet, tar det rolig og vet å fokusere på andre ting enn fotballen. Så tror jeg en av hans absolutt største styrker og noe av det mest fascinerende med han er hvor god han er på å slå av bryteren og så være så skarp igjen som han kan bli når han skrur på.

– Hva slags kaptein blir han?

– Jeg tror det viktigste er at Erling kommer inn og gjør det han alltid gjør for oss. At han er den naturlige å se etter der fremme som er livsfarlig for motstanderen å møte. Man merker at når han er med så er motstanderen litt mer preget. For oss er det viktigst at han er helt fit og kan avgjøre matchene. Så vil han naturligvis ta litt ekstra tak. Jeg tror det vil passe ham fint å spre litt ekstra trygghet, svarer Fulham-spilleren.

Haaland selv svarte slik på hvordan han skulle opptre som kaptein:

– Sånn som når jeg ikke er kaptein. Du skal ikke prøve å være noen andre enn deg selv, det samme gjelder for alle i denne verden. Jeg tror det er viktig å være seg selv.

Hør en times intervju med landslagssjef Ståle Solbakken før landskampene mot Slovenia og Østerrike?

Read Entire Article