Kastet øks i hodet på mann: «Vil du at jeg skal ringe politiet?»

3 hours ago 5



Dømt for drapsforsøk:

En mann i 30-årene er dømt for drapsforsøk etter at han kastet en øks i hodet på en mann han ikke kjente. Etterpå knivstakk han mannen i brystet.

 Freddie Larsen
ÅSTEDET: Politiet var på åstedet i Spydeberg sentrum bare noen minutter etter at fornærmede ble knivstukket. Foto: Freddie Larsen

Publisert 10.10.2024 00:18

Meldingen om en slåsskamp kom inn til politiet like før midnatt en fredag i september 2022 i Spydeberg i Indre Østfold.

Tre minutter senere var nødetatene på plass.

Hadde det tatt noe særlig lenger tid, ville fornærmede dødd av skadene, ifølge overlegen som forklarte seg i Follo og Nordre Østfold tingrett.

Dommerne legger til grunn at tiltalte og fornærmede aldri hadde møtt hverandre før. Etter at de hadde vært på samme sted, kjørte tiltalte fornærmede til busstorget i Spydeberg.

Hadde øks i baksetet

Da fornærmede gikk ut av tiltaltes bil, tok han med seg en øks fra baksetet. Tiltalte fulgte etter fornærmede, som skal ha angrepet tiltalte.

I slåsskampen som oppsto, fikk tiltalte tak i øksen. Fra fem meters hold kastet han den mot fornærmede, ifølge dommen. Øksen traff ham i hodet og gikk inn i hodeskallen. Hadde den gått én millimeter lenger inn, ville den ha skadet skallehulen.

Fornærmede, som var ruset på både heroin og alkohol, var fremdeles ved bevissthet. Han beveget seg først bort fra tiltalte, som ble stående og snakke med et vitne.

Da fornærmede kom tilbake og fremsto sint og truende, ropte tiltalte til ham, ifølge dommen. «Vil du at jeg skal ringe politiet, eller skal jeg fortsette?» sa tiltalte.

14-åring ble vitne

Deretter gikk tiltalte til angrep på fornærmede med en kniv. Han ble blant annet stukket i kinnet og i brystet. En 14 år gammel jente ble vitne til knivangrepet, ifølge dommen.

Først da, klokken 23.58, ble politiet varslet av vitnet som først hadde snakket med tiltalte.

I retten hevdet tiltalte og hans forsvarer at han hadde handlet i nødverge og ikke skulle straffes. Han mener han hadde blitt angrepet med kniv om ikke han hadde kastet øksen.

Retten mener imidlertid at forsvarshandlingen har gått lenger enn nødvendig, og at den dermed er straffbar.

Vil anke dommen

Nå er mannen i 30-årene dømt til fem år og fire måneders fengsel for drapsforsøk.

Forsvareren hans, advokat Kari Günther Sandvand, sier til TV 2 at dommen kommer å bli anket i sin helhet, men at de særlig er uenig i rettsanvendelsen knyttet til lovens bestemmelser om nødrett. 

– Nødrettsinstituttet er viktig. Det er viktig at man tar det på alvor og gjør riktige vurderinger der, noe denne side mener at man ikke har gjort i dette tilfellet, sier Sandvend. 

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale 350.000 kroner i oppreisning til fornærmede. 

Read Entire Article