– Ingen tvil om at Tulsi Gabbard er en nyttig idiot for Putin

4 hours ago 7



«Det var mange som himlet med øynene», sa én republikansk senator til The Hill før jul.

«Hun var ikke særlig godt forberedt, hører jeg. Jeg har ikke hørt noe positivt», sa en annen.

Begge snakket om møter Tulsi Gabbard hadde med senatorer i forbindelse med at Donald Trump ønsker 43-åringen som ny etterretningssjef i USA.

Det er Senatet som godkjenner de viktigste regjeringsutnevnelsene og dermed har siste ord før USAs påtroppende president får fylt en post.

Og mange er skeptiske til at Gabbard skal få den viktige rollen som sjef for amerikansk etterretning.

Den utnevnelsen er også interessant med norske øyne, med tanke på at Gabbard anses som vennligsinnet overfor vår nabo i nord, Russland.

Norge og USA er som kjent allierte og deler etterretningsinformasjon.

 Kevin Dietsch / Getty Images via AFP / NTB
OMSTRIDT: Tulsi Gabbard var sett på som en kommende stjerne hos Demokratene og stilte som presidentkandidat for dem i 2020. Foto: Kevin Dietsch / Getty Images via AFP / NTB

– Dette er noe man absolutt diskuterer. Måten man skal forholde seg til Trump-regimet på har vært diskutert lenge, og man har forberedt seg denne gang. Sist var man relativt uforberedt, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.

Trump har jo selv blitt beskyldt for å være Putin-vennlig og fikk blant annet kritikk for å ha et to timer langt møte med Russlands president bak lukkede dører i Helsinki i 2018.

 Aleksey Nikolskyj / Sputnik / AFP / NTB
VENNLIG TONE: Donald Trump og Vladimir Putin ser ut til å komme veldig godt overens. Her avbildet i Helsingfos 16. juli 2018. Foto: Aleksey Nikolskyj / Sputnik / AFP / NTB

– Nyttig idiot for Putin

Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke er også skeptisk.

– Mine tanker er at en utnevnelse av Gabbard er bekymringsfull. Og det har med bakgrunnen hennes å gjøre, Løkke til TV 2.

Han viser til at hun har uttalt seg positivt om Syrias falne diktator Bashar al-Assad, at hun har gjentatt flere av propagandaytringene fra Russland og i tillegg kritisert USAs politikk både overfor Iran og Kina.

– Det er ingen tvil om at hun er en nyttig idiot for Moskva. Om det er noe dypere samarbeid, eller at hun nærmest skal være en spion, det tror jeg ikke, men det er ingen tvil om at hun er en nyttig idiot for Putin-regimet, mener Løkke.

Professor Kristin Skare Orgeret ved fakultetet for samfunnsvitenskap hos Oslo Met deler bekymringen til Løkke.

– «Nyttig idiot» er jo ikke det beste skussmålet om du skal besitte stillingen som leder av etterretningen for USA, verken internt eller eksternt, konstaterer Orgeret.

Oslo Met-professoren beskriver Gabbard som «en polariserende skikkelse det er vanskelige å vite helt hvor man har».

– Det er interessant å gå mot strømmen, men at hun er en så varm tilhenger av RT, eller det som het Russia Today, er blitt mye kritisert, sier Orgeret.

– Det kan være en interessant eksersis å se på Russia Today, hvordan de dekker ting sammenlignet med vestlige medier, men å bruke det som sin viktigste kilde og lene seg tungt på det som er Russlands viktigste propagandakanal, det er ikke å anbefale.

Skepsis

 Time Magazine
ÅRETS PERSON: Magasinet Time valgte Donald Trump i 2024. Foto: Time Magazine

Dette bekymrer også andre statsledere, påpekte Time Magazine i forbindelse med at Trump ble kåret til Årets person av magasinet i desember i fjor.

«Enkelte utenlandske statsledere har sagt at de er bekymret for å dele etterretning med Tulsi Gabbard, gitt hennes støtte til Russland og Syria. Er hennes utnevnelse verdt prisen hvis allierte slutter å dele etterretning med oss?» spurte magasinets reporter.

– Jeg er overrasket over det … Jeg hørte det for første gang her om dagen … Jeg synes hun er en flott amerikaner. Hun er en person med veldig sunn fornuft. Jeg har fulgt henne i årevis og hun har ingenting å gjøre med Russland, svarte Trump.

Bergesen, som har en fortid som diplomat, tror det skal mye til for at Norge ikke skal dele etterretning med USA.

– Det skal nok mye til, men man har jo forberedt seg, i hele norsk forvaltning, og lagt planer for om USA trekker seg ut av Nato, om USA starter handelskrig med EU og så videre. Det er jo jobben til disse etatene å ha beredskapsplaner. 

– Hun er flink

Eirik Løkke tror at Trump tiltales av at Gabbard tidligere var demokrat og nå omfavner ham.

– Dette liker han jo veldig godt. Og hun er flink. Hun er flink på TV, hun er en flink debattant. Hun er ikke dum. Hun gjør et godt inntrykk når hun snakker om ting, mener Løkke.

Bakgrunnen til Tulsi Gabbard er utvilsomt imponerende.

 Paul Sancya / AP / NTB
PRESIDENTKANDIDAT: Tulsi Gabbard stilte i Demokratenes primærvalg i 2020. Her fra en CNN-debatt i juli 2019 i Detroit. Gabbard skiller seg ut i sin helhvite dress. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

Hun ble født i Amerikansk Samoa i Stillehavet i 1981 og vokste opp på Hawaii. Bare 21 år gammel ble hun valgt inn i delstatskongressen.

Hun gikk inn i hæren, samtidig som hun fortsatte som lokalpolitiker. 

I 2013 ble hun valgt inn i Kongressen i Washington, bare 31 år gammel. Da fikk Demokratenes nasjonale komité for alvor øynene opp for henne. Nancy Pelosi omtalte Gabbard som en kommende stjerne hos Demokratene året etter.

Hun stilte som presidentkandidat for Demokratene i 2020, men kom i likhet med de andre til kort mot Joe Biden der.

I 2021 ble hun forfremmet til oberstløytnant. Og i 2022 forlot hun Demokratene.

– En grunn til at hun byttet parti, var jo også at hun mente at Demokratene var krigshissere. Og det er kanskje derfor hun prøver å forstå Russland. Det kan være positivt å prøve å se nyanser og slikt, men den måten hun gjør det på skaper nok ikke en mye fredeligere verden, sier Orgeret til TV 2.

Gabbard forklarte også at hun anså partiledelsen for å være drevet av feig «wokenes» og «anti-hvit rasisme» i en melding på Twitter.

Intern motstand

Nå er Gabbard altså håndplukket av Trump for å bli etterretningssjef i verdens mektigste land, bare noen måneder etter at hun kunngjorde at hun hadde meldt seg inn hos Republikanerne. 

Ifølge Ballotpedia er det foreløpig ingen dato for når Senatet skal avholde høringen hennes.

– Det er mange republikanske senatorer som har store problemer med Tulsi Gabbard. Spørsmålet er om de er villig til å bruke politisk kapital til å gå imot Trumps utnevnelse, påpeker Eirik Løkke.

Han trekker frem John Curtis fra Utah, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska som tre republikanske senatorer som kan stå i veien for Gabbard.

– Vi trenger kvinner, vi trenger et stort mangfold, men vi trenger aller mest fornuftige personer som kanskje heller kan være litt kjedelige, uavhengig av kjønn, som man kan stole på, enn at de skal representere alt mulig annet og være litt løse kanoner, mener professor Kristin Skare Orgeret.

Read Entire Article