Rister på hodet over dameprofilene: – Blitt skrevet mange stygge ting

1 month ago 22



Damelandslagets Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå langet ut mot mediene i debatten om langrenns posisjon. Det forstår Even Northug (29) lite av.

1 av 3Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 09.10.2024 00:35

– Det får bli Heidi og Anne Kjersti sine ord. Personlig merker jeg stor interesse. Media møter opp, og det vil være saker på godt og vondt. Det vet jeg alt om. Det har blitt skrevet mye drit om meg. Eller, det har blitt skrevet mye dritt om familien. Det har blitt skrevet mange stygge ting, sier Even Northug, lillebror av mer kjente Petter, til VG.

Heidi Weng valgte å svare med en tirade mot mediene:

– Nå er det om å gjøre å skryte av andre idretter og om å gjøre å rakke ned på langrenn, av en eller annen merkelig grunn. Jeg vet ikke hva vi har gjort feil. Er vi ikke hyggelige nok? Hva er greia? Da jeg stilte opp for media før, så følte jeg at jeg nesten gledet meg litt. Men nå synes jeg ikke alltid det er like hyggelig, sa hun.

Kalvå ga media skyld i at det ikke kom nye profiler.

– Dere er krasse, negative, det blir ofte sutresaker. Ofte har dere en agenda, det er vanskelig å styre hvilken retning intervjuene blir. Da får dere kjedelige utøvere og kjedelige svar, sa Kalvå.

Da VG spør Even Northug om eksempler på «stygge ting» som har blitt skrevet om Northug-familien, svarer han slik:

– Det er Petter som er roten til det. Ting rundt ham. Men jeg klandrer aldri media for det.

– Han er en medieprofil, han holder på med noe av interesse, da må du forvente at media er der på gode dager og i dårlige dager. Sånn er det.

 Even og Petter Northug, her under lagsprinten i NM sist sesong. Da tok duoen svært overraskende sølv. Foto: Geir Olsen / NTB

Petter Northug ble i 2014 dømt for fyllekjøring. I 2020 ble han dømt for råkjøring og oppbevaring av narkotika.

– Det er jo ikke personlig. Selv om det blir litt personlig når det er så nær familie.

– Så du mener Kalvå og Weng må tåle spørsmålene og fokuset i mediene?

Jeg tåler det. Jeg synes vi skal være takknemlig for at det er så bra interesse. Ja, sponsorer går ut. De har vært med lenge. Det er to giganter. Men det er litt naturlig også nå etter VM på hjemmebane, sier Even Northug.

– Vi må heller takke dem for at de har spyttet inn ekstremt mye penger. Så presenterte vi en ny sponsor i dag. Jeg bor i Trondheim og får høre at det virkelig selges billetter til VM. Det viser for meg at det er interesse. Det er noe jævlig bra med at det går mot stappfullt Granåsen.

Anne Kjersti Kalvå (venstre), Lotta Udnes Weng, Heidi Weng og Julie Myhre, her fra damelandslagets pressetreff på Hafjell sist uke. Foto: Terje Pedersen / NTB

Veteran Pål Golberg fikk med seg Weng og Kalvås utspill, som rystet Adressa-kommentator Birger Løfaldli.

– Det første jeg tenkte var at de to hadde sagt akkurat det de tenkte. Det kan man vel være enig i at kanskje ikke er så lurt, sier Golberg og humrer.

– Jeg opplever jo at det blir fokus på noen ting og så lurer man på hvorfor det blir et fokus. Men som utøver har man hele tiden muligheten til å svare tydelig og klart på ting man mener noe om. Man kan bli flinkere til å svare at noen andre får svare på ting også. Hadde man gjort det i større grad, så hadde man sluppet billigere unna.

Også Johannes Høsflot Klæbo lar seg engasjere av debatten i VG de siste ukene.

Ski-stjernen er klar på at bildet er nyansert og mener at det er lite realistisk at langrenn skal få samme oppmerksomhet nå som i Petter Northugs storhetstid.

– Det er er som å hoppe etter Wirkola er som å hoppe etter WirkolaIfølge Store norske leksikon er uttrykket brukt etter ski-hopperen Bjørn Wirkola. Hans posisjon var til tider så suveren at uttrykket «å hoppe etter Wirkola» er gått inn i dagligtalen som betegnelse på forventninger det nesten er umulig å oppfylle., sier Klæbo.

Dagens største herrestjerne mener også at med sponsorer ut, så er det muligheter for nye partnere å komme inn.

Og han minner kjapt om at VM i Trondheim kan bli en folkefest og at det i seg selv har stor verdi.

– Så må vi som utøvere være ydmyke nok og ta en runde på hva vi kan gjøre annerledes etter at en sponsor, media eller andre kritiserer oss. Jeg tror ikke vi som utøvere eller forbund skal gå i angrepsposisjon, sier Klæbo.

– Vi må ta til oss det som blir sagt og se på hva vi kan gjøre annerledes. Vi ønsker at samarbeidspartnerne er fornøyde med oss, det er slik idretten i verden er bygget opp.

Read Entire Article