Frps Stian Storbukås fortviler (Fvn) over tilstanden i Wergelandsparken i Kvadraturen. Situasjonen er preget av mer uro, vold og omsetning av ulovlige rusmidler enn tidligere.
Dette var tema i formannskapet onsdag 25. september. I den anledning ville Storbukås ha svar på hva politiet gjør kortsiktig og langsiktig for å «bryte opp» i det synlige narkotikamiljøet i byen. Storbukås foreslår å ha en politipatrulje fast på stedet.
– Jeg blir ikke redd, men provosert
Politiet vedgår at det har vært mye voldshendelser der i det siste. Volden foregår internt, men Anders Flottorp ved Kristiansand politistasjon sier det også er mye skremmende og plagsom adferd som påvirker befolkninga som går gjennom Torvet.
Flottorp sier politiet ikke har ressurser til å ha en patrulje der fast og at samfunnet må finne en bedre løsning med mer verdige forhold og bedre fasiliteter. Politistasjonssjef Jan Terje Aas legger til at politiet ikke ønsker å jage rusmiljøet rundt i byen.
Straffbare forhold skal ikke skje noen steder, men de vil ikke være med på å jage utsatte mennesker noen steder. Et sted må de få lov til å være. Politiet savner en bestilling fra kommunen på hvor personene i rusmiljøet eventuelt kan få oppholde seg.
Vi støtter politiet i dette og stiller spørsmål ved hva Storbukås egentlig ønsker at politiet skal foreta seg. Vi er i en ruspolitisk brytningstid der samfunnet ikke lenger vil behandle personer med rusavhengighet som multikriminelle. Det går i retning fra straff til hjelp, en dyptgripende endring som nødvendigvis preger politiets arbeid.
Atle Håland
Arild Knutsen
Situasjonsbildet som tegnes av politiet peker i retning av at personer i rusmiljøet nå trenger særlig beskyttelse, mer enn at det er de i rusmiljøene som utgjør et problem.
I politiets statusrapport om kriminalitetsbildet i Kristiansand vises det til nedgang i narkotikakriminalitet fra 2016 til 2022, men nasjonalt ser man en økning i MDMA-beslag. Også mengden kokainbeslag har flatet ut, etter rekordåret 2023. På generelt grunnlag kan man si at utviklingen med bruk og salg av ulovlige rusmidler ikke er spesielt bekymringsfull, men på det jevne.
Derimot registrerer politiet i Kristiansand flere identifiserte kriminelle nettverk i Agder. Flere multikriminelle som driver med vold, narkotika, tyveri og økonomisk kriminalitet. Aktiv rekruttering av mindreårige og flere voldspotente med tilgang på skytevåpen. Det er bekymringsfullt! For befolkningen generelt, men særlig for de som er avhengig av illegale rusmidler. De er blant de særlig sårbare gruppene som har økt risiko for å rammes av kriminalitet.
Hvordan synes du kommunen ivaretar disse menneskene, Storbukås? Kan de sies å være beskyttet? Har de den samme rettssikkerheten som alle andre kan ta for gitt? Har de gode boforhold? Vi har, som brukerorganisasjon på rusfeltet, opplevd at politiet nedprioriterer tilstedeværelse ved åpne rusmiljøer etter at rettstilstanden har endret seg og de ikke lenger skal jage folk rundt, ta beslag i stoffer og straffe for bruk og mindre omsetning.
Er det mer av det de gjorde før Storbukås ønsker? Til Avisen Kristiansand nevner Storbukås at rusmiljøet tidligere oppholdt seg i Baneheia (Syretoppen) og at de ikke led noen større nød av det. Han hevder at han ikke vil at de skal tilbake dit, men poengterer at de ikke kan stå midt i byen. Han kan ikke gi miljøet i Wergelandsparken et nytt sted å være, de kan bare ikke være der de er nå.
Hva tror Storbukås blir konsekvensen av et sånt utspill, annet enn at byens hardest utsatte igjen blir stigmatisert, slått i hartkorn med øvrig kriminalitetsutvikling og blir stående igjen med å se over begge skuldrene for folk som enten kan utsette dem for kriminalitet eller kriminalisere dem?
Kom heller med forslag til en ordentlig løsning som kan gjøre noe med utfordringene!