– Jeg kjenner at det river skikkelig enda , sier Tina Granum (38).
Hun og kona Karoline Granum (32) har lenge frontet den såkalte hatbrev-saken i Valdres. I over 20 år har innbyggere på Fagernes mottatt anonyme hatbrev, men i mars 2024 ble en kvinne siktet for åtte tilfeller av hensynsløs adferd.
Saken er nå henlagt på bevisets stilling.
– Henlagt, for andre gang. Da knakk jeg totalt sammen, sier Tina.
Innholdet treffer en nerve
Høsten 2022 mottok Tina og Karoline Granum sitt første hatbrev, der de ble omtalt som «jævla lesber». Året etter fikk de et nytt hatbrev, hvor barna ble hetset og kalt «hybridunger».
Da det andre hatbrevet kom, ventet ekteparet sitt tredje barn.

HATBREV: Dette er det første hatbrevet ekteparet mottok. Samme år ble de nevnt i Støres nyttårstale. Foto: Privat

HATBREV NR. TO: Dette er det andre hatbrevet ekteparet mottok. Foto: Espen Storsve
Siden den gang har Tina og Karoline tatt imot hatbrev fra personer som ikke ønsker å stå frem med innholdet i media.
– Vi har fått vonde brev vi også, men her er det brev som er mye verre enn det, sier Tina.
Brevene omhandler alt fra privatøkonomi til beskyldninger om utroskap, og mange inneholder hets knyttet til utseende, legning og etnisitet.
– Det er helt forferdelig. Det er vondt å bære på, sier Tina.
– Det er så stusselig, og det er så vonde ord som er skrevet. Det går inn under huden på dem som har fått brevene.

Nå, etter ti måneder med etterforskning, er hatbrevsaken henlagt.
– Det var en vond beskjed å få. Jeg kjenner at det river skikkelig enda, sier Tina Granum.
– Det går ikke bare på oss som familie, men på så mange av befolkningen i Valdres. Så det kjennes ekstra tungt. At politiet velger å ikke prioritere en sak som påvirker så mange over så lang tid, det er helt ufattelig.
– To sider av denne saken
Gjennom etterforskningen har politiet en rekke ganger pekt på ressursmangel. Senest i desember i fjor uttalte daværende påtaleansvarlig at saken ikke blir prioritert.
Flere av de fornærmede har klagd på henleggelsen, og mener at politiet burde etterforske saken grundigere.
– Det er viktig å understreke at henleggelsen ikke skyldes politiets ressurssituasjon, men at man ved endt etterforskning mener at man ikke kommer i mål opp mot det strenge beviskravet, sier påtaleansvarlig Charlotte Kirkeby Nordengen.

Kirkeby Nordengen forteller at politiet tidligere har undersøkt poststempler og frimerker, forsøkt å ta DNA-analyser og avhørt fornærmede. I mars i fjor ransaket politiet en bolig for å hente sammenligningsmateriale til en skriftrapport.
Før siktelsen i fjor overleverte også Åsted Norge en skriftrapport til politiet. Den konkluderte med at hatbrevene og det sammenlignede materialet med stor sannsynlighet stammer fra samme person.
Politiet vil ikke uttale seg om hvorvidt Kripos' skriftrapport konkluderte sterkere eller svakere enn den Åsted Norge leverte.

– Begge rapportene har en uttalelse av grad av sannsynlighet for at det er samme person som har skrevet hatbrevene og skriftprøvene i saken, uten at jeg ønsker å gå mer inn på detaljene om det.
Åsted Norge er kjent med at Kripos' skriftrapport konkluderte på det nest høyeste nivået. Det innebærer at det sammenlignede materialet med svært stor sannsynlighet stammer fra samme person. Da er det kun en hypotetisk mulighet for at materialet ikke har felles opprinnelse. Skriftrapporten fra Kripos og den fra Åsted Norge er basert på ulikt materiale.

– Begge skriftrapportene har vært viktige i politiets vurdering, men det er likevel det samlede bevisbildet man ser på, og man har kommet til at med det bevismaterialet som finnes så oppfyller man ikke det strenge beviskravet i straffesaker, sier Kirkeby Nordengen
Forsvareren til den tidligere siktede kvinnen, Marte Svarstad Brodtkorb, er enig i påtalemyndighetens avgjørelse.
– Det er ikke tilstrekkelig til å kunne gå videre med saken mot min klient, så det er helt riktig at saken er henlagt nå, sier Svarstad Brodtkorb.

– Det har vært en enorm belastning for klienten min å stå i dette så lenge. Det er to sider av denne saken, og det er like ille for klienten min, som mest sannsynlig er uskyldig, å stå i dette like lenge som de fornærmede har stått i det.
I desember innkalte politiet den tidligere siktede kvinnen inn til et nytt avhør. Det ønsket ikke kvinnen.

– Det er en rett hun har, og da har det kommet lite ut av hennes forklaring, sier påtaleansvarlig Charlotte Kirkeby Nordengen.
Til Avisa Valdres uttaler Brodtkorb at det at hennes klient ikke ønsket å stille til avhør var basert på en misforståelse.