Reagerte med vantro da han så forsiden

2 weeks ago 16



Baneheia-rettssaken:

SANDNES (TV 2): En kamerat av Viggo Kristiansen glemmer aldri 13. september 2000. Rollen kompisen inntok gjorde ham upopulær.

 Christian Roth Christensen / TV 2
TEMA I RETTEN: Torsdag har en rekke vitner forklart seg om hvordan de opplevde frikjente Viggo Kristiansen i tiden før og etter drapene. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 02.05.2024 18:24

Torsdag er frikjente Viggo Kristiansen igjen tema i rettssaken mot Jan Helge Andersen.

En rekke vitner er kalt inn, både av forsvaret og aktoratet, for å forklare seg om deres oppfatning av, og opplevelser med, Kristiansen. 

En venn av Kristiansen var også vitne i rettssakene tilbake i 2001 og 2002, da innkalt av hans daværende forsvarer. 

Torsdag satte vennen seg igjen i vitneboksen, der han tok et oppgjør med bildet som ble tegnet av Kristiansen tidlig på 2000-tallet.

– Viggo ble mistenkeliggjort

– Det ble viktig for meg å fortelle historien om Viggo på den tida som ikke var direkte knyttet opp mot anklagen. Viggo ble mistenkeliggjort, sier mannen og legger til: 

– Sånn sett var jeg en av de få som sa positive ord om han den gangen, og det var ikke populært. 

Han beskriver Kristiansen som en god venn. Selv gikk vitnet i klasse med Jan Helge Andersen i en rekke år, men han kjente ikke Andersen særlig godt, sier han selv. 

– Oppsummert ville jeg kalt Kristiansen en venn og Andersen en jeg gikk i klasse med, sier mannen. 

I retten for tjue år siden ønsket han å fortelle at han ikke delte det bildet som ble tegnet av kompisen. Han forteller fra vitneboksen om en episode hen mener illustrerer Kristiansens karakter. 

 Barnedrapene i Baneheia mot oppklaring? To personer arrestert og siktet. Kripos undersøker boligen til den siktede 21-åringen i Egstien 2 i Kristiansand.
Foto: Heiko Junge / NTB
KRISTIANSAND 20000914: Barnedrapene i Baneheia mot oppklaring? To personer arrestert og siktet. Kripos undersøker boligen til den siktede 21-åringen i Egstien 2 i Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Fikk sykkelen stjålet av Viggo

– Jeg husker jeg en gang hadde fått en ny sykkel. Da jeg kom ut fra skolen, så var det plutselig bare forhjulet som stod der. Da var det Viggo som hadde tatt det, sier mannen. 

Kristiansen hadde nemlig planer om å gi kompisen sin en lærepenge. 

– Han hadde da demontert sykkelen for å vise meg at man ikke skal låse en sykkel i bare forhjulet, for da kan tyver lett ta den, sier mannen i retten og legger til: 

– Det sier nok litt om hans stil.

Mannen forteller at han reagerte med vantro da han så VG-forsiden «Tatt!», og fikk vite at både Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen var pågrepet. 

050224_Front
FORSIDE: Kameraten ble satt ut da han så denne hyppig omtalte VG-forsiden. Foto: Faksimile / VG

– I mitt forrige vitnemål husker jeg at jeg omtalte ham som en kjærlig person. 

– Hva legger du i det? spør statsadvokat Johan Øverberg. 

– I dag ville jeg sagt skvær. Det var ingen skjulte agendaer, hensikter. Han var grei å forholde seg til. Men han var nok også en person med mye aggresjon i seg, svarer vitnet.

 Tom Rune Orset / TV 2
20240423 Sandnes. Første dag av uke to i rettssaken mot Jan Helge Andersen. Viggo Kristiansen starter sin vitneforklaring Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Kristiansen har selv fortalt i retten om sinne problemer med sinneutbrudd i oppveksten. 

– Det har vært et mareritt

Torsdag forklarte også vitner kalt inn av Jan Helge Andersens forsvarere seg for retten. 

De to første forklarte at de ikke ble overrasket over at Viggo Kristiansen ble pågrepet for voldtekt og drap av de to jentene. 

– Jeg vet mange på området tenkte det og at politiet fikk tips. Når de da ble pågrepet og det kom en tilståelse, det var en veldig spesiell opplevelse, forteller det ene vitnet. 

Viggo Kristiansen ble i 2022 frikjent og renvasket for drapene i Baneheia 19. mai 2000. 

Disse vitnene beskriver forholdet mellom Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen som skeivt, og at Viggo var den klart dominerende part. 

Våre krimreportere analyserer rettssaken på TV 2 Play:

Baneheia: Rettssaken

TV 2 Play

– Jeg lurte på hvorfor i alle dager Jan Helge hang med Viggo, sier et vitne. 

Alle vitnene bodde i området rundt Baneheia, et vitne sier det er tungt at saken er oppe igjen, også for dem. 

– Det har vært en mareritt og en vanskelig og vond affære. Jeg tenker først og fremst på de pårørende, sier mannen. 

Virker som flere har kjent Viggo Kristiansen

Torsdagen har i all hovedsak handlet om Kristiansen og ulike karakteristikker av han er gitt. 

– Er det riktig at det skal handle så mye om Viggo Kristiansen, som jo ikke er tiltalt her?`

– Du kan spørre om nødvendigheten ved hvert enkelt bevis og vitneforklaring, men det er nok blitt sånn fordi disse personene har mer å si om Viggo Kristiansen enn Jan Helge Andersen, sier statsadvokat Andreas Schei.

 Frode Sunde / TV 2
FORKLARER: Statsadvokat Andreas Schei er klar på at samtlige vitner blir spurt om Jan Helge Andersen, men at de sier lite. Foto: Frode Sunde / TV 2

 At Kristiansen er et viktig tema i retten sier statsadvokaten er naturlig. 

– Viggo Kristiansen er forklart inn i saken og har tidligere vært domfelt for delaktighet i saken han nå er frifunnet for. De vitnene som har forklart seg i dag har hatt kjennskap til begge to, men har hatt mer å si om Viggo, sier Schei.

Alle vitnene som har blitt ført torsdag har bodd i eller rundt Eg-området i Kristiansand. 

Der vokste både Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen opp. 

– Det virker som det er flere som har kjent Viggo Kristiansen bedre, og det kan ha vært på godt og vondt, sier statsadvokaten.

Read Entire Article