Historisk rettssak sparkes i gang: – Unike problemer

2 weeks ago 12



Hysjpengesaken i retten:

Det står mye på spill for Trump når den historiske rettssaken starter mandag. Første skritt er å finne 12 personer som evner å være upartiske i USAs mest polariserende sak.

 Donald Trump møter i retten 15. april som tiltalt i en kriminalsak. Saken om utbetalingen til Stormy Daniels kan få stor innvirkning på valgkampen. Arkivfoto/
RETTSAK: Donald Trump møter i retten 15. april som tiltalt i en kriminalsak. Saken om utbetalingen til Stormy Daniels kan få stor innvirkning på valgkampen. Arkivfoto/ Foto: Mary Altaffer/AP

Publisert 15.04.2024 10:26 Sist oppdatert 24 minutter siden

Donald Trump er den første amerikanske ekspresidenten eller amerikanske presidenten som må møte i retten med en kriminaltiltale mot seg.

 Peter K. Afriyie
FORSVARSTEAM: Trumps forsvarere har forsøkt å få dommeren i saken, Juan M. Merchan, fjernet, og saken utsatt Foto: Peter K. Afriyie

Trump er tiltalt i fire straffesaker. Den såkalte hysjpengesaken er først ut. 

Eks-presidenten skal selv være til stede når rettssaken starter 15.30 norsk tid.

Trump har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, og hevder hele saken er «rettslig tullball» og «politisk konstruert» for å stikke kjepper i hjulene for hans vei tilbake til Det hvite hus.

Etter flere mislykkede forsøk på å få saken utsatt, ser det ut til at rettssaken starter på Manhattan mandag 15. april. 

Da vil saken starte med valg av jury. Dette er en prosess som kan ta flere dager.

– Unike problemer

12 personer skal velges ut fra Manhattans 1,4 millioner innbyggere. I tillegg skal seks reservemedlemmer velges ut. De må alle være amerikanske statsborgere, engelsktalende, over 18 år og uten noen tidligere domfellelser.

 John Minchillo
SER PROBLEMER: Statsadvokat på Manhattan, Joshua Steinglass, mener juryutvelgelsen vil by på helt særegne utfordringer. Foto: John Minchillo

Disse jurymedlemmene får altså en helt unik rolle i den første straffesak mot en tidligere amerikansk president. 

– Å velge en jury i en sak hvor den tiltalte er så kjent som Donald Trump, utgjør unike problemer, sier Joshua Steinglass fra aktoratet til nyhetsbyrået AP. 

Det er et krav at jurymedlemmene som velges ut evner å være upartiske i det som er en av de mest polariserende sakene i USA. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
EKSPERT: Eirik Bergesen er TV 2s USA-kommentator. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Det er vanskelig å se at det finnes personer i USA som ikke har en mening om Trump. Men de må finne de personene som klarer å sette sine personlige meninger til side og legge vekt på bevisene som presenteres i saken, sier USA-ekspert, Eirik Bergesen til TV 2.

Dommer Juan Merchan har oppsyn med saken, og skal sørge for at prosessen går riktig for seg.

Utsilingen

For å sile bort uegnede personer må alle jurykandidatene svare på en rekke spørsmål om deres politiske, moralske, intellektuelle og religiøse ståsted. 

De må gjennom 42 spørsmål med tilleggsspørsmål avklare om de har deltatt på politiske mønstringer for Trump eller for grupper på ytre høyre, eller ytre venstre side, ifølge AP.

Identiteten til jurymedlemmene vil ikke bli offentliggjort. Det blir et omfattende sikkerhetsopplegg rundt dem i de seks til åtte ukene rettssaken etter planen skal vare.

Det er kun et begrenset antall journalister som får være inne i retten og rapportere fra rettssaken.

 Mary Altaffer
HØRING: Etter at flere forsøk på å få rettsaken utsatt, ser det ut til at rettssaken starter på Manhattan 15. april. Her fra en høring 25. mars Foto: Mary Altaffer

Retten frykter at folk skal forsøke å skjule sin personlige agenda og jobbe målrettet for å bli del av juryen. Enten fordi de har en sterk mening om Trump, eller fordi de vil profittere på å ha vært del av en slik profilert sak. 

Samtidig ser de en fare for at jurymedlemmer kan kvie seg for å finne Trump skyldig i frykt for represalier.

Trump har ved flere anledninger har sablet ned motstandere i sosiale medier, og oppfordret tilhengerne sine til å reagere. Reuters har tidligere dokumentert hvordan Trump-lojalister driver skremmekampanjer mot rettsvesenet.

Selv om det kan bli en utfordring, er ikke eksperter innen rettspsykologi bekymret. 

– Det finnes folk som evner å se på loven, og bevisene i saken og ta en avgjørelse ut fra det. Det er disse folkene dommeren, aktoratet og forsvarerne må finne nå, sier psykologiprofessor Margaret Bull Kovera til AP. 

Regnskapforfalsking

Anklagene mot Trump går på at det har blitt forfalsket regnskap for å skjule betalinger til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

 Mary Altaffer
BETALT: Stormy Daniels fikk utbetalt 130.000 dollar i de avgjørende dagene av valgkampen i 2016. Foto: Mary Altaffer

Hensikten var å få henne til å tie om et seksuelt forhold hun hevder å ha hatt med Trump i 2006, for å ikke skade valgkampen i forkant av presidentvalget i 2016.

Trump var på denne tiden gift med Melania og hadde et lite barn sammen med henne. 

– Hadde dette kommet ut på den tiden, er det sannsynlig at det hadde kostet Trump valget, sier Bergesen. 

Det var Trumps daværende advokat, Michael Cohen, som betalte ut pengene, og fikk refundert beløpet av Trump Organization. 

Nøkkelvitne og målskive

Cohen ble i 2018 dømt til tre års fengsel i saken. Han erkjente skyld, men forklarte også at det hele ble orkestrert av Trump. 

– Klarer aktoratet å bevise at det var Trump som ba Cohen om å betale hysjpengene og fordekke det som advokatutgifter, så er saken klar, sier Bergesen. 

 Mary Altaffer
NØKKELVITNE: Michael Cohen, som selv ble dømt til tre års fengsel i hysjpenge-saken, har tidligere sagt at han ville «ta en kule for Trump». Han har imidlertid snudd og vitner mot Trump i flere av de pågående sakene. Foto: Mary Altaffer Foto: Mary Altaffer

Trump er anklaget for 34 punkter knyttet til forfalskning av regnskapene.

Fra å være Trumps nærmeste allierte, er Cohen nå påtalemyndighetens fremste nøkkelvitne. Som tidligere advokat vet Cohen svært mye om Trumps forretningsliv og mulige lovbrudd. 

Men Cohen kan også komme i skuddlinjen for Trumps forsvarere. 

Ifølge Politico har Trumps team to forsvarsstrategier: 

  1. Å hekte alle ulovligheter på nettopp Michael Cohen.
  2. Å overbevise juryen om at de kan finne ham skyldig i mindre alvorlige lovbrudd, og la ham frikjennes på de mer alvorlige punktene. 

Trumps forsvarere benekter ikke at betalingene har skjedd, men hevder de var av privat karakter, og ikke brudd på føderale lover. 

De har forsøkt å få saken avvist og utsatt en rekke ganger, uten å lykkes. 

Munnkurv etter trusler

Dommer Merchan har gitt Trump munnkurv i saken etter at Trump kom med flere uttalelser som virket truende. Den ble utvidet etter at den tidligere presidenten postet kommentarer om dommerens datter i sosiale medier.

 Seth Wenig/AP
DOMMER: Juan Merchan er dommeren som har oppsyn med saken. Foto: Seth Wenig/AP

Trump nektes dermed å snakke offentlig om mulige vitner, rettsansatte, medlemmer av aktoratet og familien til dommeren og statsadvokat Alvin Bragg.

Ikke overraskende reagerer Trump sterkt på dette. I flere meldinger på Truth Social skriver han sterke anklager mot Merchan og sier at det vil være en ære å havne i fengsel for brudd på munnkurven. 

– Jeg blir gjerne en moderne Nelson Mandela, skrev Trump på sitt eget nettsted, Truth Social, lørdag i forrige uke. 

Dager og timer før rettssaken gjentar Trump anklagene mot både rettsvesenet og president Joe Biden, og hevder han er offer for et korrupt system både under et folkemøte i Pennsylvania og på Truth Social. 

Kan koste ham valget

Det er satt av fem uker til rettssaken, noe som regnes som ganske effektivt. 

Finnes Trump skyldig, vil han få den tvilsomme status som den første tidligere presidenten som er dømt i en straffesak. 

Strafferammen er fire års fengsel, men det forventes ikke at han faktisk må sone. Finnes han skyldig kan det uansett koste ham dyrt.

 Michael Santiago
KJEMPER: Trumps advokater hevder munnkurven krenker ytringsfriheten, og har forsøkt å få den omgjort. Så langt har det ikke ført fram. Dommeren har også avvist alle Trumps forsøk på å utsette saken. Foto: Michael Santiago

– En fjerdedel av republikanere svarer at de ikke kommer til å stemme på Trump hvis han blir en dømt kriminell. Det er i så fall nok til at han taper valget, sier Bergesen. 

Men det trenger ikke være over for det. 

–  Trump-maskineriet drønner på med hjelp av Fox News, og antall som sier de ikke vil stemme Trump vil synke.

Trump har i lang tid brukt rettsprosessene mot seg for å bygge opp under sitt narrativ om at han er politisk forfulgt, noe som går rett hjem hos mange av kjernevlegerne hans.

Fakta om sakene mot Donald Trump

Dette er de viktigste sakene der Donald Trump er saksøkt, tiltalt eller dømt. Totalt omfatter sakene 91 tiltalepunkter.

Kongresstorming/valgpåvirkning

* Trump er tiltalt på fire punkter: Sammensvergelse for å bedra USA, sammensvergelse for å hindre en offisiell prosess, hindring og forsøk på hindring av en offisiell prosess, sammensvergelse for å hindre noen i å utøve grunnlovsfestede rettigheter.

* Ifølge tiltalen utnyttet Trump og hans hjelpere kaoset rundt stormingen av Kongressen 6. januar 2021 til å komme med usanne påstander om valgfusk og forsøke å få Kongressen til å utsette godkjenningen av valgresultatet.

* Ifølge tiltalen var mange av demonstrantene villedet av Trump til å tro at visepresident Mike Pence kunne sette valgresultatet til side.

* Ifølge tiltalen løy Trump bevisst da han i tiden etter valget i november 2020 kom med gjentatte påstander om omfattende valgfusk. Han la aldri fram dokumentasjon for påstandene og visste godt at han hadde tapt, ifølge tiltalen.

* Tiltalepunktene om å hindre en offisiell prosess har en strafferamme på 20 års fengsel. Punktet om å hindre noen i å utøve rettighetene sine kan gi ti års fengsel.

* Trump har erklært seg ikke skyldig på alle punktene.

* Rettssaken ble berammet til 4. mars, men er utsatt på ubestemt tid.

Undergraving av valgresultatet i Georgia

* Donald Trump er tiltalt i delstaten Georgia for forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020. Flere andre omfattes også av tiltalen.

* Etterforskningen ble utløst av en telefonsamtale til delstatens valgansvarlige, Brad Raffensperger, i januar 2021. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

* Rettssaken i Georgia er ekstra interessant, fordi presidenten i USA kun kan gi benådninger i føderale saker. Det er altså ikke mulig her. Heller ikke guvernøren i Georgia har makt til å benåde noen. Det gjøres av et eget panel, men en straffedømt kan uansett ikke benådes før vedkommende har sonet fem år.

* Denne rettssaken er ennå ikke berammet.

Besittelse av hemmeligstemplede dokumenter

* Trump er tiltalt for brudd på spionasjeloven for å ha tatt med seg 102 hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus.

* Dokumentene ble funnet hjemme hos Trump på Mar-a-Lago i Florida.

* Rettssaken var berammet til 20. mai 2024 i Florida, men er utsatt til juli.

* Trump har erklært seg ikke skyldig i saken.

Hysjpenge-saken

* Trump er tiltalt for regnskapslovbrudd i forbindelse med betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, og to andre personer forut for valget i 2016.

* Hysjpengene ble ifølge tiltalen betalt for at påstander om utenomekteskapelige forhold og et barn utenfor ekteskap ikke skulle komme ut.

* Aktoratet mener Trump har gjort seg skyldig i brudd på 34 punkter i regnskapsloven, og ønsker å bevise at triksingen er brudd på valgkampfinansierings-lovgivningen.

* Trump nekter straffskyld. Saken var berammet til 25. mars 2024, men er utsatt til 15. april. Saken antas å vare i seks uker.

Sivil sak: Dømt for bedrageri i New York

* Trump ble dømt til å betale en bot på nærmere fem milliarder kroner i en bedragerisak i New York 16. februar.

* Trump ble dømt for å ha manipulert verdiene av eiendelene sine for å oppnå bedre betingelser hos banker og forsikringsselskaper. Han blåste opp verdiene for å få bedre betingelser på lån og reduserte dem for å betale mindre skatt.

* Trump ble også fradømt retten til å lede selskaper i New York i tre år.

Sivil sak: Dømt i injuriesak

* Skribenten E. Jean Carroll (80) vant i slutten av januar injuriesaken mot Trump. En jury dømte Trump til å betale 18,3 millioner dollar i oppreisning pluss 65 millioner i straffeerstatning. Totalt tilsvarer det svimlende 870 millioner norske kroner.

* Carroll anklaget Trump for å ha ødelagt ryktet hennes som journalist ved å nekte for at han voldtok henne i et prøverom på Manhattan for nesten tre tiår siden.

* Trump har varslet at han vil anke saken.

Sivil sak: Søksmål fra tre politimenn

* Tre politimenn som var på jobb på Kongressen 6. januar 2021 saksøker Trump fordi de mener at de ble påført fysiske og psykiske skader på grunn av hans handlinger 6. januar.

* De hevder at Trump brøt Ku Klux Klan-loven fra 1871, som gjør det ulovlig å hindre offentlige tjenestemenn fra å utføre sine oppgaver gjennom trusler eller makt.

* Trump hevder han har immunitet mot dette søksmålet. Dette har retten ikke gitt ham medhold i, men Trump har frist på seg til 15. februar med å anke dette spørsmålet helt til Høyesterett, som han allerede har gjort i en annen sak.

* Ingen dato er fastsatt.

Sivil sak: Kongress-søksmålene

* Elleve medlemmer av Kongressen (nå ti) saksøkte Trump under Ku Klux Klan-loven i februar 2021. Rudy Giuliani, Proud Boys og Oath Keepers er også blant de saksøkte her.

* Kongressmann Eric Swalwell har gått til et lignende søksmål, mot Trump og hans tidligere advokater Mo Brooks og Rudy Giuliani.

* Trump hevder seg immun også her, men dommeren har avfeid dette også i disse to sakene.

* Ingen dato er fastsatt.

(Kilder: The Guardian, Reuters, AP, Politico, NTB, boka The Trump Indictments av Ali Velshi)

Read Entire Article