Guardiola med Haaland-bønn: – Han må være tålmodig

3 hours ago 4



Når motstanderne omringer Erling Braut Haaland (24) med fem-seks mann, finnes bare én løsning.

 Pep Guardiola har et klart ønske fra sin norske målkonge i øyeblikkene der sjansene ikke kommer hans vei. Foto: Molly Darlington / Reuters / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 25.10.2024 23:30

– Han hadde ikke scoret det første målet på onsdag om han ikke var påskrudd. Han blir omringet av fem eller seks, så det er lagkameratene med sine løp som må spre motstanderne, sier Guardiola til VG før lørdagens hjemmekamp mot Southampton.

Haaland ble kveldens mann, nok en gang, da han på akrobatisk vis scoret sitt spektakulære mål mot Sparta Praha onsdag kveld.

Guardiola pekte da på hvordan han med få direkte involveringer skaper mange sjanser.

 Fra denne posisjonen scoret Haaland sitt 2–0-mål onsdag kveld. Et mål han ikke hadde scoret om han ikke var tålmodig, sier trener Guardiola. Foto: Martin Rickett / AP / NTB

Haalands ballberøringer har vært mye diskutert så lenge jærbuen har vært i England, og til det har Guardiola kun én beskjed.

– Noen ganger kommer ikke sjansene og da må han være tålmodig. Det må være sånn, det er den eneste løsningen. «Hold deg i kampen, hold deg påskrudd.» Før eller siden kommer lagkameratene til å lage sjanser for ham, sier Guardiola.

De siste tre ligakampene har alle hatt et fellestegn: Manchester City møter lag som enter legger seg eller blir spilt svært lavt i banen.

Da blir det mindre bakrom for Haaland å utnytte sin enorme hurtighet i. I stedet blir han, som Guardiola sier, omringet av fem-seks forsvarere.

Videre endte han da i disse tre kampene opp med til sammen 0,69 i såkalt expected goalsexpected goalsExpected Goals - gjerne forkortet xG - forteller noe om hvor statistisk stor en sjanse er. 1 betyr at man med hundre prosent sannsynlig scorer på sjansen, 0 at man med null prosent sannsynlighet scorer. Det aktuelle tallet her er sammenlagt xG på totalt fire skudd etter 3 kamper., og heller da ikke mål.

Foto: Grafikk fra www.sofascore.com

Derfor er katalaneren så opptatt av at Haaland må holde seg i kampen, fortsette å være involvert i spillet, selv om han ikke alltid får sjansene.

– Fotball handler ikke bare om at «jeg er her for å score mål», du må være involvert i oppgavene som hjelper laget. Alt henger sammen med alt, så lenge du er aggressiv og til stede, får du de marginene du trenger.

Tidligere i sesongen sa Guardiola at han i sommer hadde en ordentlig prat med Haaland om nettopp dette, at det var så viktig at det ikke var oppe for diskusjon.

Hvor mange mål tror du han scorer hjemme mot Southampton lørdag klokken 16?

– Er dette noe du ser han blir bedre på med mer erfaring? spør VG.

– Ja, selvsagt. Men jeg vil si at hans antall mål så langt er ganske ... imponerende. Selvsagt er han skrudd av i enkelte øyeblikk i løpet av en kamp, men generelt har han alltid vært der han skal være, sier suksesstreneren.

Haaland spiller så å si alt for Manchester City om dagen. Litt fordi City ikke har så mange reelle erstattere, mest fordi han føler seg bedre enn noen gang i lyseblått.

– Han er mer fokusert enn noensinne på hva han må gjøre hver tredje dag. Akkurat nå er han en veldig viktig brikke for oss, sier Guardiola.

Hør siste episode av Fotballpodden om blant annet Erling Braut Haaland her:

Read Entire Article