Opposisjonen mener regjeringen har skyld i at renten holdes høyt.

Publisert 27.03.2025 12:15
Regjeringen har lenge lovet at folk skal få bedre råd og statsminister Jonas Gahr Støre gikk langt i sin nyttårstale med å love at vendepunktet i økonomien har kommet.
Torsdag ble det klart at det etterlengtede rentekuttet i mars uteblir og Norges Bank holder styringsrenten stående på 4,5 prosent.
Opposisjonen gir regjeringens pengebruk skyld i at renten ikke kuttes.
Lei av «tomme løfter»
– Nok en gang har Støre lurt folk om rentekutt, sier Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug.
Hun mener Jonas Gahr Støre og regjeringen må ta sin del av skylden for manglende rentekutt.

– Fasiten etter over tre år med Støre-regjeringen er at staten er vinneren som har tjent seg stadig rikere på olje, gass, strøm og høye momsinntekter, samtidig som mange vanlige folk har fått mindre økonomisk frihet og flere sliter med å få endene til å møtes, sier Listhaug.
I statsbudsjettet for 2025 bruker regjeringen over 460 milliarder oljekroner. Listhaug mener det har direkte effekt på det uteblitte rentekuttet.
– Norge er et av få sammenlignbare land som ikke har satt ned styringsrenten, og den kraftige økningen i offentlige utgifter, skatte- og avgiftspolitikken og selve pengebruken må ta sin del av skylden for den høye prisveksten og at renten ikke kommer ned denne gangen heller, sier hun.
– Jeg håper virkelig at folk snart får rentekutt, ikke flere tomme løfter fra Støre.
Har advart regjeringen
Finanspolitisk talsperson i Venstre, Sveinung Rotevatn er enig i at statsministeren bør ta sin del av ansvaret for vedvarende høy rente.
– Etter at Støre begynte å snakke om at folk skal få bedre råd har Danmark og Sverige kuttet renten seks ganger. Om finansministeren heter Stoltenberg eller Vedum er denne regjeringens politikk den samme: høy offentlig pengebruk som gjør det vanskeligere å kutte renten.

Rotevatn peker på at Venstre lenge har advart Støre-regjeringen mot å øke oljepengebruken.
– En viktig grunn til at mange nå venter på rentekutt er at Støre-regjeringen har skapt en forventning om at det skal komme, og det startet de med for to år siden. Men ved hvert eneste statsbudsjett, også i år, har de ikke gjort jobben noe enklere for Norges Bank. Snarere tvert imot, sier han.
Vil revurdere politikken
MDG mener den høye renten gir krisetilstander for vanlige folk.
– Bare seks av 33 land har lavere prisvekst enn oss, likevel er vi blant dem som holder renta høyest. Konsekvensen er at bankene og de med penger på bok kan fortsette sine rente- og bonusfester, mens småbarnsfamilier og lavinntektsfamilier betaler prisen, sier finanspolitisk talsperson Sigrid Heiberg.

MDG mener tiden er inne for å revurdere om dagens pengepolitikk fungerer.
Vi bør også spørre oss om vi styrer etter riktig inflasjonsmål. Det er 25 år siden dagens pengepolitikk ble etablert. Siden den gang har ulikheten eksplodert, vi har en klimakrise og verden er i endring. Nå er tiden for å sette seg ned og se på om dagens pengepolitikk fungerer for folk og for planeten