Full splid om Trump-forslag: – Hun tar feil

1 month ago 26



Donald Trumps gjentatte forslag om å renske ut Gaza for i overkant to millioner palestinere, fikk ny vind i seilene denne uken, da Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte den amerikanske presidenten. 

– Det er verdt å lytte nøye til Trump, sa Netanyahu fra Washington D.C.

Trump hevder at Israel vil gi Gazastripen til USA etter at krigføringen er ferdig. Og da vil det ikke lenger være mulig å bo her, sier han, fordi området er så ødelagt. Videre hevder han at USA da vil eie Gaza i lang tid fremover.

«Deportasjon er lov i fred»

I en analyse av Trumps utsagn skrev CNN denne uken: 

«Hvis lederen av verdens mektigste demokrati ledet en slik tvungen fordrivelse, vil han speile forbrytelser til tidligere tyranner og skape en unnskyldning for hver eneste enehersker til å iverksette etnisk rensing mot sårbare minoriteter». 

Her hjemme er det ulike reaksjoner på Trumps forslag.

«Deportasjon er lov i fred, men forbudt i krig», skrev Cecilie Hellestveit nylig i Aftenposten.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
FORSKER: Cecilie Hellestveit ved Folkerettsinstituttet. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Hellestveit har en doktorgrad i folkerett og jobber som forsker ved Folkerettsinstituttet. Hun er også medlem av Etikkrådet, som gir råd om hvilke selskaper Oljefondet av etiske årsaker bør selge seg ut av.

Ifølge kronikken vil en potensiell deportasjon av palestinere først «skje etter at israelsk okkupasjon opphører».

Derfor, skriver Hellestveit videre, vil ikke Gaza «lenger være okkupert», og derfor heller ikke være dekket av fjerde Genevekonvensjon artikkel 49, som forbyr slik deportasjon.

– Utenforstående part

Overfor TV 2 utdyper Hellestveit hva hun mener:

– Trump er amerikansk president. USA er ikke part i krigen, og Trump kan dermed ikke begå krigsforbrytelser i en krig hans land ikke deltar i.

 Bashar Taleb / AFP / NTB
VÅPENHVILE: Tre palestinske menn inspiserer skadene på en ødelagt bygning i flyktningleiren Jabalia i Nord-Gaza fredag. Foto: Bashar Taleb / AFP / NTB

Hun peker på at USA er garantist for våpenhvilen og har som oppgave å fremforhandle betingelsene i fase to av den, hvor Israel skal trekke seg helt ut av Gazastripen. 

– Hans utspill må ses i denne sammenhengen. Det er trolig en god blanding av forhandlingsutspill, løsningsforslag, trusler og innpisking, mener hun, og fortsetter:

– USA forsøker å finne løsninger på krigen som utenforstående tredje part. Da kommer ikke disse forbrytelsene i spill uten videre.

USA er Israels næreste og viktigste allierte. De har støttet Israel med enorme summer til militæret og levert store mengder våpen og ammunisjon, som Israel har brukt i sin krigføring mot Gazastripen.

Flere sivile her skal ha blitt drept og såret av amerikanske våpen.

– Opplagt folkerettsstridig

Men Hellestveits konklusjon får en annen folkerettsekspert til å reagere kraftig.

– Forslaget er opplagt folkerettsstridig. For en okkupant, som Israel er nå, er det å deportere befolkningen i et okkupert område, i strid med fjerde Genevekonvensjon artikkel 49, sier førsteamanuensis Stian Øby Johansen.

Han er ansvarlig faglærer for folkerett ved Universitetet i Oslo (UiO). 

Johansen sier at hvis formålet med å fjerne palestinerne fra Gazastripen, er å gjøre området til en del av Israel, så er også dette ulovlig.

 Privat
FØRSTEAMANUENSIS: Stian Øby Johansen ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

– Et slikt scenario vil også være i strid med folkerettens forbud mot anneksjon. Dessuten er det å la egen sivilbefolkning flytte inn på okkupert territorium, også i strid med fjerde Genevekonvensjon artikkel 49.

– Hellestveit tar feil

Han mener at det ikke spiller noen rolle om Israel gjør dette selv som okkupant eller får hjelp til en slik deportasjon av en annen stat. 

– Det er irrelevant. Dessuten, om USA tar over som okkupant, vil forbudet i Genèvekonvensjonen artikkel 49 fortsatt gjelde, slår han fast.

Den internasjonale domstolen ICJ slo i sin rådgivende uttalelse i juli i fjor fast at Israel, til tross for at de i perioder før krigen ikke hadde bakkestyrker på Gazastripen, likevel var å anse som en okkupant av området.

Johansen sier at selv om man legger til grunn at Israel avslutter okkupasjonen, slik Hellestveit gjør, vil det «selvsagt være folkerettsstridig å deportere palestinere mot sin vilje». 

 Andrew Caballero-Reynolds / AFP
VENNER: USA har etter Donald Trumps maktovertagelse beveget seg flere skritt nærmere Israel. Her besøker den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu (t.v.) Donald Trump i Det hvite hus denne uken. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

– Enten det gjøres av Israel selv eller av USA med Israels støtte og medvirkning.

– Cecilie Hellestveit tar altså feil når hun i Aftenposten hevder at «deportasjon er lov i fred, forbudt i krig», mener Johansen. 

Han klarer heller ikke se for seg hvordan en slik deportasjon skulle være praktisk mulig å gjennomføre «uten å ta slik kontroll over Gaza at man regnes som okkupant, slik Hellestveit ser ut til å forutsette».

Krever samtykke

Overfor TV 2 sier Hellestveit at en slik kontroll vil endre hvordan man ser på det folkerettslig.

– Nå tales det om at amerikanske militære kontraktører skal settes inn etter at israelske styrker trekker seg ut, sier hun, og legger til at USA i så fall må ha hjemmel til i våpenhvilens fase to for å gjøre det.

I Aftenposten-kronikken nevnte ikke Hellestveit premisset om at palestinerne må samtykke for at en deportasjon skal være lovlig, men skrev at forhold rundt «samarbeid og maktbruk» vil «avgjøre hvor saken lander».

Overfor TV 2 sier hun imidlertid: 

 Eyad Baba / AFP / NTB
MÅ GJENOPPBYGGES: Flere personer ser på mens lastebiler med sårt trengt nødhjelp kjører gjennom ødeleggelsene i byen Khan Younis, sør på Gazastripen, i slutten av januar. Foto: Eyad Baba / AFP / NTB

– Men dersom USA i fremtiden skulle ta del i tvangsdeportering av palestinere bort fra Gaza uten palestinsk samtykke, vil situasjonen endre seg. Det vil være klart forbudt. Her er jeg og Johansen helt enige.

Hun presiserer også at palestinerne ikke kan flyttes uten at det er del av en forhandlet løsning, «hvor palestinerne også deltar». 

– Det er disse forhandlingene som nå har startet, sier Hellestveit.

– Fortsettelse av folkemordet

Terje Einarsen er professor ved UiB og har en doktorgrad i folkerett. Han er også styreleder i ICJ-Norge, og har blant annet skrevet en rekke kronikker om Israels krigføring på Gazastripen. 

Han sier til TV 2 at det er på «det rene at svært mange palestinere fra Gaza ønsker å bli værende der og bygge opp igjen sitt eget land». 

 Tommy Storhaug / TV 2
PROFESSOR: Terje Einarsen i juss ved Universitetet i Bergen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Dette er meldt av flere medier, inkludert Al JazeeraBBC, CNN og AP.

– Å gjøre leveforholdene så umulige at det ikke er noen annen utvei enn å forlate Gaza, å true befolkningen til å forlate Gaza, eller å fysisk deportere folk fra sitt eget land, vil for det første være en fortsettelse av folkemordet på den palestinske befolkningen, slår Einarsen fast. 

Han sier at det også vil være en «stor forbrytelse mot menneskeheten i form av helt ulovlig og svært omfattende deportasjon». 

– For å få til en slik deportasjon vil trolig også andre forbrytelser måtte begås i tillegg. 

– Tilhører Palestina

Videre kan det ifølge Einarsen være straffbart etter folkeretten å «oppfordre til folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser».

– Det er også for eksempel selvstendige forbrytelser etter norsk rett og mange andre lands nasjonale rett.

Han sier at verken Israel eller USA har rett til å annektere Gaza, «altså ta over dette landområdet som sitt eget».

– Det vil være i strid med helt grunnleggende folkerett, blant annet FN-pakten, og det vil være en klar aggresjonsforbrytelse etter Roma-vedtektene og alminnelig folkerett, sier Einarsen, og legger til:

– Gazastripen tilhører staten Palestina og det palestinske folket som bor der.

Read Entire Article