Gigantiske vindturbiner på høyde med Eiffeltårnet kan bli et nytt landemerke i Vatsfjorden. AF Gruppen vil skape et knutepunkt for havvind.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
– Havvind kan bli viktig for Rogaland. Det er en næring med stort vekstpotensial og gode muligheter hvis vi lykkes, sier Eirik Lind Hånes, prosjektleder for havvind i AF Gruppen.
Vatsfjorden er kjent for å ha blitt brukt til å koble sammen store Condeep-oljeplattformer, spesielt Troll A, på grunn av sin dybde og beskyttede beliggenhet.
AF Offshore Decom har siden 2004 drevet med demontering av utrangerte petroleumsinstallasjoner på Raunes. Nå ønsker selskapet å satse på produksjon av komponenter til havvind.
Formannskapet i Vindafjord har gitt grønt lys for offentlig høring av en utvidelse av AF Miljøbase Vats.
Norges Miljøvernforbund går sterkt imot planene og krever at de stoppes helt. Organisasjonen mener fjordsystemet allerede er overbelastet av eksisterende virksomhet.
Planen innebærer en stor utvidelse av anlegget på Raunes for produksjon av havvindturbiner og fundament.
I tillegg åpnes det for mellomlagring av ferdigmonterte vindturbiner i Vats- og Yrkefjorden.
Avhengig av etterspørsel anslås det at opptil 1.500 personer vil jobbe på anlegget, hvorav omtrent 1.000 produksjonsarbeidere, ifølge selskapet.
300 meter høye
Vindturbinene kan være opptil 300 meter høye – tilsvarende høyden på Eiffeltårnet.
Dette vil være godt synlige fremmedelementer som forringer fjordlandskapet, konkluderes det i konsekvensutredningen.
Enhetene er store, erkjenner Hånes, men understreker at de er mye mindre enn Condeep-plattformene som ble produsert i området tidligere.
– Troll A tilsvarer for eksempel om lag 45 havvind-fundamenter, sier han.
– I utredningene er det i en tenkt maksimal situasjon lagt til grunn 10 turbiner under sammenstilling eller mellomlagring samt opptil 20 fundamenter. Men mesteparten av tiden vil det være færre enheter. Når turbiner er ferdig montert vil de ligge i kortere tid i fjorden før de slepes ut, presiserer Hånes.
Ankerlinene vil kunne strekke seg fra null til 100 meter under havoverflaten, og kan ligge på tvers av fjorden.
Tiltaket vil være til hinder for fiskeri i de periodene det blir lagret fundament og turbiner i fjordsystemet, heter det i konsekvensutredningen.
– I reguleringsplanen har vi lagt stor vekt på dialog for å sikre at vi ivaretar god sameksistens med andre aktiviteter som fiske. Vi har blant annet tatt inn innspill fra fiskeri og grunneiere i planen. Det er også i dagens situasjon tillatt med oppankring av marinekonstruksjoner, svarer Hånes.
Den nye detaljreguleringsplanen legger opp til store terrenginngrep. Ved å sprenge vekk opptil 100 meter høye fjellpartier skal AF Offshore Decom AS (AFOD) skaffe seg 50 dekar nytt industriareal.
I tillegg planlegges tre store fjellhallerfjellhallerDet heter egentlig kaverner, som er lager i fjell på 125 meter lengde for mellomlagring av masser til betongproduksjon.
Utviklingen vil kreve omfattende utfylling i sjøen. Avhengig av utbyggingsvariant skal det fylles ut mellom 1,2 og 1,8 millioner kubikkmeter bergmasser i fjorden.
For å sikre oppstart i samsvar med tidsplanen for utvikling av havvind i Norge, ønsker selskapet å starte utvidelse av industriområdet på Raunes allerede i 2026.
Masseuttak og anleggsarbeid er estimert å ta cirka ett år, mens etablering av kaianlegg vil kunne pågå i 1–2 år avhengig av løsning.
– Må stanses
Formannskapet i Vindafjord vedtok enstemmig å sende planen ut til offentlig høring.
Opprinnelig omfattet planen også sjøområder i Tysvær kommune. Men Tysvær kommunestyre stoppet planarbeidet på sin side av fjorden i mai, med henvisning til en svært restriktiv holdning til bruk av Yrkesfjorden til industrielle formål.
– Saken er utsatt i Tysvær kommune til etter rullering av kommuneplan, opplyser Hånes.
– Dette er en sak vi i Norges Miljøvernforbund jobber aktivt med. Allerede med eksisterende virksomhet er fjordsystemet overbelastet av utslipp og forurensning. Nå ønsker bedriften å øke denne kapasiteten i tillegg til utvidelse for bygging av fundamenter og sammenstilling av turbiner for havvind. Dette blir feil på så mange måter. Disse planene må stanses helt, sier Arnfinn Nilsen, saksbehandler i Norges Miljøvernforbund.
Tidligere er det jobbet med å få på plass en enda større base for havvind i steinbruddet på Berakvam i Suldal. Dette initiativet har havarert.
Publisert:
Publisert: 13. juli 2025 20:00