Masseoppsigelser i departementene er en trussel mot USAs demokrati.
Publisert: 13.02.2025 06:01
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Det hender så utvilsomt at byråkratier blir for store og må slankes. Og omorganiseres. Og effektiviseres. Slike debatter og prosesser går i de fleste demokratier hele tiden.
Men byråkrati må ikke fremstilles som et uvesen som staten må kvitte seg med jo før jo heller. Et embetsverk med kompetente fagfolk er helt nødvendig for å få et demokrati og et samfunnsmaskineri til å virke.
I den store amerikanske statstjenesten er det nå svært mange kvinner og menn som føler uro. De har også sterke grunner til å bli rasende.
Tusener av ansatte i departementer og direktorater er i ferd med å få sparken av president Donald Trumps søkkrike ryddegutt, Elon Musk. Han leder en effektiviseringsenhet som heter Doge (Department of Government Efficiency), bestående av en gruppe yngre medarbeidere som tar mål av seg til å slakte hele departementer i stedet for å slanke dem.
Onsdag sto Musk frem på TV fra presidentens kontor i Det hvite hus. Han hadde sin fire år gamle sønn på skuldrene og snakket sleivete og grovt om landets statsadministrasjon. Musk mente å vite at det jobbet juksemakere og kjeltringer i store antall der, byråkrater som tar imot bestikkelser og gjør seg rike på skattebetalernes bekostning.
Bak skrivebordet satt president Trump og nikket. Ifølge Musk er statsadministrasjonen blitt «en fjerde statsmakt» som velgerne ikke har ønsket seg, og som – for øvrig i likhet med Musk selv – ikke er blitt valgt av noen. Da velgerne stemte Trump, sa de også ja til store inngrep i statsapparatet.
– Det er det de nå får, og det er det som er demokrati, sa Musk.
Men dessverre, faren er stor for at det ikke er mer demokrati velgerne nå får. Det er tvert imot fare for at de har valgt inn et regime som svekker demokratiets institusjoner og respekten for rettsstaten.
Føderale dommere har grepet inn og midlertidig stanset noen av de varslede permitteringene og masseoppsigelsene. Blant annet er permitteringen av 2200 ansatte i bistandsetat (USaid) satt på vent, men det gjenstår å se om Trump og Musk vil respektere alle rettskjennelser som går dem imot.
Er det noe USA nå trenger, så er det voksne byråkrater som vokter viktige samfunnsfunksjoner som best de kan. Og dommere som griper inn når presidenten ikke følger loven.