«Kjente kunstnere, svake verk»

1 month ago 33



Jeg liker overskuddet, begeistringen og sjenerøsiteten til matvare­prinsen Ole Robert Reitan, som vil bidra til å gjøre Trondheim til en enda viktigere kulturby.

For noen uker siden var det rød løper og stor stas da han åpnet Nye Hjorten teater, og nå inviterer han publikum inn i sitt private museum i samme kvartal.

Museet har fått, det kanskje ikke så veldig velklingende, navnet PoMo, som er forkortelse for Posten Moderne.

Det er nemlig byens vakre, gamle hoved­postkontor som nå er forvandlet til museum.

Og jeg må si jeg synes det ligger en ganske nydelig metaforikk i akkurat dette: Post­sentralen som en gang var Trondheims forbindelse til den store verden der ute, skal nå være som en åpen dør mot den internasjonale kunst­scenen.

viser en bygning i jugendstil i skumring, med et stort skilt på taket i regnbuefarger der det står "our magic hour"

De store bokstavene på fasaden, der det står «Our Magic Hour» i regnbuens farger, er et verk av Ugo Rondinone, en ettertraktet sveitsisk kunstner som har gjort seg bemerket med mange svært interessante verk. Men dette er virkelig ikke et av dem. Personlig synes jeg det ser ut som et glorete reklameskilt som er direkte skjemmende for den vakre jugendfasaden.

Foto: Valérie Sadoun

Store ambisjoner

Og det er ikke tvil om at det ligger ambisjoner i det nye museet.

Åpnings­utstillingen «Postkort fra framtida» byr på flere store navn i et spenn fra den italienske 1700-tallskunstneren Giovanni Battista Piranesi og vår egen Edvard Munch, videre til den store amerikanske konseptualisten Sol LeWitt og den franske super­stjernen Louise Bourgeois.

Denne veldige bredden er utvilsomt både utstillingens styrke og svakhet.

En hengende skulptur i tekstil som viser en mannlig og kvinnelig overkropp sydd sammen med hodene hengende til hver sin side.

Et av utstillingens helt store høydepunkter. For en spenning, spenst og tilstedeværelse det er i Louise Bourgeois’ merkelige tekstilskulptur. Det ser ut som en kvinne- og en mannstorso som henger sammen. Her er det så mye interessant å gruble på. Handler det om brytningen mellom det å være del av en symbiose, men likevel opprettholde din egen individualitet? Eller er det skildringen av et mellommenneskelig fangenskap, der man uten å kjenne nærhet til hverandre likevel er grodd helt fast i den andres liv?

Foto: Christopher Burke / The Easton Foundation / BONO 2025

Her er det veldig mye flott og forskjellig å oppleve, men vanskelig å få grep om en hel­hetlig tanke bakenfor.

En ting som plager og forundrer meg der jeg vandrer gjennom museet, er de kritt­hvite, og i flere tilfeller flom­belyste, salene.

Et museum pleier av konserverings­messige årsaker å ha litt dempet belysning, men her er det tidvis direkte blendende.

Jeg får beskjed om at alle hensyn er tatt, og at hvert roms belysning er nøye tilpasset hva de ulike verkene kan tåle, men likevel, behagelig er det ikke.

PoMo, Trondheim 2025

Foto: Valérie Sadoun / Valérie Sadoun

Sterkt og svakt side om side

Det er imidlertid en fin museums­sal vi kommer inn i når vi går inn gjennom museets hoved­inngang.

Her er det historiske bygget godt ivaretatt med søyler og stukkatur.

Under taket henger Philippe Parrenos gåtefulle verk «Speech Bubbles». Det består av skimrende grønne bobler og poser som filtrerer dags­lyset fra et tak­vindu på en meget vakker måte.

Under dette enkle talende verket er det plassert en plump og uinteressant skulptur av den østerrikske kunstneren Franz West.

  • viser en utstillingssal med en skulptur og over den henger det masse snakkebobler i glass over som lyser ned

    Jeg liker de grønne snakkeboblene til Parreno. Jeg synes også tittelen er fin. Den får meg til å tenke at det foregår en stum meningsutveksling der oppe under taket.

    Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK
  • Viser et maleri bestående av krusedull-aktige strøk med grønn og blå maling

    Josh Smith er en anerkjent kunstner som jeg ikke synes leverer så veldig godt i denne utstillingen. Her er det ingen formgivende vilje. Det er sleipe og uengasjerte penselstrøk. Formspråket etteraper noe ekspressivt, men det er ingen virkelig energi.

    Foto: Josh Smith
  • Katharina Fritsch, Madonnenfigur / Madonna, 1987/2024. PoMo Collection.

    Om den skingrende gule skulpturen til Katharina Fritch ikke akkurat er det vakreste jeg har sett, slik Reitan hevdet for egen del, så har den absolutt noen kvaliteter. Den reflekterer rundt Madonna-konvensjonen og hjelper oss å se henne med nye øyne.

    Foto: © Katharina Fritsch / BONO 2025 PoMo, Trondheim 2025.
  • Viser et foto av en naken kvinne full av tatoveringer sittende på kne med armene på lårene

    Cathrine Opies bilder vever sammen det dokumentariske, det teatralske og det poetiske. Som lesbisk kvinne, som gjennom hele livet har søkt et mer androgynt kjønnsuttrykk, er det tematikker knyttet til den trange kvinnelige kjønnsrollen som ofte oppta

Her er det forbløffende lite tilstedeværelse og intensitet i uttrykket: Skulpturen bare ligger der på gulvet som en snodd pølse.

Og hva har egentlig disse to arbeidene å si hverandre?

Jeg synes akkurat dét går igjen i utstillingen som et refreng; det skjer gjennomgående for lite i møtene mellom arbeidene.

En opplyst utstillingssal der en oransje trapp figurerer i bakgrunnen

PoMo har virkelig flotte utstillingsrom. Arkitekten Erik Langdalen har gjort en meget god jobb med å ivareta de gamle bygningsdetaljene og praktbyggets historiske preg, samtidig som han har gjort de nødvendige tilpasningene som må til for å skape et velfungerende museum. Det er gjennomgående gode rom for visning av kunst.

Foto: Valérie Sadoun

En visuell fornærmelse

En annen merkelig kobling er den tyske kunstneren Anne Imhof og 1700-tallsgrafikeren Giovanni Battista Piranesi.

Piranesi er representert med sin fascinerende serie etsninger av drømme­aktig arkitektur med labyrintiske trapper og mektige hvelv, som rent konstruksjons­messig er umulige.

Han beskrives gjerne som en sinnets arkitekt, fordi disse bildene er sett mer som skildringen av en mental tilstand.

Kanskje handler det om å være fanget i sitt eget indre.

En tegning som viser masse trapper gående opp og ned og overalt, surrealistisk

Serien kalles for Imaginære fengsler. Piranesis uttrykk står sterkt for seg selv. Det formidler en marerittaktig, klaustrofobisk følelse.

Foto: Uli Holz

Imhof er på sin side en profilert samtids­kunstner som har skapt mange spennende performative prosjekter.

Men hun er kanskje mer av en konseptualist enn en form­giver. I hvert fall hvis vi skal dømme ut ifra de ubehjelpelige arbeidene som vises i denne utstillingen.

I mine øyne er de som en visuell fornærmelse mot Piranesis mektige, historiske prosjekt.

viser et kunstverk som ser ut som rødt og svart glass som enten er knust eller en flate dekket i spindelvev

Imhof faller fullstendig igjennom her. Her synes jeg ikke det er noe spennende verken farge- eller linjespill. Kanskje er det noe litt spindelvevsaktig ved uttrykket uten at det gjør det særlig mye mer interessant i mine øyne.

Foto: Peter Tijhius

Og dette er kanskje nok et refreng: profilerte kunstnere representert med ganske svake verk.

Det gjelder nemlig ikke bare Imhof, men også blant andre Ugo Rondinone, Sol LeWitt, og vår egen Sandra Mujinga.

Særlig Mujinga var en skuffelse, synes jeg.

Den unge kunstneren er kjent for å skape mystiske og dramatiske uttrykk der hun gjerne benytter spennende lys­effekter og skaper en uhygge­svanger og dunkel atmosfære. Så her trodde jeg i hvert fall at jeg et øyeblikk skulle få en pause fra flom­belysningen.

Installasjonen har imidlertid verken mystikk eller lyseffekter. Men det er i og for seg ikke det som gjør det til et svakt verk.

et kunstverk bestående av stålrør satt opp til å ligne et slags dyr med tekstiler drapert over "kroppen"

Uvanlig slapt av Mujinga. Her ser det ut som hun har hengt et tekstil til tørk, ikke forsøkt å komponere et spenningsfullt formuttrykk.

Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK

Uttrykket fremstår bare som overraskende slapt og form­svakt.

Mujinga har skapt noen ganske uttrykksfulle metall­strukturer som danner et slags skjelett, men de tekstilene som er slengt ovenpå, ser ut som de bare formålsløst er kastet dit.

Hun klarer ikke å stemme material­kvalitetene opp mot hverandre, slik hun så ofte ellers gjør.

Verdt å besøke

En som derimot virkelig er godt representert, og med et strålende utvalg, er Edvard Munch, som også har fordelen av å stå i en egen sal.

viser en utstillingssal med blå vegger og malerier hengt på, deriblant madonna av edvard munch

Hvilken rolle spiller egentlig Munch i denne sammenhengen? Skal dette være PoMos egen semipermanente Munch-sal à la Nasjonalmuseet, eller er tanken at Munch inngår i utstillingens tematiske helhet? Det fremstår som uavklart.

Foto: Valérie Sadoun

Men hvor Munch tematisk kommer inn i den tematiske sammenhengen, er virkelig nokså gåte­fullt.

Det er i det hele tatt ikke så greit å få grep om hva slags budskap dette postkortet fra fremtiden egentlig bringer.

Likevel er det nok av sterke enkelt­verk som gjør utstillingen verdt et besøk. Og jeg har virkelig tro på at PoMo vil utvikle seg til å bli et spennende museum.

Men fortsatt har de nok en liten vei å gå.

Publisert 12.02.2025, kl. 18.16

Read Entire Article