Fra innsiden av Røkke-yachten: Første tokt blir en jordomseiling

1 month ago 28



SØVIKA: Kjell Inge Røkkes forskningsyacht skal seile jorden rundt når den er klar om to år. Onsdag ble noe av det som skjuler seg under dekk avslørt.

Kjell Inge Røkkes forskningsyacht er bygget ved Vard sine verft i Romania og på Nordvestlandet. Den siste finpussen skal gjøres i Nederland. Foto: Rev Ocean/Vard
  • Arnfinn Mauren

Publisert: 13.02.2025 05:35

Kortversjonen

Det har vært en byggesaga preget av forsinkelser og konflikter, men utad er alle aktørene nå enige om å se fremover.

– Det har vært utfordrende, særlig for oss som er ekstremt utålmodige. Men det er en tid som vi nå heldigvis har lagt bak oss, sier Nina Jensen.

Hun er leder for det ideelle selskapet Rev Ocean, som skal drifte et type fartøy som knapt har vært bygd før.

195 meter lang – og en blanding av privat luksus og forskningsskip.

– Det blir 60 prosent forskning og 40 prosent yacht, kan operativ direktør i Rev Ocean, Øystein Mikkelborg, fortelle.

Luksusen gjenstår, men forskningsdelen av skipet begynner snart å bli ferdig. Trålen er montert, laboratoriene mangler bare noe utstyr og forskerlugarene står klare.

Før første tokt, skal også lettbåter, ubåter og helikoptre være på plass.

Nina Jensen i Rev Ocean kan se slutten på byggesagaen om forskningsyachten. Foto: Arnfinn Mauren

Blir seks år forsinket

Det er gått nesten åtte år siden Kjell Inge Røkke, i et intervju med Aftenposten, fortalte om planene om å bygge en forskningsyacht, som delvis skal disponeres av ham selv – og delvis benyttes av havforskere.

Da ble det opplyst at de første forskerne skulle kunne benytte den i 2021.

Slik gikk det ikke.

Byggingen av selve skroget i Romania gikk noenlunde etter planen, og etter et 26 dager langt slep kom det til Vards verft på Nordvestlandet høsten 2019.

I fjor ble Rev Ocean forlenget med 12 meter for å løse problemer knyttet til skipets stabilitet. Foto: Vard/Rev Ocean

Endeløse forsinkelser og krangling – som endte i en voldgiftsdom – har gjort at skipet først vil være operativt fra begynnelsen av 2027.

Hovedårsaken til forsinkelsen er at skipet viste seg å bli for tungt. Løsningen ble å forlenge yachten med 12 meter. Dette arbeidet ble gjort på Fosen-verftet i Trøndelag i fjor.

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer. Det viktigste er at vi har klart å finne løsninger på alt, og vi har fått et produkt som er bedre enn det som var på tegnebrettet den gangen, sier Silje Ulvestad, prosjektleder i Vard.

Skal finpusses på i to år

I begynnelsen av mars går hun til det nederlandske yachtverftet Damen Shipyards.

Der skal yacht-delen av fartøyet finpusses. Den ekspertisen finnes nemlig ikke på norske verft. Det er et tidkrevende arbeid. Først i begynnelsen av 2027 vil jobben være ferdig.

Denne delen av skipet er nå stort sett bare et skall. Men det var likevel mulig å få et visst inntrykk av hvordan de fremtidige yacht-gjestene kan nyte både himmel og hav.

Yacht-salongen NÅ – og når den er ferdig:

Ledelsen i Rev Ocean ønsker likevel å snakke mest om forskningsdelen og ikke skipets luksuriøse del – hvor Kjell Inge Røkke får sin egen suite.

– Det er forskerne og vi i Rev Ocean som kommer til å bestemme hvor skipet skal gå. Vi har kartlagt hvor behovene er størst og hva som er aktuelt i de ulike havområdene, understreker Nina Jensen.

– Dette blir ikke en yacht som blir liggende i Middelhavet, understreker kollega Mikkelborg.

1 av 2Foto: Vard/Rev Ocean

Mens forskerne holder på med jobben sin, skal skipet også kunne ta med 16 gjester, fordelt på åtte romslige suiter. Ambisjonen er at disse inntektene skal finansiere deler av driften. Det er et regnestykke som neppe kommer til å gå i balanse.

– Det kan jeg aldri tenke meg. Men det er selvfølgelig en ambisjon. Pr. nå er det Kjell Inge Røkke som har dekket alle kostnadene ved byggingen av skipet. Vår ambisjon er å få dekket noe av kostnadene.

Forskerne møter ingen luksus om bord på Rev Ocean. Standarden på lugarene deres er helt ordinær. Foto: Arnfinn Mauren

Verdens lengste

Etter det Aftenposten kjenner til, er planene for første tokt så godt som spikret. Jomfruturen blir det som best kan beskrives som en jordomseiling.

– Det er nok ikke så langt fra sannheten. Vi kommer i hvert fall til å dekke et stort område og sakte, men sikkert bevege oss nedover mot den sørlige halvkule.

– Hvilke tanker gjør Kjell Inge Røkke seg om at skipet endelig ser ut til å ha kommet på rett kurs?

– Han gleder seg veldig. Han er utålmodig som meg i å komme seg ut på havet. Men han er også fornøyd med at vi har lagt en vanskelig tid bak oss og kan se fremover.

Nils Baadnes fra Smøla blir kaptein om bord på Rev Ocean. Snart er jobben gjort ved Vard Søviknes, og i begynnelsen av mars setter han kursen mot Nederland. Foto: Arnfinn Mauren

Dersom skipet betraktes som en yacht, vil den med sine 195 metter ta over posisjonen som verdens lengste. Det var aldri meningen at den skulle bli.

De første planene baserte seg på et skip på rundt 125–140 meter. Lengden og dimensjonene er blitt resultatet, har yachtdesigner Espen Øino tidligere sagt. I et tidligere intervju med Aftenposten har Øino uttalt følgende om samarbeidet med Røkke:

– Han er inspirerende å jobbe for. Røkke tenker utenfor boksen, og det er motiverende for en designer, sier Øino.

Read Entire Article