Frykter klima – men ikke tynn lommebok

1 week ago 11



Drøyt tusen nordmenn i alderen 15 til 25 år har svart på spørsmål om hva de tenker om sin egen fremtid.

I en tid som preges av klimaendringer, krig og uro, dyrtid og fokus på økte sosiale forskjeller, er det knyttet størst optimisme til egen fremtidig økonomi og jobbfremtid.

 Liam Borge / TV 2
TV 2 PÅ GATEN: Line Hetle Wasberg (19) og Aurora Williamsen (19) er stort sett optimistiske, men bekymrer seg for at vi ikke tar nok tak i klimakrisen. Foto: Liam Borge / TV 2

Mest pessimisme knyttes til klimaendringene. 

– Unge flest har det bra i Norge og er relativt optimistiske på tvers av mange saker. Men samtidig er det en voksende gruppe med unge som er bekymret for hvordan det vil gå med dem, sier Axel Fjeldavli. 

Han er rådgiver i Tankesmien Agenda, som har gjennomført den landsomfattende undersøkelsen sammen med Opinion.

– Ganske positiv

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg inn på boligmarkedet egentlig, sier Magnus Sæterdal (18).

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
DET ORDNER SEG: Magnus Sæterdal har en filosofi om at går bra til slutt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Han erkjenner at han er «litt» pessimist når det gjelder utsiktene til å eie egen bolig.

– Men jeg har en filosofi om at ting kommer til å gå bra til slutt, smiler bergenseren.

Aurora Williamsen (19) ser på seg selv som en stor optimist.

– Jeg stiller meg ganske positiv til fremtiden min og liker å jobbe mot målene mine, og klarer det ofte.

 Liam Borge / TV 2
POSITIV: «Det kommer til slutt», tror Aurora Williamsen, når TV 2 spør henne om jobb, kjæreste og økonomi: Foto: Liam Borge / TV 2

Aurora er mer pessimistisk når det gjelder to ting:

– Det er jo veldig mye krig i verden akkurat nå. Det er en ting som uroer de fleste ungdommer, tror jeg. Og så er det jo en klimakrise som det ikke tas nok tak i.

Flest optimister

Deltakerne har svart på tolv spørsmål som omfatter alt fra helse og kjærlighet til økonomiske ulikheter og jobbutsikter.

 Tankesmien Agenda
JOBBOPTIMISTER: Unge er mest optimistiske når det gjelder egne jobbutsikter. I motsatt ende av skalaen finner man mange som er pessimister når det gjelder klimaforandringene. Foto: Kilde: Tankesmien Agenda

Om du ser på figuren ovenfor, ser du at i sju av tolv spørsmål som knytter seg til fremtiden er minst halvparten av de spurte «veldig» eller «litt optimistisk». 

Men kun 13 prosent er «veldig» eller «litt» positive når det gjelder klimaforandringer.

Klima-pessimisme

Samme gruppe er spurt om hva de er «veldig» eller «litt» pessimistiske til.

Av de tolv spørsmålene så er det kun ett spørsmål hvor over halvparten er «veldig» eller «litt» pessimistiske, og det er på spørsmålet «hva som vil skje med klimaforandringene».

– Flere undersøkelser har vist at unges engasjement for klima som politisk sak har falt. Disse tallene viser at det fortsatt er en betydelig pessimisme for klimaendringene blant de unge, sier Fjeldavli.

 Siw Pessar
BEKYMRET: Axel Fjeldavli, rådgiver i Tankesmien Agenda, er bekymret over den negative trenden som viser at flere unge voksne ser med pesismisme på fremtiden. Foto: Siw Pessar

Negativ trend

Undersøkelsen viser også en urovekkende trend:

Én av fire unge oppgir at de ofte er bekymret for hvordan det vil gå med dem i fremtiden. 

– Her har det vært en betydelig økning fra 90- og 00-tallet, fra rundt 15 prosent, til at det nå har stabilisert seg rundt 25 prosent, sier Fjeldavli til TV 2.

 Tankesmien Agenda
NEGATIV UTVIKLING: Andelen unge som er bekymret for fremtiden øker. Men fremdeles er andelen optimister størst. Foto: Kilde: Tankesmien Agenda

Én av fire er sjelden eller aldri bekymret for hvordan det vil gå med dem i fremtiden. 

To av fire er av og til bekymret for hvordan det vil gå med dem i fremtiden.

De fire sakene flest unge er pessimistiske for er klimaendringene, innvandring /integrering, å finne seg bolig og økonomisk ulikhet.

De ferske tallene for hva unge nå mener om ulike sider ved fremtiden er basert på en landsrepresentativ undersøkelse blant unge i alderen 15-25 år, gjennomført av Tankesmien Agenda og Opinion, mens utviklingen bakover i tid er hentet fra Norsk Monitors tall.

– Den nye undersøkelsen dokumenterer en tydelig sammenheng mellom dårlig personlig økonomi og fremtidspessimisme. Blant de med dårligst råd er det en av to som ofte bekymrer seg for fremtiden, sier Fjeldavli.

Stillstand på kjærlighetsfronten

De fleste unge voksne TV 2 treffer på gata denne ettermiddagen i Bergen sier de ser rimelig lyst på egen fremtid. 

– Jeg tror at det er ganske mye gode jobbmuligheter fremover. Og så er jeg litt pessimistisk når det gjelder klimaet vårt, sier Thea Dannevig (20).

Canary Ploh (23) er et sted midt imellom optimist og pessimist:

 Liam Borge / TV 2
RENTER TIL BESVÆR: Canary Ploh (23) tror ikke hun får seg bolig mens hun er student. Til det er renten for høy, mener hun. Foto: Liam Borge / TV 2

– Tror ting ordner seg uansett. Når det gjelder kjæreste, det er litt dårlig nå. Bolig, det kommer kanskje etter hvert, men ikke nå når man er student.

– Hva tenker du om klima?

– Her er jeg litt pessimistisk kanskje …

Otto Femsteinevik (23) tar lektorutdannelse og forteller at han er optimistisk og tror at han vil finne en jobb han trives i.

– Hva med kjærlighet og bolig?

– Der er jeg litt på stedet hvil.

 Liam Borge / TV 2
BOLIGBREMS: Otto Femsteinevik (23) synes boligmarkedet har blitt vanskelig å komme inn på. «Det krever som oftest at man har rike foreldre», sier han. Foto: Liam Borge / TV 2

– Er du pessimist på noe område?

– Boligmarkedet er vanskelig og det er et område jeg er litt pessimistisk.

– Ikke et sunnhetstegn

Den fjerdedelen av de unge som ofte er bekymret for hvordan det vil gå med dem i fremtiden er klart mer pessimistiske for egen økonomi, helse og arbeidsmuligheter enn andre. 

De har også tydelig dårligere råd enn resten og har mindre tillit til politikerne på Stortinget, ifølge undersøkelsen.

– Selv om mye går bra i Norge og mange er optimistiske, tror jeg ikke det er et sunnhetstegn at andelen unge som er bekymret for hvordan det vil gå med dem i fremtiden har vokst de siste 15 årene, sier Fjeldavli.

Fjeldavli opplyser at mer enn 100.000 unge står utenfor arbeid og utdanning.

– Når egen økonomi, helse og jobbutsikter i fremtiden blir pekt på av så mange av de mest bekymrede, er jo det en tydelig beskjed til politikerne om å gi bedre svar til unge nettopp her, mener Fjeldavli.

Read Entire Article