Han lovet å gjenreise tilliten til politikerne. Nå skaper konas kjoler trøbbel.

1 week ago 17



Storbritannias statsminister Keir Starmer lover at han fra nå av skal betale klær og briller av egen lomme.

Statsministeren Keir Starmer og kona Victoria på Labours landsmøte denne uken. Kjolen hennes ble nøye gransket. Den skal være verdt over 15.000 kroner. Men denne gangen skal det være lånte fjær. Foto: Jon Super, AP/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 27.09.2024 22:02

Kortversjonen

Det pleier å bli bråk når politikere bruker skattebetalernes penger til egen luksus. Men denne gangen handler det ikke om skattepenger.

Storbritannias ferske statsminister har måttet svare på hvorfor en av Labours største bidragsytere har sponset kjoler til kona Victoria og klær og briller til ham selv. Han har også fått gratisbilletter til Taylor Swift-konserter og utallige fotballkamper.

Det er avisen The Sunday Times som har kommet med avsløringene.

Victoria Starmer har fått skryt i britiske medier for å fremme britisk design. De siste ukene har kjolene kommet i søkelyset av andre grunner.

Hadde ikke registrert kjolegave

Statsministerkontoret fikk nemlig henvendelser fra folk som ville gi kjoler til henne. Da oppdaget de at gavene, på lik linje med dem statsministeren mottar, måtte meldes inn til et gaveregister. Det var ikke gjort.

Det er ingenting som tyder på at juristen Keir Starmer, som tidligere var sjef for påtalemyndigheten, har brutt regler for gavene han har fått. De er meldt inn.

Problemet er at omfanget av gaver har kommet i søkelyset. Og det stilles spørsmål ved hvorfor den sjenerøse giveren fikk adgangskort til Downing Street 10 rett etter valgseieren i sommer.

Det viser seg at Victoria Starmer både har fått kjøpshjelp og kjolepenger av den søkkrike Labour-støttespilleren lord Alli. Foto: Phil Noble, Reuters / NTB

Hvorfor skaper gavene trøbbel?

Den nye britiske statsministeren lovet å gjenreise tilliten til politikere da han overtok makten. Han skulle representerer vanlige folk. Da hadde britene lagt bak seg år med skandaler blant konservative politikere.

Oppmerksomheten rundt de flotte gavene kommer ubeleilig av flere grunner. Den nye arbeiderpartiregjeringen sier nemlig at de må stramme inn livreimen. Finansministeren hevder at de konservative etterlot seg et stort, svart hull i statsfinansene. Blant annet vil Starmer kutte i strømstøtten til pensjonister denne vinteren.

I tillegg skaper gave-saken støy. Dårlige meningsmålinger tyder på at hvetebrødsdagene er over for den nye regjeringen.

Hvem er giveren?

Den sjenerøse giveren er lord Waheed Alli. I 1998 var han, som 33-åring, den yngste utenfor aristokratiet som hadde fått lord-tittel. Baronen har bygget opp karrieren og sin store formue først i finansverden og deretter innen medier. Han har vært en viktig støttespiller og gitt penger til Labour over mange år.

Hvor store gaver er det snakk om?

Statsminister Keir Starmer har fått klær for 16.200 pund (230.000 norske kroner) og briller verdt 2435 pund (34.000 kr) av lord Alli. I tillegg fikk sønnen bruke en av leilighetene hans for å lese til eksamen for å unnslippe pressen.

Starmer har også mottatt gaver fra andre. Ifølge The Guardian har Starmer registrert flere gaver og gratisbilletter enn noen annen partileder. Totalt dreier seg om 100.000 pund over flere år. Det er mer enn 1,4 millioner kroner med dagens valutakurs.

Kona Victoria fikk mer enn 5000 pund – 70.000 kroner – i klær av lord Alli, i tillegg til en såkalt personlig shopper. Også finansminister Rachel Reeves og visestatsminister Angela Rayner har fått «klespenger» av lord Alli.

Britisk presse følger nøye med på hva Victoria Starmer har på seg etter at den såkalte kjolesaken kom opp. Til frokost under Labour-landsmøtet denne uken hadde hun på en T-skjorte til 37 pund (520 kroner), ifølge Daily Mail. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB

Ville ta seg godt ut

Først ble gavene forsvart med at det var viktig at statsministeren og kona så godt ut når de skulle presentere landet. I tillegg la de vekt på at de ikke har brutt reglene.

Nå vil de likevel gå bort fra praksisen.

Kulturminister Lisa Nandy sa i helgen at Labour-toppene har bestemt at de ikke lenger skal ta imot klesstøtte.

– Folk i dette landet sliter virkelig, og vi vil ikke at folk skal tro at vi lever veldig annerledes liv enn dem, sa Nandy til BBC.

Dette handler ikke om korrupsjon, men om klasse, skriver politisk kommentator Liz Bates i Sky News.

Hun peker på at Keir Starmer har lagt vekt på sine arbeiderklasse-røtter. Og at dette passer dårlig inn.

– Å bruke bakgrunnen som politisk valuta fungerer ikke lenger når du så grundig har lagt det bak deg, skriver hun.

Read Entire Article