Graham Hansen kan bli historisk: «Er dette virkelig?»

3 hours ago 4



Caroline Graham Hansen (29) har overkommet skader, angst, depresjon, hjerteproblemer og vrakinger. Mandag kan Oslo-jenta bli kåret til verdens beste fotballspiller i Paris.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Publisert: 27.10.2024 22:01

Hun vil for alltid stå i historiebøkene som en av tidenes beste fotballspillere. Under Ballon d’Or-utdelingen i den franske hovedstaden kan hun motta beviset på at hun har vært best av alle i 2024.

«En stjerne blant stjernene» skriver CNN om Barcelona-spilleren - men karrieren har vært langt ifra enkel.

– Det har vært mange oppturer og nedturer, forteller Graham Hansen til VG.

 Caroline Graham Hansen scoret og ble kåret til banens beste foran et rekordstort publikum på Camp Nou i 2022, med 92.000 tilskuere på tribunene i et oppgjør mot Real Madrid. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er som det meste i livet, det går sjelden bare en vei. For min del har det vært store forventninger til at jeg var et stort talent. Jeg skulle få til ting tidlig og fort. Sånn ble det ikke. Jeg har vært skadet og har møtt motgang.

Hun er oppvokst på Tåsen, like ved Ullevaal stadion. I oppveksten hadde hun knapt kvinnelige forbilder. Storklubbene på herresiden hadde ikke damelag.

Selv spilte hun på et guttelag i Lyn. Pappa Petter Normann Hansen ble kalt «jentefanatiker» fordi han kjempet for å gi datteren best mulig treningsvilkår.

– Jeg hadde de samme drømmene som guttene. Jeg skulle spille for Barcelona eller en av de største klubbene, på herrelaget deres. Jeg visste ikke at det ikke var damelag jeg kunne spille for. Drømmer blir til av det du ser, sier Graham Hansen til CNN.

 Caroline Graham Hansen med kapteinsbindet for Norge. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Hun ble tidlig et fenomen. Hun var den ekstremt begavede jenta som i tillegg trente hardere enn andre. Hun spilte med og mot gutter som var større, sterkere og raskere enn henne.

Men hun lot seg aldri stoppe.

I stedet tilpasset hun seg, vokste og utviklet seg til et unikum.

Etter spill for Stabæk, den svenske satseklubben Tyresö og tyske Wolfsburg, signerte hun i 2019 for Barcelona. Klubben til Lionel Messi startet damelaget fem år i forveien, og hadde aldri vunnet serien.

Etter at Graham Hansen kom til byen har de løftet fem seriepokaler på rad.

 Jenter som vokser opp i dag kan se opp til profiler som Graham Hansen. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Sist sesong ble hun toppscorer i Spania med 21 nettkjenninger. Hun sto tillegg bak 19 målgivende pasninger med sin eminente teknikk, følsomme høyrefot og spesielle fotballforståelse.

Barcelona vant fire av fire mulige titler, inkludert serien og Champions League.

Graham Hansen bidro med 60 målpoeng på 40 matcher.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sist måned ble Graham Hansen kåret til årets spiller i den spanske ligaen og mottok tittelen som divisjonens toppscorer.

Hun gjør drømmer til virkelighet.

– Motgangen har gjort at man jobber videre, blir sterkere mentalt, og til slutt forstår mer av hva som kreves for å nå hele veien. Det har gjort at jeg har fått spille for Barcelona og vunnet Champions League. Mine beste minner, forteller hun til VG et døgn før hun entrer den røde løperen i Paris.

Hun er overbevist om at de tøffe tidene har styrket henne.

– Det tror jeg så absolutt. Opp- og nedturer preger deg. Så gjelder det å finne den gylne middelvei. Ikke bli for trist og ikke bli for glad, beskriver hun og snakker om å glede seg over å spille fotball hver dag.

 Graham Hansen jublet sammen med supporterne i seieren over Real Madrid i 2022. Foto: Alejandro Garcia / EPA

Hun er bevisst på at hun er privilegert som får spille for en av verdens mest ikoniske klubber, i en av verdens kuleste byer og tjene mange millioner i året på det hun elsker aller mest.

– Hver gang jeg tar på meg trøyen, klyper jeg meg selv i armen. For jeg vet at det ikke vil vare for alltid. Jeg husker den første gangen jeg tok på meg drakten. Jeg tenkte: «Er dette virkelig?»

– Hva ville du sagt som 13–14-åring hvis noen fortalte at du ville være favoritt til å vinne Gullballen som Barcelona-spiller i fremtiden?

– Jeg tror ikke jeg ville trodd på det. Jeg ville ikke trodd at det var mulig. Det er så kult at jenter nå kan ha de samme målene som gutter.

Første gang damer ble hedret på samme måte som herrer under Ballon d’Or, var i 2018. Da ble landslagsvenninne Ada Hegerberg (29) historisk som første kvinnelige vinner. For Graham Hansen blir det en spesiell opplevelse.

– Jeg trives best i rampelyset på fotballbane og ikke så godt i rampelyset utenfor. Jeg har ikke noe stort behov for det.

Graham Hansen har opplevd mye i karrieren. Hun har hatt to alvorlige kneskader, et brudd i leggen, vært gjennom en hjerteoperasjon, slitt med angst og depresjon.

Etter Champions League-finalen i 2018 vurderte hun å legge opp.

– Det var en ny skuffelse. Nok en tapt finale. Fotball var ikke like gøy lenger. I frustrasjonen kjente jeg at det var tungt og meningsløst å prøve igjen, forklarer Graham Hansen.

– Men jeg prøvde videre og det er jeg glad for i dag.

Så sent som sist sommer ble hun utrolig nok vraket av daværende landslagssjef Hege Riise til en kamp under VM på New Zealand.

Likevel har hun aldri gitt opp. Hun har kjempet seg gjennom motgangen, og har aldri vært bedre enn nå.

 Graham Hansen og Mats Møller Dæhli hadde begge den samme alvorlige kneskaden i 2015, kalt «Jumper’s knee», og trente tidvis sammen på Olympiatoppen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg blir stolt av henne. Caroline er en imponerende person, sier Mats Møller Dæhli (29) til VG.

Molde-profilen var selv et supertalent som barn, og spilte med Graham Hansen på gutter syv-laget til Lyn. De er fortsatt nære venner.

– Hun har kommet så langt. Det er veldig mye å lære av det. Du ser på banen, når hun spiller på de største arenaene, at hun har fått et stort mot i spillet sitt. Hun tør å utfordre og ta tak i kampene. Det krever stor mental styrke, forteller Dæhli.

– Jeg vet at hun jobber med det hele tiden. Hun har vært veldig tøff med seg selv. Det er det som imponerer meg mest, at hun har klart det og kommet tilbake fra skader, tap i finaler og levert på et kjempehøyt nivå. Det sier noe om hennes mentale styrke.

Til fjorårets kåring var Graham Hansen ikke engang nominert blant de 30 beste, noe mange reagerte sterkt på.

Likevel har hun aldri gitt opp. Hun har kjempet seg gjennom motgangen, og har aldri vært bedre enn nå.

I år har arrangøren ytret et så sterkt ønske om at den norske stjernen er til stede, at det er bestilt et privatfly som mandag tar henne og familien fra Oslo til Paris tur-retur.

 Graham Hansen er en uvurderlig spiller for Norge. Foto: Bjorn Steinar Delebekk / VG

Ada Hegerberg er også nominert, men vil ikke være til stede på utdelingen.

– Caroline har prestert på samme måte i mange år. Jeg syns det er veldig fortjent at hun endelig får en anerkjennelse av alle, sier Møller Dæhli om den nært forestående hendelsen.

Norge slo Albania 5–0 i EM-playoff fredag. Graham Hansen og resten av laget spiller returkampen på Ullevaal mindre enn et døgn etter utdelingen.

VG er til stede i Paris og vil rapportere fra Ballon d’Or, hvor Erling Braut Haaland (24) er nominert til prisen for årets mannlige fotballspiller. Det er magasinet France Football som står bak kåringen.

Graham Hansens lagvenninne i Barcelona, Aitana Bonmatí (26), er sett på som hennes største utfordrer i kampen om fotballens gjeveste individuelle trofé.

– Jeg har ingen favoritt. Jeg drar dit og skal nyte anledningen, sier det norske håpet.

 Graham Hansen og Aitana Bonmatí er til vanlig en fryktet duo i Barcelona. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Read Entire Article