Dyrhaug holdt ski-toppens oppsigelse hemmelig

1 month ago 24



Generalsekretæren hennes sa opp etter bare ti måneder i jobben. Skipresident Tove Moe Dyrhaug (58) sa ingenting til medlemmene sine.

 Tove Moe Dyrhaug ville overtale Baumann til å fortsette og unnlot å fortelle ski-tinget at han hadde levert en oppsigelse. Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 09.10.2024 15:28

I stedet slo nyheten ned som en bombe for drøyt to uker siden: Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding om at Arne Baumann (62) hadde sagt opp.

Det skjer bare fem måneder før ski-VM i Trondheim.

Men VG kan nå avsløre at det gikk 115 dager fra den skriftlige oppsigelsen ble levert til nyheten ble kjent.

I mellomtiden ble det holdt forbundstingforbundstingEn form for generalforsamling i norsk idrett. Her samles kretser, klubber og medlemmer fra hele landet for å fatte viktige avgjørelser. i norsk skisport. Der sto Dyrhaug på valg som president. Sjokkbeskjeden fra Arne Baumann var aldri et tema.

– Det stemmer at Arne ga uttrykk for at han ønsket å slutte før sommeren. Vi ble enige om at vi skulle ha videre dialog om dette etter sommeren, fordi vi ønsket at Arne skulle
fortsette i jobben. Begge parter var derfor enige om at det var klokt å gi dette noe mer tid med tanke på en endelig beslutning, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

 Tove Moe Dyrhaug sammen med sønnen Niklas, som er ekspert på langrenn for rettighetshaver Viaplay. Bildet er fra 2022. Foto: Ole Martin Wold / VG

Dyrhaug takket i forrige uke ja til et lengre intervju med VG. Hun inviterte på kaffe og ski-prat i skiforbundets lokaler på Ullevaal stadion.

I denne saken snakker hun blant annet om:

  • Krise-oppslagene om skiforbundets økonomi
  • Medlemsflukten i skiforbundet
  • Viljen til endring i ski-Norge

Men først: Næringslivsmannen Arne Baumann tok fatt på jobben som generalsekretær i august 2023. Han skulle rydde opp i Norges Skiforbund. Økonomisk uro og høylytt krangling skulle være historie.

Allerede 31. mai 2024 leverte han sin egen oppsigelse.

«Jeg opplevde at vi snakket godt sammen om situasjonen. Selv om jeg formelt hadde sagt opp, hadde vi en felles forståelse om at vi likevel skulle ta sommerferie før vi vurderte hva vi skulle gjøre videre. Først og fremst fordi de håpet å få meg til å fortsette», skriver Baumann i en epost til VG.

 Arne Baumann startet som generalsekretær i august i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB

En uke senere samlet medlemmer og ledere fra hele landet seg til forbundsting i Bodø. Baumanns skriftlige oppsigelse ble aldri nevnt fra talerstolen.

På spørsmål om dette burde skjedd, henviser Baumann til skistyret, som ledes av Dyrhaug.

– Burde du ikke fortalt noe på ski-tinget?

– Nei. Ski-tinget ansetter og avsetter ikke generalsekretær. Hadde dette vært endelig avklart, så hadde det vært naturlig. Det er skistyret som ansetter generalsekretær, sier hun.

Dyrhaug understreker at hun ønsket å ha med Baumann videre. Og at det ikke var noen konflikt mellom de to.

– Jeg har hørt mange rykter. Ryktene har handlet om en påstått dårlig kjemi med meg, skistyret og masse annet. Men det stemmer altså ikke, smiler Dyrhaug lett oppgitt.

– Hvis jeg går til sjefen min og sier at jeg ønsker å slutte, så er det vel ganske… slutt?

– Han sa ikke opp. Men vi hadde en dialog om at han eventuelt kunne avtre 30. november dersom han fortsatt ønsket det, sier Dyrhaug.

At Baumann ikke sa opp, står i kontrast til hva han selv skriver til VG:

«Oppsigelsen sendte jeg skriftlig 31.mai», skriver 62-åringen.

– Forstår du at det ser litt rart ut at han slutter fem måneder før VM på hjemmebane, og at dere hevder at det ikke ligger en konflikt til grunn?

Tove Moe Dyrhaug svarer «nei»:

– Jeg kan forstå at det ser rart ut utenfra. Men det hadde vært langt merkeligere om Åge Skinstad (VM-sjef i Trondheim 2025, red. anm.) sluttet kort tid før VM. Arne har gjort en veldig god jobb, men vi har også en veldig god administrasjon som jobber godt frem mot VM, sier skipresidenten.

VG har tidligere skrevet om underskudd i Norges skiforbund, tidvis anstrengt likviditet og sponsorer som trekker seg ut etter mange års samarbeid.

BDO og Grilstad trakk seg ut av langrenn for to år siden. Nylig varslet gigantene Equinor og Sparebank1 - som i sum utgjør 17 millioner kroner i året - at de gjør det samme etter VM.

 Tove Moe Dyrhaug.

På kort sikt er det likevel lyspunkter:

I 2024 ligger skiforbundet an til å unngå underskudd, ifølge VGs kilder. Tove Moe Dyrhaug svarer også et tydelig «ja» på om hun sover godt om natten.

– Det handler jo om at vi tok tak våren 2023. Det er gjort innsparinger i budsjettet i år også. Det er blant annet flere stillinger som ikke blir erstattet. Svak kronekurs og økte priser gjør at vi har stort fokus på kostnadene våre, sier Dyrhaug.

Hun snakker varmt om alpint, som har snudd flere år med underskudd til overskudd. Det står i kontrast til andre grener.

– Jeg kunne raskt ramset opp ti-tolv negative saker rundt skiforbundet de siste årene. Hva tenker du om det? Forstår du at media skriver om dette, eller opplever dere at media er ute etter dere?

– Det er ikke mange som får like mye oppmerksomhet som oss, og da blir vi et attraktivt produkt. Men så er det samtidig mye bedre med gull og jubel enn negative medieoppslag, sier skipresidenten.

Hun ser ut i luften i det lille møterommet og tenker før hun fortsetter:

– Jeg tror ikke vi skal legge skylden på media. Vi er en mangfoldig organisasjon. Det er sterke personligheter og vinnerskaller her. Derfor tror jeg også at vi er verdens beste skinasjon. Det gjøres utrolig mye bra, men så fort det kommer endringer, så blir det gjerne en mediesak, sier hun.

– Men det blir vel ikke lettere å gå ut og skaffe sponsorer om det er støy hele tiden?

– Nei, det blir det ikke.

Tove Moe Dyrhaug ble valgt til skipresident første gang i 2022. Jobben med å snu fallende medlemstall ble raskt omtalt som en viktig prioritering.

For utviklingen har vært dramatisk:

https://datawrapper.dwcdn.net/U7sWL/1/

Tove Moe Dyrhaug snakker likevel om positive trender: Hovedlandsrennet hadde et historisk høyt deltakertall i fjor, sier hun. Også «Birken» melder om gode tall.

– Det er 1,8 millioner nordmenn som går på ski. Det er gledelig. Og det aller viktigste er at barn er aktive i en eller annen form, mener Dyrhaug.

– Men det er en reell nedgang i antall medlemmer. Hvorfor er det sånn?

– Det skyldes nok flere ting, blant annet at det er flere aktiviteter å fordele barn på. Og så tror jeg at det er flere som er med på mer. Og så er det en del som ikke er i aktivitet innen idretten. Og flere som vil deltal, men ikke konkurrere, og dermed er de ikke registrerte medlemmer.

– Er det en utfordring for dere at Norge har verdensstjerner i idretter som golf, tennis og fotball? At forbildene ikke nødvendigvis heter Petter Northug lenger?

– Nei, jeg kan ikke si at det er en utfordring. Det viktigste er jo i bunn og grunn at barn er aktive. Og så tror jeg jo fortsatt at vi har de mest attraktive profilene i vinteridrett.

Hun snakker om freeskikjøreren Birk Ruud som hun tror har en annen - underforstått «yngre» - appell enn langrennsløper Harald Østberg Amundsen, som hun mener er viktig for en annen målgruppe.

– Og så skjer det endringer hele tiden. Randoné er for eksempel vår syvende gren. Det er en gren med et kjempepotensial.

 Birk Ruud, her etter X Games-gull i Aspen. Foto: JAMIE SQUIRE / AFP / NTB

Med press på økonomien, så utelukker ikke Dyrhaug at de kan være færre ansatte i Norges Skiforbund om fem-ti år. Endringer blir det uansett: Akershus skikrets fikk flertall på ski-tinget for å sette ned et utvalg som skal se på organiseringen i forbundet.

Utvalget skulle settes ned før 1. september og inneholde eksterne personer. VG vet at sammensetningen har skapt diskusjoner internt i Norges Skiforbund.

Mellom 20 og 25 personer personer deltar i utvalgets undergrupper.

– Utvalget er i gang, sier Tove Moe Dyrhaug.

Dette intervjuet ble gjort onsdag i forrige uke. Fortsatt er ingenting kommunisert på Skiforbundets nettsider.

– Vi gjør veldig mye bra som ikke nødvendigvis kommuniseres ut, mener skipresidenten.

– Det er angivelig mange interne i utvalget og generelt mange personer. Er du trygg på at det blir nok uenighet og nok folk som som utfordrer det etablerte for at ikke alt skal bli som det er i dag?

– Det er jeg faktisk trygg på. Folk har ulik bakgrunn og kompetanse. De som sitter i utvalget tilhører jo skifamilien. Man må nesten ha med folk som kjenner Ski-Norge, ellers er det ikke noe poeng. Skulle VG gjort en omorganisering, så kunne du ikke bare hentet inn eksterne. Men det sitter eksterne i utvalget vårt også, sier Dyrhaug.

Selv har hun valgt å ikke delta i utvalget, for å holde en armlengdes avstand.

– Jeg skal ikke forskuttere noe, men jeg er trygg på at det blir gode diskusjoner. Husk at det er et stort mangfold i kretsene våre også: I Oslo og Akershus vil man kanskje si at idrettsanlegg er den store utfordringen. I Troms og Finnmark er rekruttering en større utfordring.

– Hvordan tror du skiforbundet ser ut om fem år? Tør man ta drastiske valg for en fremtid som kan se helt annerledes ut?

– Ja, det tror jeg. Jeg tør si at vi er i gang med det allerede. Det er stor vilje til dette i hele organisasjonen, for å tilpasse oss fremtiden, sier Tove Moe Dyrhaug.

Read Entire Article