– Det betyr nok en utsettelse i Norge også

2 weeks ago 22



Ny rentebeslutning fredag:

De økonomiske utsiktene har skjøvet på renteforventningene, men økonomene TV 2 har pratet med mener det fortsatt er håp for lavere rente i år.

 Jan-Petter Dahl  / TV 2
Utsiktene: Seniorøkonom i DNB Markets, Oddmund Berg, tror Norges Bank vil signalisere mindre sannsynlighet for rentekutt i september på rentemøtet i mai. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 02.05.2024 19:46

Fredag presenterer Norges Bank nest siste rentebeslutning før sommeren. Selv om det er lite spenning knyttet til hva som skjer med renten denne gangen, har de økonomiske utsiktene endret seg siden mars.

 Erik Monrad-Hansen / TV 2
Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

I mars sa Ida Wolden Bache at renten mest sannsynlig ville settes ned i september. Det er det færre økonomer som tror på nå.

– Vi tror det er duket for uendret rente, med beskjed om at renten trolig vil holdes på nåværende nivå en stund til, sier seniorøkonom i DNB Markets Oddmund Berg.

– Utsettelse i Norge

Mens kollegaene i Nordea Markets har avlyst rentekutt i 2024, tror Berg fortsatt det kan skje. 

 Truls Aagedal / TV 2
Leder for allokering og globale renter Olav Chen i Storebrand. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Siden marsmøtet, mener vi informasjonen som har kommet inn i sum peker mot avvente til desember. Men, det er fortsatt ganske lenge til september, og ting kan fortsatt endre seg mye innen den tid, sier Berg.

Onsdag besluttet den amerikanske sentralbanken å holde renten uendret på intervallet 5,25-5,50 prosent. Samtidig ga den uttrykk for at det ikke er aktuelt å sette ned renten før det mer trygghet rundt at inflasjonen er på vei ned, ifølge DN.

    – Det betyr nok en utsettelse i Norge også, spesielt fra september til desember. Nå er det priset inn fullt rentekutt i USA først i november, som er en betydelig forskyvning fra tidligere med tanke på forventet rentekutt i USA, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen. 

    Svak kronekurs

    Så lenge inflasjonen fremdeles er på et høyt nivå, sammenliknet med sentralbankens mål, er det en overhengende mulighet for at renten også kan gå opp.

    – Slik vi vurderer utviklingen, er ikke det en forventning vi har, sier imidlertid Berg.

    Den store x-faktoren er den norske kronekursen som fremdeles er svak mot andre valutaer som euro og dollar.

    Chen tror heller ikke på en renteoppgang med det første.

    – Jeg tror det er lite sannsynlig, med mindre kronen svekker seg mer og inflasjonen re-akselererer igjen slik vi har sett tegn til i USA, sier han.

Read Entire Article