Ikke ufør mot sin vilje

3 hours ago 7



Hans Andreas Limi er finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet. Foto: Rodrigo Freitas

Publisert: 22.10.2024 23:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Ingen under 40 skal få uføretrygd» var tittelen på et intervju med meg (Aftenposten 15. oktober). Dette er unøyaktig.

Fremskrittspartiet (Frp) ønsker å styrke tilgangen til arbeidslivet, ikke ødelegge for dem som av åpenbare årsaker ikke kan jobbe.

De fleste av oss kjenner, eller har møtt, noen som er ufør. De har en tilstand eller diagnose, fysisk eller psykisk, som er uforenelig med arbeid – uansett hvor tilpasset og fleksibel jobben er. Disse skal fortsatt være sikret en trygg og forutsigbar uførestønad.

Frps nye politikk handler om en annen gruppe. De med tilstander som kan endre seg, eller hvor man ikke har jobbet nok med å finne en tilpasset jobb. Her vil vi bidra med et bedre reglement, incentivordninger og rettigheter knyttet til arbeidslivet.

Satsingen handler ikke bare om at samfunnet trenger flere i arbeid. Den handler også om at det å stå utenfor arbeidslivet er en form for utenforskap som rammer tungt. Man mister det sosiale, mestringsfølelsen og den økonomiske fleksibiliteten arbeid gir.

Frp mener at det å stå i jobb har en egenverdi, uansett stillingsprosent. Vi ønsker derfor å hjelpe flest mulig inn i arbeidslivet ved å gi reell tilgang til arbeid og sørge for veiledning og støtteordninger som er enkle å forstå.

Reell tilgang til arbeid betyr blant annet at alle skal få muligheten til å fullføre den opplæringen eller utdannelsen de trenger. Skolen må i større grad tilpasses hvert enkelt individ og samarbeide tettere med Nav og næringsliv. Satsingen skal inkludere alle, inkludert dem med nedsatt funksjons- eller arbeidsevne.

Frp vil jobbe for at det offentlige og private skal samarbeide tettere. Vi vil se etter nye løsninger og prioritere prosjekter med arbeidstrening for unge. For vi tror helhjertet at alle som kan delta i arbeidslivet, har det best om de får gjøre nettopp det. Ingen skal være uføre mot sin vilje eller mot sitt beste. Ikke før vi har prøvd alt.

Hans Andreas Limi

Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet

Read Entire Article