Her sitter barn fengslet

1 month ago 35



Det lukter nystekt vaffel i fellesområdet der det står et bordtennisbord midt på gulvet. Det kan nesten minne om en fritidsklubb. 

Men ser man ut av vinduet er det høye gjerder med piggtråd på toppen som omkranser hele bygget. Dette er ikke en fritidsklubb. Det er et høysikkerhetsfengsel for voksne.

Inne på en av cellene har noen skriblet «heroin» på korktavlen. En pose med godteri ligger på hylla.

På en slik celle sitter to av de fire siktede tenåringene, etter knivstikkingen på Tjuvholmen i Oslo forrige helg. De to andre er under den kriminelle lavalderen på 15 år, og tas hånd om av barnevernet.

 Kristoffer Søvik /TV2
I SIVIL: Fengselsbetjentene som jobber med de yngste innsatte er kledd i sivil. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

Det er de to siktede 17-åringen som nå sitter fengslet i Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg. 

Her kan de mindreårige få besøk av voksne innsatte inne på cellen, men da skal døren være åpen, forklarer fengselsbetjent Nemam. Hvis de vil kan de også låse seg selv inne for å skjerme seg fra de andre innsatte.

Hun opplever at de unge kan åpne seg til henne om hvordan de har det i fengselet.

– Det hender de sier at de er redde. Ofte får vi høre at det hjelper at vi er til stede. At de ikke er alene, forteller fengselsbetjenten. 

 Kristoffer Søvik /TV2
REDDE: Flere av de mindreårige innsatte forteller at de redde når de kommer til fengslet, der også voksne sitter, sier fengselsbetjent Nemam. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

Praksisen der mindreårige sitter i fengsel med voksne er sterkt kritisert.

«Ordningen med å plassere barn i Eidsberg fengsel bør umiddelbart opphøre», har Sivilombudet slått fast.

–  For få plasser

Thomas Øiseth er forsvarer for den ene 17-åringen, og ba på denne bakgrunnen om at den siktede skulle løslates.

– Han er en ung gutt som sitter fengslet sammen med voksne, i strid med barnekonvensjonsregler om hvordan fengsling av barn skal skje, sier Øiseth til TV 2.

Han sier at det er et problem generelt at det er for få plasser i ungdomsfengsel, og at barn derfor sitter i fengsel sammen med voksne.

 Goran Jorganovich  / TV 2
KRITISK: Thomas Øiseth er forsvarer for den ene 17-åringen som er siktet etter knivstikkingen på Tjuvholmen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

14 barn i fengsel 

Tall TV 2 har fått fra kriminalomsorgen, viser at det per 6. august 2024 er 14 innsatte under 18 år i fengsel her til lands:

  •  6 ved ungdomsenhet øst ved Romerike fengsel
  • 4 ved ungdomsenhet vest ved Bjørgvin fengsel
  •  3 ved Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg
  •  1 i Oslo fengsel

Det finnes imidlertid ikke en fullstendig statistikk over hvor mange mindreårige som blir innsatt i «voksenfengsel» fordi plassene i ungdomsenhetene ved Romerike og Bjørgvin er fulle.

Når unge under 18 år blir satt i fengsel for voksne, skyldes det gjerne at vedkommende blir varetektsfengslet i en del av landet som ligger langt fra ungdomsenhetene, ifølge Paal Espen Hambre, kommunikasjonsdirektør i kriminalomsorgen.

 Kristoffer Søvik /TV2
SKRIVER OM FENGSELSLIVET: Nemam forteller at de yngste innsatte trives godt med å kunne lage musikk om livet bak murene. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

– Det skjer i svært få tilfeller, og i de få tilfellene det har skjedd, har det vært et kort opphold i et ordinært fengsel for voksne før overføring til ungdomsenhet, sier Hambre.

Ved Eidsberg er det tre midlertidige plasser for innsatte under 18 år som i utgangspunktet skulle sittet i et av ungdomsfengslene. 

Hittil i år har 20 mindreårige vært innom de midlertidige plassene, mens det totalt i fjor var 11 plasser som ble brukt. 

Fengselsinspektør Allan Arnesen skulle helst sett at det ikke var noen. 

 Kristoffer Søvik /TV2
LØSER ET OPPDRAG: Fengselsinspektør Allan Arnesen er tydelig på at fengselet ikke ønsker å ha mindreårige der, som skulle vært i et ungdomsfengsel. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

– Vi som fengsel synes i utgangspunktet ikke at barn skal sitte i et voksenfengsel, men vi har fått et oppdrag som vi løser, som alle andre oppdrag vi får, sier Arnesen. 

Ungdom i fengsel

Det har vært egne fengselsenheter for barn i Norge de siste 15 årene.

Ungdomsenhet vest i Bergen ble åpnet i 2009, og deretter ble Ungdomsenhet øst i Eidsvoll åpnet i 2016.

Planen var at disse to enhetene skulle ta imot ungdom fra hele landet, og være et tilbud til alle mindreårige som er varetektsinnsatt eller som soner en dom.

I statsbudsjettet for 2012–2013 uttalte regjeringen at målet er at barn og unge mellom 15 og 18 år ikke skal sitte i fengsel, men at det fortsatt ville være tilfeller der fengsel var nødvendig og at ungdomsenheten ble opprettet for å bedre forholdene for barn i fengsel.

Ungdomsenhetene skulle sikre mer tilpassede plasser for mindreårige og hindre at barn ble plassert i fengsler med voksne innsatte.

Det er nå lovfestet i straffegjennomføringsloven at når noen under 18 år settes i fengsel, skal det tilrettelegges for deres behov. Innsatte under 18 år skal ha et tverretatlig team som skal ivareta de unges behov under straffegjennomføringen og forberede tiden etter løslatelse

Kilde: Sivilombudet

Alene med voksne innsatte 

Det var i juni Sivilombudet kom med sin knusende rapport om forholdene for barn under 18 år ved Eidsberg fengsel i Indre Østfold.

De mener fengselet ikke er satt i stand til å følge opp de mindreårige tilstrekkelig. I rapporten står det:

«Vi har sett flere eksempler på at de er utrygge og redde. Til tider er mindreårige alene sammen med voksne innsatte».

 Kristoffer Søvik /TV2
LUFTEGÅRDEN: De mindreårige får være ute i luftegården hver dag. Her kan de spille ulike ballspill. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

Enkelte oppholder seg ved disse fengslene over lengre perioder, ifølge rapporten.

– Alvorlig og overraskende 

De yngste innsatte er fengselets prioritet, og får forsterket oppfølging av et eget ungdomsteam. De har ansvaret for å tilrettelegge fengselsoppholdet ut fra de mindreåriges individuelle behov. De skal også ha tilbud om psykologtjenester og tilpasset undervisning.

Men Sivilombudet var likevel kritisk fordi man i dette fengselet plasserer barn sammen med voksne innsatte. 

Samlet finner Sivilombudet at ordningen strider mot FNs barnekonvensjons bestemmelse om at barn ikke skal plasseres i fengsel sammen med voksne.

– Vi synes det var veldig alvorlig og ganske overraskende, sier Helga Fastrup Ervik, avdelingsleder ved Sivilombudets forebyggingsenhet.

 Kristoffer Søvik /TV2
BEKYMRET: Fengselsinspektør Allen Arnesen sier han tenker mye på hvordan fengselsopphold preger et barnesinn. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

Arnesen sier at det tok litt tid å få ansatt nok folk i ungdomsteamene. 

– Men alle er nå på plass, og ungdomsteamet er fullsatt, sier fengselsinspektøren.

Han forklarer også at de mindreårige innsatte har flere friheter enn de andre ansatte, og at de også er bevisst på hvilke voksne innsatte som sitter i samme avdeling som de mindreårige. 

Men han er likevel bekymret for dem.

– Det å sitte i fengsel er ikke sunt for noen. I hvert fall ikke barn. Hvordan det påvirker et barnesinn vet jeg ikke. Det er det som bekymrer meg mest.

Svar i september

Sivilombudet har bedt justisdepartementet gi et svar på anbefalingen deres om å stoppe med å sette inn barn i fengselet, innen 2. september.

– Vi forventer at det blir jobbet raskt med å sikre at det er god nok kapasitet til at barn ikke skal settes i voksenfengsel, sier Ervik. 

 Kristoffer Søvik /TV2
FORVENTER ENDRING: Helga Fastrup Ervik, avdelingsleder ved Sivilombudet forventer at regjeringen tar tak anbefalingen deres. Foto: Kristoffer Søvik /TV2

Utvidet med to plasser

Rapporten fra Sivilombudet er fortsatt under behandling, så Justis- og beredskapsdepartementet sier de ikke kan uttale seg om den nå, men at det er et mål at barn ikke skal sitte i fengsel sammen med voksne. 

– Etter FNs barnekonvensjon kan pågripelse, frihetsberøvelse eller fengsling av barn bare benyttes som en siste utvei og for kortest mulig tidsrom, sier statssekretær Sigve Bolstad (Sp) til TV 2.

Han viser til at regjeringen har bevilget midler til en utvidelse av kapasiteten til ungdomsenheten på Romerike med to plasser, og at disse ble tatt i bruk tidligere i år. 

Bolstad mener ungdomsstraff i mange tilfeller skal kunne erstatte bruk av fengsel overfor barn. 

–  Stortinget vedtok i desember 2023 en rekke lovendringer som blant annet skal sikre strengere og raskere reaksjoner for ungdom som har begått kriminalitet, sier Bolstad.

Endringene trer i kraft 1. september i år.

Read Entire Article