Gjør flere endringer i nytt opplag av omstridt bok

2 weeks ago 16



Gyldendal kommer med flere beklagelser, og varsler endringer når «Partiet» kommer i nytt opplag.

 Kristoffer Søvik / TV 2
Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Publisert 07.10.2024 15:16 Sist oppdatert 30 minutter siden

Boken «Partiet» har fått mange reaksjoner etter at den kom på markedet i midten av september.

Forfatterne, Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har skrevet boken etter å ha gjort intervjuer med 70 anonyme kilder. 

Flere av de som omtales har reagert på innholdet. Blant annet har Karen Marie Berg, enken etter mangeårige Ap-topp Hans Kristian Amundsen, via Aftenposten bedt forlaget Gyldendal trekke boken.

Gjør rettelser

Mandag melder forlaget Gyldendal at det vil bli gjort flere endringer når boken kommer ut i et nytt opplag:

  • Retting av faktiske feil og presiseringer i teksten
  • Enkelte av passasjene om varslersakene i Arbeiderpartiet er noe utvidet
  • Metodekapittelet er utvidet for å gi bedre forståelse av arbeidet som ligger bak boken og avsløringene i den, samt for å reflektere noe av debatten etter utgivelse

I tillegg vil det bli lagt inn referanser til andre utgivelser på steder det er relevant, melder forlaget. Boken har blitt kritisert for å inneholde mulige tekstlikheter til andre bøker.

Forfatterne og forlaget har funnet at de mulige tekstlikhetene gjelder kjente og etablerte hendelser som forfatterne har fått gjengitt av egne kilder, skriver Gyldendal på sine egne nettsider.

 Ole Berg-Rusten / NTB
KRITIKK: Forfatterne Steinar Suvatne (t.v.) og Jørgen Gilbrant har fått mye kritikk for boken «Partiet». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ikke aktuelt å trekke boken

Direktør i Gyldenlag Litteratur, Ingeborg Volan, sier at det ikke har vært aktuelt å trekke boken.

− Noen har ment at boken bør trekkes. Det har ikke vært aktuelt. Gyldendal har fått gode og nødvendige forsikringer fra forfatterne om kvaliteten i kildegrunnlaget og hvordan ulike deler av boken kan dokumenteres, sier Volan.

– Vi har arbeidet tett med forfatterne om alt fra metode til litterære fortellergrep og språk. I og med at det kom kritiske tilbakemeldinger på boken ved utgivelse, har det vært naturlig for forlag og forfattere å gjennomgå disse før andre opplag sendes i trykken, sier Volan.

Forlaget kommer med flere beklagelser mandag.

− Noe av kritikken rettet mot forlagets kommunikasjon i etterkant av utgivelsen har vært berettiget, og forlaget møtte ikke denne kritikken med tilstrekkelig alvor. Gyldendal beklager at vi har kommunisert på en måte som har såret og vært en belastning for personer som ikke har søkt offentlighetens lys eller maktposisjoner, blant annet da vi fra forlagets side ga uttalelser som kunne oppfattes som at vi bagatelliserte kritikken, sier Volan.

Hun beklager også overfor Hans Kristian Amundsens enke.

– Vi beklager også at enken etter Hans Kristian Amundsen ikke ble varslet før boken ble lansert, sier Volan.

 Kristoffer Søvik / TV 2
RETTELSER: – Noen har ment at boken bør trekkes. Det har ikke vært aktuelt, sier Gyldendal-direktør Ingeborg Volan. Forlaget gjør flere rettelser i et nytt opplag. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2
Read Entire Article