I kundeklubbenes klør

1 month ago 18



Gratulerer med dagen, du fortjener å føle deg bra! Visste du at du tjener bonuspoeng for hver krone du bruker? Inger Lise, vi savner deg! Du har ikke kjøpt noe på en stund. Hey girl, er du der?

Nesten hver gang vi skal kjøpe noe er kundeklubbene der og lokker med gode tilbud og prosenter. Kontrakten virker enkel, du gir bort e-postadresse og telefonnummer i bytte mot gode kjøp.

I snitt er vi nordmenn med i seks kundeklubber eller bonusprogrammer hver. Bare 10 prosent står helt utenfor.

Når vi trenger noe, er det bra med et tilbud, men ofte kjøper vi mer enn vi hadde tenkt. I en undersøkelse YouGov har gjort for Forbrukerrådet sier annenhver nordmann at markedsføring fra kundeklubber og nyhetsbrev har fått dem til å kjøpe mer enn planlagt.

Det høye forbruket vårt skaper enorme mengder avfall. Hver og en av oss kaster for eksempel snitt over 14 kilo tekstiler hvert år.

Shopping og søndagsblues

Visste du at på søndag kveld klokka ti nettshopper vi tre ganger så mye som ellers i uka?

Dette er selvsagt butikkene klar over, og bruker det for hva det er verdt i markedsføringen sin.

Men det er slett ikke bare på søndagskveldene vi pepres med tilbud og rabatter. Blant de som er med i kundeklubber, oppgir en av fire at de får flere e-poster eller SMS-er hver dag.

De færreste liker i utgangspunktet reklame. Så hvordan har det seg at så mange av oss godtar å få masse av det rett inn i våre private kanaler flere ganger hver eneste dag?

Det koster å stå utenfor

Jo, fordi mange av prisene vi møter i nettbutikkene legger opp til at vi forbrukere nærmest ikke har noe valg. Her er spesielt sportskjedene helt ramme. Hvem er interessert i å kjøpe en tredemølle til fullpris når du får tilbud om 10.000 kroner i avslag som medlem?

Og hvem kjøper en sykkelhjelm til fullpris, når det er medlemsrabatt på hele 12 ulike modeller?

Men hva er egentlig den reelle prisen her? Og hvor mange av oss har tusenlapper å avse bare for å slippe å oppgi e-postadressen vår?

I mange nettbutikker er det medlemsprisen som er framhevet, mens opprinnelig pris står med liten skrift. I butikken spør de gjerne en ekstra gang om du er sikker på at du ikke vil melde deg inn og få rabatt. Hvis du ikke er interessert å bli en del av det gode selskap skal du i alle fall merke det.

Tidspress og følelser

Vi mennesker har en tendens til å velge kortsiktige fordeler fremfor langsiktige, og flere faktorer som vi ikke selv har innsikt i, påvirker oss når vi handler. Det er markedsførerne selvsagt fullt klar over, og bruker for alt det er verdt.

Her er noen av de vanligste triksene kundeklubbene bruker for å få deg til å kjøpe mer enn du hadde tenkt:

De forteller deg at det er nå eller aldri: Timeglasset blinker mot deg, handle til en god pris før tiden renner ut! I noen tilfeller er det snakk om så store rabatter at man kan lure på om kjedene har solgt produktet til den oppgitte førprisen.

De går ikke av veien for å oppfordre til å bruke penger du ikke har: Kjøp nå, betal senere! Eller til og med tilbud om forbrukslån.

De bedriver «gladvasking», med løfter om å lyse opp dagen og få deg til å føle deg mer levende. Husker du at jeg nevnte at søndag kveld er den dagen vi nettshopper mest? Sunday night blues er en greie, og er man litt nedfor kan det være vanskelig å stå imot løftet om at et bedre liv bare er et kjøp unna.

De bruker grep fra spillverdenen: For hvert kjøp kan du samle poeng og bonuser, som avgjør hvilket medlemsnivå du havner på. Tusen poeng høres mye ut, helt til du får googlet deg fram til at det utgjør 25 kroner. Og når du først har fått en rabatt må du jo bruke den...

– De gjør det personlig: De vet hva du heter og henvender seg direkte til deg med det som framstår som personlige tilbud. En rabattkupong til bursdagen føles ikke som reklame, det er jo en gave! Men når gaven må brukes innen 14 dager, er det kanskje heller du som forbruker som gir butikken noe, ved å handle mer.

De peprer deg med nyheter om stadig nye kolleksjoner og trender: Det finnes alltid noe nytt du bare ha. Når kjedene lokker oss til å stadig kjøpe nytt blir det stadig vanskeligere å ta bærekraftige valg. Det hjelper lite at den nye kjolen er i økologisk bomull hvis 70 prosent er polyester og den havner i søpla når motebildet endres.

Kostbare tilbud?

Åtte av ti ønsker å leve mer bærekraftig, og flere enn før sliter med å få økonomien til å gå rundt. Selv om rabatter og medlemstilbud kan være nyttige, risikerer vi å bruke mer penger enn vi sparer over tid.

Problemet er at mange butikker i dag legger opp til en praksis som gjør det nærmest umulig å stå utenfor kundeklubbene.

Så kjære forbruker, vær obs på at her er det sterke krefter i sving for å få deg til å kjøpe mer enn du hadde tenkt.

Om du, som meg, er lei av å bli bombardert med reklame i innboksen, så går det jo heldigvis alltids an å skrolle helt ned og finne den lille skriften som sier «Meld meg av».

Publisert 22.10.2024, kl. 10.32

Read Entire Article