Vinterens influensa-epidemi er fortsatt på fremmarsj. Smitten er på sitt høyeste nivå på minst tre år.
Publisert: 13.02.2025 13:32 | Oppdatert: 13.02.2025 13:45
Host, nys, snørr og feber. Det er vinter, og høysesong for slikt. Men sitter det ikke i litt vel lenge i år? Hvorfor går det aldri over?
Fastlegene melder om høyt inntrykk av langtidshanglende pasienter. Mange får flere runder med feber.
Er vi over den verste kneika nå?
Nei. Ferske tall fra FHI viser at antall influensatilfeller øker.
Andelen prøver med påvist influensa økte fra 27 prosent i uke 5, til 30 prosent i uke 6. Smitten øker mest i aldersgruppen 5–14 år.
For de spesielt interesserte: Det er influensa A-virus som dominerer, mest av typen H1N1, men også H3N2-virus sirkulerer. Influensa B-virus har lavere forekomst, men øker også.
Også forekomsten av RS-virus og humant metapneumovirus (hMPV) øker, men tallene er lave.
Ikke må minst tre år har influensa-smitten vært like høy som nå:
Er noen av årets virus spesielt seiglivede?
FHI har ingen tall for hvor lenge folk er syke.
– Men det kan godt være at mange har hatt plager fra luftveisinfeksjon lenge denne høsten og vinteren, sier overlege Trine Hessevik Paulsen ved FHI.
– Mange har hatt mykoplasma-infeksjon, som ofte gir langvarige plager i form av hoste. Nå er det også utbrudd med influensa, som kan gi sykdom i en til to uker, sier hun.
Det er heller ikke uvanlig å ha rest-plger som hoste eller tett nese en stund etter at infeksjonen er over det mest akutte.
Kan man bli syk med flere forskjellige influensavirus etter hverandre?
Kan man få flere runder med influensa?
Ja, det kan man faktisk. Men det er ikke så vanlig. Denne sesongen er det primært to forskjellige A-virus, og et B-virus, som herjer. Vanligvis får du litt bedre beskyttelse mot de andre influensavirusene når du først er smittet med ett, fordi immunforsvaret har fått trent seg og er i beredskap.
– Men er man riktig uheldig, kan man bli syk med influensa flere ganger i løpet av en sesong, sier Paulsen.
Blir du ikke frisk, eller får en ny feberrrunde etter en luftveisinfeksjon, er det mer sannsynlig at det er en bakterie som skaper trøbbel. Det forklarer professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo. Virusinfeksjoner kan føre til små skader i luftveiene, som gjør deg mer sårbar for bakterieinfeksjoner.
Flere blir influensasyke selv om de er vaksinert. Virker årets vaksine dårlig?
Nei, så langt har den vist seg å treffe bra på virusene som er i omløp, sier Kjersti Rydland. Hun leder influensa-vaksinasjonsprogrammet hos FHI.
Men at vaksinen treffer bra, trenger ikke bety at du ikke blir syk. Influensavaksine har en gjennomsnittlig effekt på 60 prosent.
– Det vil si at så mange som fire av ti ikke er beskyttet mot sykdom, sier Rydland.
– Vaksinasjon kan likevel forhindre alvorlig sykdom hos de som blir syke til tross for vaksinasjon, legger hun til.
Er vi blitt mer mottagelige for infeksjoner etter pandemien?
Ja, og nei, sier Anne Spurkland.
Under pandemien isolerte vi oss og holdt avstand i to år. Da blir vi eksponert for mye mindre virus enn vanlig. Det kan gjøre at immuniteten blir dårligere.
– Spørsmålet er hvor lenge denne effekten varer? Jeg kan godt være med på at den effekten fortsatt er der til en viss grad, og at vi er mer mottagelige for det vi over to år ikke ble eksponert for.
– Pandemien var jo et forsøk over to år der man mistet eksponeringen for virus. For den voksne befolkningen kan det ha påvirket immuniteten mot mange av disse virusene, sier
hun.
– Har covid i seg selv hatt noen effekt på immunforsvaret vårt?
– Man kan finne folk som påstår i sosiale medier at man får
immunsvikt av covid, men det er ikke mainstream immunologi, sier hun.
Hun tror derimot folk er mer oppmerksomme på symptomer i luftveiene.
– Før var det ikke snakk om å være hjemme om man hostet og var snørrete, man har møtt på jobb uansett om man kan smitte andre eller ikke. Nå har folk blitt mer tilbakeholdne, sier hun.