Han ligger an til å bryte Ernas løfte

1 week ago 9



Lite tyder på at det er hold i Erna Solbergs viktigste valgkampløfte for lommeboken.

Erna Solberg sammen med en av Høyres ordførere, Tom Georg Indrevik fra Øygarden kommune. Foto: Heiko Junge, NTB

Publisert: 27.09.2024 18:50

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

– Nivået på eiendomsskatt, kommunale avgifter og gebyrer skal holdes nede der vi får ordfører.

Det sa partileder Erna Solberg (H) til VG før valget i fjor.

Hun omtalte det selv som Høyres «viktigste valgkampløfte» for privatøkonomien. Solberg gjorde unntak for kommunene rundt Oslofjorden, som får økte kostnader for å rense fjorden. Og hun mente at man måtte se hele fireårsperioden under ett for å finne ut om løftet ville holde.

Planen var å «piske» sine lokalpolitikere til å ende opp med et skatte- og avgiftsnivå som er lavere i 2027 enn i 2023.

Det er altså for tidlig å felle endelig dom. Men hvordan synes hun det går så langt?

Denne uken presenterte byrådsleder Eirik Lae Solberg budsjettet for Høyre-styrte Oslo. Byrådet har rett nok kuttet omtrent 400 millioner kroner i eiendomsskatten på bolig. Det utgjør rundt 40 prosent.

Problemet er bare at de kommunale avgiftene samtidig skyter i været. I fjor tok Oslo kommune inn 2,4 milliarder i vann- og avløpsgebyr fra innbyggerne. I budsjettet neste år er summen nesten 1 milliard høyere. Og verre skal det bli.

Vann- og avløpsgebyret skal opp 18 prosent i året frem til 2027.

Dette er ikke overraskende. Gebyrene finansierer byggingen av den ekstremt dyre reservevannforsyningen for hovedstaden. Forhistorien er det mye å si om, men den fortsetter (heldigvis) under dette byrådet.

For en 120 kvadratmeters bolig vil regningen gå fra 6980 kroner i fjor til 13.834 kroner når Solbergs løfte skal endelig evalueres. Og det er heller ingen planer om ytterligere kutt i eiendomsskatten.

Eirik Lae Solberg ligger altså an til å bryte Erna Solbergs plan. Kun de med ekstremt verdifulle boliger vil gå i pluss, siden de får størst lette i eiendomsskatt. Samlet øker gebyrene langt mer enn eiendomsskatten blir redusert.

Først og fremst illustrerer dette hvor uklokt det var av Erna Solberg å gi et slikt løfte. Hun ønsket antagelig å signalisere at Høyres politikere var mer opptatt av folks lommebøker enn partiets politiske motstandere. Men det er like fullt å holde velgerne for narr.

For det er krevende nok for dem som faktisk styrer kommunene å holde sine egne valgløfter. De trenger ikke at en partileder driver overbudspolitikk i tillegg.

Read Entire Article