Verdien til noen få amerikanske selskaper gått til himmels de siste årene. De kalles gjerne de storslagne sju hvis man fornorsker litt.
Det er snakk om selskaper som Apple, Microsoft, Amazon, Nividia, Tesla, Meta som eier Facebook, og Alphabet som eier Google.
Aksjeoppturen til selskapene har bidratt til store deler av børsoppgangen i USA de siste to årene. Bare det siste året har S&P 500 steget med uvanlig høye 20 prosent.
– Det er stor fare for at vi står overfor en boble, sier investeringsdirektør i Skagenfondene Alexandra Morris.
Men bobler sprekker ikke alltid. Morris ser tre mulige utfall.
– Enten at det fortsetter noen år til, eller at luften går sakte ut av boblen, eller at man får noen dårlige resultater fra noen av de storslagne sju, slik at vi får et kraftig fall.
Dyrt priset
Markedsverdien til Apple-aksjene tilsvarer nå to norske oljefond, altså 40.000 milliarder kroner. Tesla er nummer sju på lista og verdsettes til 14.000 milliarder kroner. Og det til tross for at Tesla ikke tjener spesielt mye penger som aksjeeierne kan ta ut i utbytte.
– Tesla er priset til 129 ganger årets inntekt, sier investeringsdirektør Jennifer Wallace i Summit Street Capital Management.
Hun er et av trekkplastrene på årets konferanse i regi av forvaltningsselskapet Skagenfondene. Der var de dyre amerikanske aksjene en snakkis.
– Det betyr at du betaler for omtrent 129 år med fremtidig fortjeneste for Tesla, fortsetter Wallace og peker på at det tilsier en voldsom optimisme til at Elon Musks elbilselskap skal vinne kampen om bilkundene mot kinesiske og europeiske konkurrenter.
– Alle Tesla-ene jeg har kjørt med, har vært en luksuriøs og fornøyelig erfaring. Men hvis du ser på bruktbilverdien så er den lav, sier hun.
Ser Tesla-boble
Alexandra Morris i Skagenfondene er særlig bekymret fordi så mange sparepenger forvaltes matematisk gjennom indeksfond. Når en aksje stiger vil i mange tilfeller et indeksfond automatisk kjøpe flere aksjer i det selskapet fordi det plutselig utgjør en større andel av aksjeindeksen de skal speile.
Dermed bidrar indeksfondene til å blåse opp boblen ytterligere. Selv forvalter Skagenfondene rundt 65 milliarder kroner.
– Den kanskje største boblen jeg ser i aksjer, er Tesla. Tesla er ikke nødvendigvis teknologisk ledende. Vi har tonnevis av kinesiske bilselskaper, som nå er de største bileksportørene og produsentene i verden, sier Morris.
– Jeg tenker at vi iallfall ser bobletendenser, sier Storebrand-forvalter Olav Chen.
Men Chen er ganske ydmyk spåmann.
– Det er ekstremt vanskelig å forutsi at det er en boble, og når den sprekker. Hvis man vet at det er en boble, så ville ikke boblen ha eksistert, sier Chen.
Sukker og nyheter
Investor Peter Warren ser også en boble som vil kunne få store konsekvenser for amerikansk økonomi og dermed også norsk hvis den sprekker. Warren vil ikke råde folk til å holde seg borte fra aksjemarkedet. Men han har et par råd til håpefulle og unge småinvestorer:
– Det er to ting du burde unngå. Og det er sukker og nyheter, for de får deg til å opptre irrasjonelt. Å ta de beslutninger man gjør på et godt grunnlag, er det viktigste. Og det kan alle lære, uansett hvor ung du er, sier Warren.
Publisert 13.01.2025, kl. 20.13