Importerer deig til Norge: Landbruks­ministeren skylder på EU

1 week ago 12



NRK publiserte i september en sak som avdekket at flere bakerier i Norge importerer deig og halvstekte bakervarer fra utlandet.

Disse bedriftene tilbyr bakervarer til en lavere pris enn de tradisjonelle norske bakeriene, og hever konkurransen for norske bakere.

Enn så lenge er det nesten tollfritt å importere deig og halvstekte bakervarer, noe næringen selv anser som det største problemet.

Nå mener flere politikere at noe er i gjære i norsk bakeribransje.

To skillingsboller og en skolebolle

BOLLER: Rødt vil ha andre boller fra landbruksministeren, men Pollestad skylder på EU.

Foto: STEFFEN JOHAN JOHNSTAD / NRK

Geir Jørgensen (R) har sendt et skriftlig spørsmål til landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp), hvor han ber om oppskriften på hvordan de skal motvirke det han mener er en negativ utvikling.

– Over de siste årene har aktører som Backstube og Bake Me Up tatt større andeler av næringen, ettersom produktene i all hovedsak – om ikke fullt ut – baseres på import av deig og halvstekte bakervarer, sier Jørgensen.

Skylder på EU

Mellom 2010 og 2023 har importen av brød og deig hevet til nesten dobbel størrelse, en økning på 83 prosent.

I 2023 importerte om lag 100 bedrifter cirka 60.000 tonn deig, brød og brødvarer til det norske markedet. De største importørene er dagligvarekjedene.

– Et av problemene her er at forbrukerne aner jo ikke hvor varene er fra. En tror vel kanskje at de er bakt i butikken eller bakeriet, men så viser det seg at de bare er steikt her. Vi kan ikke ha en bransje som lever på steiking. Man trenger å ha hele verdiskapingen i Norge, sier Pollestad.

 Geir Jørgensen

Geir Jørgensen, stortingsrepresentant for Rødt, ønsker at Pollestad skal redegjøre for muligheten til å sette toll på deig og bakervarer, eller eventuelt for andre virkemidler som kan motvirke utviklingen i bakeribransjen.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Deig, brød og brødvarer som er lagd av landbruksvarer er omfattet av protokoll 3 i EØS-avtalen. Protokoll 3 regulerer tollen for disse varene.

På grunn av dette kan ikke tollavgiften endres uten forhandlinger med EU.

– Det er lite trolig at EU vil akseptere økt tollsatser på denne importen, sier Pollestad.

Han poengterer at for disse varene er det ikke mulig å heve tollavgiften gjennom å legge om til prosenttoll, slik regjeringen i 2024 har gjort for enkelte grønnsaker.

– Det å åpne tollforhandlinger med EU er ikke noe du gjør for å prøve ut om det virker. Da skal du ha gått grundig gjennom de konsekvensene som er.

Mener matkorntilskuddet er en god løsning

Pollestad sier at de kommer til å kna sammen andre gode løsninger for å få produsert mer korn i Norge, og å få opp norskandelen og selvforsyningen i landet.

De ønsker å sørge for at mer av bakervarene og deigene som blir brukt, er norske.

– Jeg er òg veldig bekymra for den utviklingen som er, fordi det betyr noe for arbeidsplassene i bakeindustrien.

Han mener blant annet matkorntilskuddet gjør en god jobb i å motvirke utviklingen innenfor bakerisektoren i Norge.

Matkorntilskuddet er tilskudd som kan gis til foretak som bruker norskprodusert korn i produksjon, og som nyttes til mat beregnet til innenlandsk forbruk. Det gis ikke tilskudd dersom varene eksporteres.

Landbruksminister Geir Pollestad

Landbruks- og matminister Geir Pollestad er enig i ønsket om å øke norskandelen i norsk bakerisektor.

Foto: Philip Kollstrøm / NRK

Han mener at tilskuddet bidrar til å jevne ut råvarekostnadene mellom bakerbransjen innenlands, og konkurrentene utenlands – og gjør det mulig å bruke norsk mel.

Fra 1. juli 2024 ble satsen for tilskuddet økt til 47 øre pr. kg. For bakerbransjen gir dette rimeligere tilgang på råvarer, som mel.

– Vi skal ha et mål om å komme opp i 90 prosent norsk mel, og dekke 90 prosent av det som er forbruket i Norge med norskprodusert korn.

Hei!

Har du tips eller innspill til saken? Eller har du forslag til noe vi bør skrive om?

Ta gjerne kontakt!

Publisert 18.10.2024, kl. 11.45

Read Entire Article