Våren 2021 varsles norsk politi av svenske kollegaer.
Politiet i Sverige rapporterer om at det jevnlig kom kvinner fra Polen via Sverige, og at endestasjonen trolig er Norge.
Etter anmeldelser i Stavanger og Drammen, samtidig som svensk politi samler bevis, starter Oslo politidistrikt en skjult etterforskning mot personer som er mistenkt for omfattende hallikvirksomhet.
Telefoner blir avlyttet og sivilpoliti spaner på miljøet.
12. februar 2022 ringer en kvinne politiet:
– He killed me, please come.
Den dramatiske nødsamtalen gjengis under åpningsinnlegget til aktor og statsadvokat Jeanette Westlund Hegna.
– Kvinnen høres sløv ut og telefonsamtalen blir brutt, sier Hegna.
Fant 13 kvinner
Politiet starter jakten på bilen kvinnen befinner seg i og finner den i Rælingen på Romerike.
I bilen sitter det to menn. De blir pågrepet, men politiet er redd for å miste bevis.
Det fører til at politiet 8. mars 2022 går til aksjon mot en bygård på St. Hanshaugen i Oslo, som politiet mener fungerer som et døgnåpent bordell.
I flere av leilighetene finner politiet 13 østeuropeiske kvinner.
Under aksjonen blir flere personer pågrepet. Et annet sted på Østlandet blir et norsk-ukrainsk ektepar, som er utpekt som hovedpersonene i nettverket, pågrepet og varetektsfengslet.
Tirsdag møtte åtte personer i retten. Alle er tiltalt for å ha medvirket til hallikvirksomhet og prostitusjon av minst 150 kvinner i minst 49 leiligheter i flere norske byer.
Det norsk-ukrainske paret erkjenner straffskyld for hallikvirksomhet, mens de resterende, med unntak av én, nekter straffskyld.
Begynte etter de giftet seg
Aktor Hegna mener det kan bevises at personene har operert som en organisert, kriminell gruppe.
– Bevisgrunnlaget er enormt og strekker seg over flere tusen sider, og det er ikke alt som skal bevisføres i retten. Vi har tatt ut det vi mener vi trenger for å bevise tiltalen, sier Hegna.
I tillegg til en stor mengde dokumenter, har politiet beslaglagt tre biler, et hus og flere titalls luksusklokker og smykker.
Majoriteten av kvinnene som har blitt fraktet til Norge, kommer fra Ukraina og Russland, forteller Hegna.
Ifølge statsadvokaten begynte ekteparet den ulovlige virksomheten etter at de giftet seg i 2019. Det startet i det små før det utviklet seg, forteller hun.
– Vi ser også at aktivitetene inngår flere mennesker. Flere enn de som er tiltalt i dag, og flere av de befinner seg ikke i Norge.
– Noen er såkalte speidere, eller scouts, mennesker som jobber med å finne prostituerte og få de inn i nettverket, fortsetter hun.
§ 315.
Hallikvirksomhet og formidling av prostitusjon.
Med bot eller fengsel inntil seks år straffes den som
a. fremmer andres prostitusjon, eller
b. leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte
– Seksuelle oppdrag daglig
Nettverket har operert med et kontaktledd for å rekruttere kvinnene, et transportledd og hatt mellommenn som har fremleid leiligheter, ifølge påtalemyndigheten.
– Rekrutteringen av kvinner har skjedd mellom ulike byråer. Det er enten kvinner selv som har tatt kontakt, eller som har blitt kontaktet av speidere.
– For å komme inn i byråene fylles det ut skjemaer. En stor del av dette går ut på å ta bilder av seg selv for å vise frem hva de har å tilby, sier hun videre.
En stor del av bevismaterialet er chattelogger.
– Byråene opererer med ulike vilkår på lønn, arbeid og varighet.
Aktoren sier de har tilgang på et dokument som skal være en arbeidsavtale, ved navn «Norway», hvor det fremgår ulike vilkår. Hegna sier dette vil bli et sentralt bevis i retten.
– Av avtalen fremgår det at kvinnene skal få jevnlig oppfølging gjennom oppholdet og ha seksuelle oppdrag daglig.
Annonseringen av sexsalget har foregått på nettsiden RealEscorte, og pengene har blitt levert i både kontanter og på Vipps, ifølge statsadvokaten.
Datteren er medtiltalt
Den ukrainske kvinnen i 50-årene erkjenner straffskyld for hallikvirksomhet og hvitvasking. Hun nekter imidlertid straffskyld for frihetsberøvelse av kvinnen som ringte politiet.
– Hun har forklart seg flere ganger til politiet, men av ulike årsaker har det ikke nødvendigvis vært riktig, eller det har vært ufullstendig, sier Holden etter aktors innledningsforedrag.
Det sier advokat Svein Holden, som forsvarer tobarnsmoren. Datteren til kvinnen er en av de medtiltalte, men hun befinner seg ikke i Norge og møtte ikke i retten tirsdag.
Under etterforskningen av nettverket, registrerte politiet passasjerer på Stena Line. Forsvareren mener det er vanskelig å fastslå akkurat hvor mange kvinner som har vært involvert.
– Det er et spørsmål om alle kvinnene som er registrert hos Stena Line var på vei til vårt nettverk, eller om det var kvinner som ikke hadde en relasjon til min klient og de hun samarbeidet med.
Han ber også retten vie oppmerksomhet til de angivelige pengesummene påtalemyndigheten mener stammer fra den ulovlige virksomheten.
Ekteparet er tiltalt for grov hvitvasking ved å kjøpe bolig for minst én million kroner, og smykker, klær og klokker for minst tre millioner.
– Det er viktig å skille mellom pengene hun har ervervet før tiltaleperioden, sier Holden.
Espen Wangberg forsvarer den norske ektemannen.
– Han har ikke et konkret forhold til antall kvinner. Det vil være viktig under bevisførselen å klargjøre beløpet og antallet kvinner, samt klargjøre inntekten, sier han.
Onsdag skal han forklare seg i retten.
– Spørsmålet blir hva han visste
Alle de tiltalte har ifølge påtalemyndigheten hatt egne roller.
To nordmenn i 30- og 40-årene er tiltalt for hallikvirksomheten ved å ha fikset leiligheter. Mannen i 30-årene fremleide via sitt eget selskap samtlige av leilighetene i Oslo-bygården politiet slo til mot, ifølge tiltalen. Han nekter straffskyld.
Det gjør også mannen i 40-årene, som er tiltalt for å ha hjulpet til med kontrakter, innredning og håndtering av penger.
– Fremleien har funnet sted. Det er ikke bestridt. Men spørsmålet blir hva han hadde kunnskap om, sier Ole-Petter Drevland, som forsvarer mannen i 30-årene.
Det er satt av fem uker i retten.
Les mer om alle de tiltalte her: