– Jeg føler jeg har hatt ekstremt flaks som kom meg hit. Jeg har hatt en veldig bra jobb som har tatt meg godt imot.
Danske Amalie Obbekjer (31) har fått jobb som psykolog i Haugesund fordi Norge trenger flere med hennes utdannelse.
Når du er ferdig utdannet psykolog i Norge, får du autorisasjon med en gang. I Danmark må du derimot ha to år med veiledning før får tittelen psykolog.
– Jeg kom som helt nyutdannet psykolog til et jobbmarked som trenger autoriserte psykologer. Det har vært vanskelig.
Da Obbekjer ble kontaktet med tilbud om å flytte til Norge for å jobbe som psykolog her, tenkte hun at det var et tilbud hun ikke kunne takke nei til.
– Jeg føler jeg har et veldig godt opplegg rundt meg, bedre enn det jeg ville hatt i Danmark. Jeg får veiledning hver eneste uke. Det syns jeg er kjempekjekt.
31-åringen er en av ti utenlandske psykologer som er hentet til Rogaland det siste året.
Kun ett psykologårsverk per 10.000 innbyggere
– Vi har ikke nok psykologer i Norge som kan fylle stillingene. Vi så muligheten til å ta kontakt med de skandinaviske landene, blant annet Sverige og Danmark, sier Christine Joy Utheim, som jobber med rekruttering i Nav Rogaland.
I dag er det kun ett psykologårsverk per 10.000 innbyggere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Norge. Rogaland er blant de fylkene med lavest dekningsgrad av psykologer, viser tall fra SSB (ekstern lenke).
Til sammenligning er det ti ganger så mange fastlegeårsverk i landet.
Rogalandsmodellen har fått flere Nav-kontor i landet til å ville gjøre det samme.
– Vi ser at det er andre Nav-kontor som tar kontakt med oss for å høre hvordan vi gjør det, og som ønsker å være med på dette prosjektet, sier Utheim.
Nav Rogaland samarbeider med flere store bedrifter i regionen, blant annet Helse Fonna, SUS, Skagen nevropsykologiske klinikk og Blå Kors Haugalandet.
– Jeg snakket med arbeidsgiverne for å høre om det var mulighet for å tilby veiledningsroller til nyutdannede psykologer. Så viste det seg at det var flere bedrifter som hadde mulighet til det, sier Utheim.
Hun påpeker at prosjektet ikke bare fyller arbeidsmarkedet, men at det også er bra for kandidatene som får brukt utdannelsen sin.
Men dette alene løser ikke krisen. Norske bedrifter oppgir at de mangler rundt 400 psykologer, ifølge Nav.
Hva vil det koste?
Liv Sand er skuffet fordi UiS nok en gang ikke er tildelt penger over statsbudsjettet til et lenge planlagt profesjonsstudium i psykologi. Hun er instituttleder for sosialfag ved Universitetet i Stavanger (UiS).
For å starte opp det planlagte psykologistudiet i Stavanger, trenger UiS flere millioner kroner.
– Kostnaden ved oppstart er anslått til 6,5 millioner kroner, og så vil jo dette øke når flere kull er i gang. Dette er et dyrt studium med tanke på omfang av klinisk veiledning og praksis som ligger til grunn for den faglige godkjenningen, sier Sand.
UiS har bedt om 48 studieplasser, noe som etter seks år vil bety 288 studenter. Den årlige prislappen vil da bli på rundt 78 millioner kroner.
– Reaksjonen først er skuffelse. Det er mangel på psykologer både i kommunale tjenester og i spesialisthelsetjenesten. Så vi håper jo at politikerne kan se dette i en større helhet, og skal ikke gi opp kampen så lett.
Publisert 11.10.2024, kl. 17.24