Lekser har lenge vært en fast del av skolehverdagen, men er det virkelig den beste måten å lære på?
Jeg mener at lekser bør avskaffes, og her er hvorfor. For det første, lekser fører til unødvendig stress. Etter en lang skoledag, der vi allerede har brukt mange timer på å lære, blir vi sendt hjem med enda mer arbeid. Dette legger et enormt press på oss elever, som ofte har andre aktiviteter å delta i etter skoletid, som idrett, musikk eller kanskje en deltidsjobb. Når vi endelig kommer hjem, er vi slitne, men i stedet for å kunne slappe av, må vi sette oss ned med leksebøker og oppgaver.
Dette fører til at mange av oss føler oss utmattet, og at vi mister motivasjonen til å lære. «Finland blir regnet for å ha et av verdens beste utdanningssystemer. Der har de leksefrie skoler. Finland mener at lekser ikke funker fordi det skaper konflikt i hjemmet.
De mener at foreldrene ikke klarer å være «lærere» etter femteklasse.» skriver Aftenposten. Foreldre er ikke som lærere, barna tror dem kan hjelpe med alt. Når barna blir eldre, blir fagene mer komplekse for foreldre til å hjelpe med. Foreldre kan altså ikke hjelpe med alt. Det er en av mange problemer som oppstår med lekser i skolen.
I tillegg til stress, bidrar lekser til å forsterke ulikheter mellom elever. Ikke alle har samme mulighet til å gjøre lekser hjemme. Noen har foreldre som kan hjelpe dem, mens andre kanskje ikke har det. Dette kan skje av foreldre som har lang arbeidsdag eller bare masse på kalenderen. Noen har rolige hjem der de kan konsentrere seg, mens andre kanskje bor i kaotiske omgivelser. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som allerede har det vanskelig, risikerer å falle enda mer bakpå.
Skolen skal være et sted der alle har like muligheter til å lykkes, men lekser kan dempe denne ideen.
Øving til prøve er greit, men å jobbe ekstra med fag hjemme bør være uakseptabelt. Dessuten, forskning har vist at lekser ikke nødvenndigvis fører til bedre læring. For barneskoleelever, spesielt, er det lite bevis for at lekser har noen betydelig positiv effekt på læring. Lekser kan føre til psykiske problemer, hvis presset blir alt for tungt. Barn i dag, burde få lov til å være med fri fra skolen.
Helt til slutt, lekser mye tid og energi. Denne tiden kunne heller vært brukt på familie, fritidsaktiviteter eller hvile, som er viktig for vår helse. Ungdommer trenger tid til å utvikle seg på andre måter enn gjennom skolearbeid. Ungdomsårene handler om mer enn skole - det er en tid for læring, bli sosial og å finne ut hvem vi er. Finland er et godt eksempel vi kan lære av. Når lekser tar opp for mye tid, får vi mindre tid til å utforske våre interesser og bygge relasjoner