Historisk rakettoppskyting:
Mandag kan det skrives romfartshistorie på Andøya i Nordland. Det er imidlertid mye som kan gå galt.

Publisert 24.03.2025 13:03 Sist oppdatert 7 minutter siden
– For oss i Andøya Space er det en historisk milepæl av dimensjoner. Vi leser om SpaceX og de store selskapene i USA, Kina, India og Russland. Med nybygde Andøya Spaceport har vi i Norge en nærmest komplett verdikjede for rommet som er på linje med de store, sier Ketil Olsen, administrerende direktør i Andøya Space.
Siden 1962 har Andøya Space skutt opp over 1200 forskningsraketter. De har gjort viktige målinger høyt oppe i atmosfæren og på grensen til verdensrommet.

Felles er at de har landet i havet etter noen minutters ferd gjennom atmosfæren.
Mandag forsøker Norge å gjøre det ingen andre europeiske land har klart før, nemlig å sende en satellitt i bane rundt jorden fra eget landområde.
– Det er en helt unik og elektrisk stemning. Omtrent som i et barneselskap på julaften. Det spekuleres i alle kroker og hjørner over hele øya. Vi har sett frem til denne dagen, og det kjenner vi på, sier Olsen.

– Mindre avhengig
– Uansett resultat vil den kommende «Spectrum»-oppskytingen til Isar Aerospace være historisk: Den første kommersielle baneoppskytingen fra det europeiske fastlandet, skriver Josef Aschbacher, generaldirektør for Den Europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), på X.
ESA har er involvert med faglig økonomisk støtte til Isar Aerospace og andre selskaper som jobber med oppskytingstjenester.
– Det bidrar til å gjøre Europa mindre avhengig av andre. Jeg ønsker Isar Aerospace en fantastisk oppskytningsdag med godt vær – og viktigst av alt: At dataene de mottar fra oppskytingen vil bidra til raskere utvikling av deres neste rakettversjoner, skriver han.

Kan gå galt
Kjellmar Oksavik er professor og leder av romfysikkgruppen ved Universitetet i Bergen. Han bruker store ord om den unike og historiske oppskytningen som nå nærmer seg.
– Det er på linje med etableringen av vannkraften, oljeeventyret, oppdrettsnæringa, og historiske ekspedisjoner av våre polfarere. Her skal Andøya prøve noe som ingen andre land i Europa har fått til. Hvis dette går bra, vil Norge klare noe kun verdens stormakter tidligere har fått til, sier Oksavik.
Det har lenge pågått et romkappløp i Europa, men flere nasjoner har mislyktes.
I august 2024 forsøkte Storbritannia å skyte opp en rakett fra Shetland. Den endte i et hav av flammer.

I september i fjor sendte Portugal oppe en rakett fra Azorene, men den gikk ikke høyt nok til å komme i bane rundt jorden.
Tidligere oppskytninger fra Nasa, Boeing og SpaceX viser at det sjeldent går bra på første forsøk.
– Jeg vil bli veldig overrasket hvis alt fungerer allerede på første forsøk. Det er ekstremt vanskelig å forutsi alt, til tross for mange tester. Alt må stemme. Hver eneste lille skrue, ventil og pakning. Også elektronikk og kommunikasjon må fungere optimalt, sier Oksavik.
Den største raketten som hittil er skutt opp fra Andøya hadde en vekt på rundt 7,5 tonn. Raketten som nå skal skytes opp veier ca. 100 tonn.