Hevder Putin forbereder angrep på atomkraftverk

2 weeks ago 6



Volodomyr Zelenskyj advarer om planlagte russiske angrep mot atomkraftverk som foreløpig er blitt skånet av krigen. Det kan forårsake en katastrofe, ifølge presidenten.

 SPENCER PLATT
TALER TIL FN: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj advarte FNs generalforsamling om en potensiell atomkatastrofe onsdag ettermiddag. Foto: SPENCER PLATT

Publisert 25.09.2024 17:09 Sist oppdatert 10 minutter siden

– Jeg mottok nylig en alarmerende rapport fra vår etterretning. Det ser ut til at Putin forbereder angrep mot våre atomkraftverk. 

Det forteller Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj fra talerstolen i FNs generalforsamling onsdag ettermiddag.

Presidenten hevder også at Russland bruker satellittbilder og informasjon fra andre land for å samle inn informasjon om kraftverkene. 

– Et hvert droneangrep, missilangrep eller kritisk hendelse kan føre til en atomkatastrofe. En slik dag må aldri komme, og Moskva er nødt til å forstå dette, sier Zelenskyj videre. 

Vil ødelegge energinettet

Han spesifiserer ikke nøyaktig hvilke eller hvor mange av Ukrainas fire atomkraftverk det er snakk om. 

Ukrainske Pravda siterer presidenten på at Russland planlegger å angripe tre atomkraftverk, og at det finnes bevis for dette. 

Zelenskyj hevder videre at hensikten bak slike angrep vil være å koble atomkraftverkene fra strømrettet.

– Siden de ikke klarer å beseire motstanden vår på slagmarken, leter de etter andre måter å beseire oss, sier presidenten. 

 GLEB GARANICH / Reuters / NTB
FORELØPIG UBERØRT: Det er ikke blitt meldt om angrep mot atomkraftverket Rivne sør i Ukraina tidligere. Nå kan det snu, ifølge Zelenskyj. Foto: GLEB GARANICH / Reuters / NTB

Han viser til at om lag 80 prosent av energi-infrastrukturen i Ukraina allerede er blitt ødelagt i målrettede angrep.

– Dette er hvordan Putin forbereder seg på vinteren. Han vil tvinge ukrainerne til å lide i kulde og mørke, sier Zelenskyj. 

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstandene.

– Hvis, måtte Gud forby det, Russland utløser en atomkatastrofe ved et av våre atomkraftanlegg, kommer ikke stråling til å respektere landegrenser, sa den ukrainske presidenten.

IAEA også bekymret

Dette er knapt første gang Zelenskyj advarer om at krigen kan utløse en atomkatastrofe. 

Zaporizjzja – det største atomkraftverket i landet – har vært under russisk kontroll siden begynnelsen av krigen, og har havnet i midten av flere kamphandlinger. 

Det internasjonale atomkraftverkbyrået IAEA har gjentatte ganger utrykt bekymring om situasjonen ved Zaporizjzja. De har ikke kommentert Zelenskyjs påstander om at det planlegges angrep mot andre kraftverk.

Tidligere i år brøt det ut en omfattende brann ved kraftverket, der en av kjøletårnene skal ha blitt skadet. Både Russland og Ukraina ga den andre parten skylden. 

 HANDOUT / AFP / NTB
BRANT: Et av kjøletårnene ved Zaporizjzja skal ha blitt skadet under en brann i august. Det er ikke bekreftet hva som forårsaket hendelsen. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Det er det samtidig det eneste atomkraftverket der det er blitt rapportert om kamphandlinger foreløpig. 

IAEA foreslo allerede i 2022 at det skulle opprettes en beskyttende sone rundt Zaporizjzja for å forhindre en atomkatastrofe. Det har foreløpig ikke skjedd. 

Saken oppdateres! 

Read Entire Article