– Hun ville dø

3 hours ago 2



Åpenhjertig Selbekk:

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åpner opp om morens bortgang.

 Ingvild Gjersjoe
ÅPENHJERTIG: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åpner seg om morens bortgang i mandagens utgave av Nyhetskompaniet. Foto: Ingvild Gjersjoe

Publisert 05.02.2025 11:31

TV 2-serien «Dødsenglene» har satt i gang en ny debatt om aktiv dødshjelp i Norge. Programmet har kartlagt et undergrunnsmiljø der «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester til syke mennesker som ønsker å dø.

 Privat
ØNSKET Å AVSLUTTE LIVET: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk forteller at moren Hannelore Selbekk hadde så store smerter at hun ønsket å dø. Her er de sammen på sykehuset. Foto: Privat

Aktiv dødshjelp var også et av temaene i mandagens episode av Nyhetskompaniet på TV 2, der blant annet Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var gjest. Her åpnet Selbekk opp om morens bortgang i fjor høst. 

– Moren min sa klart fra at hun ville dø, sier Selbekk, som forteller at moren hadde svært sterke smerter. 

– Hun ville et annet sted, og ønsket å avslutte behandlingen. 

Ifølge Dagen-redaktøren hadde moren Hannelore Selbekk en autoimmun sykdom, der immunforsvaret sviktet. 

– Det var aldri aktuelt for henne å dra til Sveits å få hjelp til å avslutte livet. Derfor valgte hun å avslutte behandlingen, og gikk bort etter kort tid. 

– Dette er jo en type passiv dødshjelp, som jeg mener er noe helt annet enn å aktivt gå inn å avslutte et liv, sier Selbekk. 

– Farlig utvikling

En ny TV 2-kartlegging fra Verian viser at 46,4 prosent ønsker å liberalisere aktiv dødshjelp. I samme undersøkelse svarer 34,5 prosent at de mener aktiv dødshjelp fortsatt bør være forbudt, mens 19,2 prosent svarer at de ikke vet. 

 Selv om Selbekk har opplevd det han kaller passiv dødshjelp i nær familie, er han tydelig når det kommer til spørsmålet om aktiv dødshjelp.

 Tommy Storhaug / TV 2
NYHETSKOMPANI: Vebjørn Selbekk, Einar Duenger Bøhn og Dora Thorhallsdottir diskuterte aktiv dødshjelp på Nyhetskompaniet denne uken. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– For meg koker dette ned til ett spørsmål: Er det en statlig oppgave å ta liv? Skal staten virkelig bidra til selvmord? Det er en farlig utvikling, sier Selbekk. 

– Jeg er skremt av utviklingen i Sveits. Og i Nederland, der terskelen bare blir lavere og lavere. 

Filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn mener at spørsmålet om aktiv dødshjelp er svært vanskelig. 

– Dette er den vanskeligste moralske debatten som finnes, sier Bøhn.

– Det er veldig vanskelig å ende opp med å utelukke kun ett alternativ. 

– Sjokkerende 

Første episode av Norge bak fasaden, om aktiv dødshjelp, har blitt sett av over en million seere.

Panelet i Nyhetskompaniet hyller serien og det journalistiske arbeidet. 

 Morten Opedal
HYLLES: Programmet «Norge bak fasaden» har kartlagt et undergrunnsmiljø der «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester til syke mennesker som ønsker å dø. Journalistene Janne Amble og Kadafi Zaman hylles for jobben de har gjort. Foto: Morten Opedal

– Det er sjokkerende det som kommer frem, sier parterapeut Dora Thorhallsdottir.

– Jeg syns det er positivt at vi snakker om det, og utrolig glad for at de turte å gjøre dette, sier Thorhallsdottir, som får støtte av Selbekk:

– Dette er journalistikk på meget, meget høyt nivå. Helt i sentrum. Hvis ikke journalistene her får en pris, så vet ikke jeg, sier Selbekk. 

Read Entire Article