Forsvarsekspert: – Storbritannia viktigere for Norge enn USA

3 weeks ago 13



Britenes utenriksminister David Lammy landet for første gang på norsk jord da han kom til Bodø i dag.

Her ble han tatt imot av Norges utenriksminister Espen Barth Eide.

– Jeg ønsket å invitere han hit til Nordområdene og Bodø. Vi skal snakke om Arktis, Russland, Midtøsten og krigen i Ukraina, sa Eide.

Vil styrke etterretningssamarbeid

Etter et møte ved Fellesoperativt hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø, hvor Nordområdene overvåkes, uttalte den britiske utenriksministeren at Storbritannia ønsker å styrke etterretningsdeling og samarbeid mellom de to landene.

– Men krigen i Ukraina som bakteppe har vi snakket om hva Storbritannia og Norge kan utrette sammen. Mede truslene vi ser på sikkerhetsfronten – og jeg kan ikke dele alle med dere – er vi på et nøktern måte fast bestemt på å stå opp for våre felles verdier, sa Lammy.

Partiet hans, Labour, gjorde et brakvalg i Storbritannia i starten av juli.

På pressekonferansen fortalte han at da han ble utenriksminister tok han tok kontakt med sin norske kollega.

– Jeg lovte da å besøke Norge innen 100 dager. Og her er jeg.

Britenes utenriksminister David Lammy besøker Norge for første gang. Her er han på plass i Bodø onsdag formiddag.

Storbritannias utenriksminister David Lammy ble tatt imot av Norges utenriksminister Espen Barth Eide. Bodø-vinden hilste også velkommen.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Spiller en nøkkelrolle

ifølge forsvarsanalytiker per Erik Solli i Norsk forsvarspolitisk institutt (Nupi), spiller Storbritannia en nøkkelrolle i å forsvare Norge i en spent situasjon.

Vi har lange historiske bånd til Storbritannia. Og det er det landet som vil komme oss først i unnsetning hvis det skulle skje noe her i nord, sier Solli.

Den nordeuropeiske styrken Joint Expeditionary Force har øvd sammen i mange år, og det er nok den som ville reagere først, tror forsvarsanalytikeren.

Det er en britiskledet styrke hvor både nordiske og baltiske land, Nederland og Storbritannia vil kunne stille styrker til eksposisjon i en ganske tidlig fase. Det er veldig viktig for å få rask kontroll på situasjonen.

Britenes utenriksminister David Lammy besøker Norge for første gang. Her på FOH med Espen Barth-Eide.

Britenes ferske utenriksminister David Lammy ved FOH utenfor Bodø. Partiet hans, Labour, gjorde et brakvalg i Storbritannia i starten av juli. Her sammen med utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Forsvaret

Og det er viktig, for situasjonen kan fort bli veldig vanskelig å håndtere alene for Norge, ifølge Solli.

– Da er det viktig å ha gode allierte i nabolaget.

USA har mange hensyn å ta

Mange tror at det er USA som kommer Norge og Vesten til unnsetning hvis det skulle skje noe. Men USA har mange hensyn de skal ta, ifølge Solli.

USA må balansere interessene sine og engasjementet sitt både i Asia og Stillehavet, hvor Kina er en stor utfordring. Ikke minst også i Midtøsten, Europa og Russland. Men når USA kommer, så kommer de stort, og de vil være det som veier tyngst på vektskåla.

Mange tenker at artikkel 5 gjør at USA kommer til unnsetning uansett?

Per Erik Solli

–   USA kan komme kjapt hvis de vil og ønsker det. Men jeg tror sannsynligheten for at våre nordeuropeiske og nordiske allierte, vil kunne være de som er først på banen, sier forsvarsekspert Per Erik Solli.

Foto: Andreas Trygstad

Det er 32 medlemsland i Nato. Det må være konsensus i alliansen om de skal aktivere artikkel 5. Det er ganske mange andre scenarioer hvor enkeltland heller vil trå til før hele alliansen samler seg bak en beslutning.

Og der har vel Norge og Storbritannia ganske mange felles interesser?

Ja, og det er ikke uten grunn at det britiske forsvaret er her hver vinter og trener på operasjoner i arktiske forhold. Dette er jo deres nabolag også. Hvis det skjer noe i Nord-Norge, i Norskehavet eller Nord-Atlanteren er vi på en måte i samme båt, bokstavelig talt.

Ny kald krig

Utenriksminister Espen Barth Eide snakket også om den spente situasjonen i Europa.

– Det vi ser nå er kanskje ikke en kald krig, men det er mye i dagens situasjon som ligner. Igjen er det slik at den største sikkerhetsutfordringen mot både Storbritannia, Norge og hele Natoalliansen ligger i Russland.

Og noen av deres viktigste militære kapasiteter ligger rett øst for Norge.

Britenes utenriksminister David Lammy besøker Norge for første gang. Her på FOH med Espen Barth-Eide.

Temaet for besøket er samarbeid i nordområdene, forsvar og sikkerhet, og de to utenriksministrene besøkte Fellesoperativt hovedkvarter på Reitan.

Foto: Forsvaret

– Det som har vært særlig viktig i Bodø er å snakke om vårt forsvarspolitiske samarbeid i den nye sammenhengen vi nå ser, med en varm krig i Europa. Vi har et helt annet forhold til Russland i dag. Det er en nær alliert som Storbritannia interessert i. Da er det viktig at vi trapper opp igjen og videreutvikler det samarbeidet vi hadde tidligere, samtidig som vi tilpasser det til dagens utfordringer.

Eide legger til:

– Vi har også snakket mye om hybridtrusler. Vi ser en god del aktivitet i våre områder vi helst skulle vært foruten. Veldig mye av dette blir styrt fra Moskva.

Publisert 18.09.2024, kl. 20.41

Read Entire Article