Frp vil stanse sløsingen med skattebetalernes penger

1 week ago 11



  • Sylvi Listhaug

    Sylvi Listhaug

Publisert: 26.09.2024 11:04

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg er helt enig med Aftenposten om at ekstern kvalitetssikring og utredninger ofte er viktig før politikerne vedtar beslutninger. Derfor tar ikke Fremskrittspartiet til orde for å avvikle utredningsinstituttet. Men når skiftende regjeringer i løpet av kun syv år har brukt nesten én milliard kroner på å nedsette offentlige utvalg, er vi nødt til å spørre om skattebetalerne får nok kunnskap tilbake pr. brukte krone.

Jeg har aldri påstått at «alle utredningene er å sløse vekk millioner av skattekroner», slik Aftenposten antyder. Jeg peker heller på nødvendigheten av at politikere viser edruelighet med andres penger før man bruker store ressurser på å sette ned utvalg som lager rapporter som ofte legges i en skuff og koster skattebetalerne dyrt. Med nesten 200 utvalg i perioden 2017–2024 er det betydelige rom for innsparinger.

Pengene kan heller brukes til å øke folks trygghet, redusere helsekøene, styrke politiet eller gi mer frihet gjennom å redusere skatter og avgifter – for å nevne noe. I tillegg kan skiftende regjeringer jobbe mer effektivt ved at man i større grad lener seg på fagkunnskap i departementene. Som under migrasjonskrisen i 2015: Da satte Frp/Høyre-regjeringen ned en gjeng skarpskodde jurister som på rekordtid ga verdifulle innspill og utarbeidet lovforslag slik at vi raskt fikk kontroll over migrasjonsstrømmen.

Altfor ofte setter politikerne ned utvalg i mangel på handlekraft, for å trenere saker eller å drive egenreklame for partipolitiske kjepphester. Et godt eksempel på det siste er Avkommersialiseringsutvalget med en prislapp på nesten 11 millioner kroner. Hvilke andre land bruker millioner av skattebetalernes penger på å sette ned et utvalg som skal hindre at folk tjener penger, og at syke og hjelpetrengende mennesker får hjelp?

Frp vil prioritere kjerneoppgavene og stanse sløsingen med skattebetalernes penger.

Read Entire Article