Forbereder seg på ekstremværet: – Alt er fullbooket

3 hours ago 4



Den historisk kraftige orkanen Milton ventes å nå storbyene Tampa og Orlando innen torsdag morgen.

 Marco Bello / Reuters / NTB
EVAKUERER: Innbyggere i Florida forlater hjemmene sine i hopetall før orkanen Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

Publisert 09.10.2024 08:15 Sist oppdatert 10 minutter siden

Tomme butikkhyller, tørre bensinpumper og stappfulle flyvninger preger storbyene Tampa og Orlando i Florida i påvente av uværet Milton.

Tirsdag kveld økte stormen nok en gang til en kategori 5-orkan.

– Det er veldig reelt at det skal feie rett over oss, sier norske Herman Mathiesen, som natt til tirsdag norsk tid gjør de siste forberedelsene før orkanen er ventet å treffe Orlando torsdag morgen.

– Manisk stemning

25 år gamle Mathisen jobber i Epcot i Walt Disney World i Florida, sammen med rundt 130 andre nordmenn.

– Den magiske disneygleden er helt borte, sier han.

Han forteller at befolkningen holder pusten, og at stemningen er anspent.

– Går man ut døren og titter, så er det en helt vanlig dag, bare litt overskyet. Men så fort du kommer ut i samfunnet, i trafikken, eller på butikken for eksempel, så er det litt manisk stemning, sier han.

I lokal presse oppfordres man til å blant annet skrive navn og telefonnummer på kroppen, og flere offentlige instanser er tydelige på at orkanen kan komme til å ta liv.

Mathisen forteller at han og kollegaene i Epcot ikke evakueres, og at de er trygt innlosjert i nye, trygge boliger, i et område hvor orkanen trolig ikke vil treffe med full styrke.

 Herman Mathisen
Under orkanen «Helene» var det kun en McDonalds i området som holdt åpent Foto: Herman Mathisen

Ubehagelig opplevelse

Det er heller ikke første gang 25-åringen opplever ekstremvær på nært hold. Han beskriver det som en skummel og ubehagelig opplevelse.

Først går strømmen og vannet, før det brått kommer ekstreme mengder nedbør. 

– Om man havner i orkanens øye blir det stille i rundt en halvtime, før det går rett på det verste igjen, men motsatt vei. Alt som er bøyd, blir bøyd tilbake og brekker av, og løse ting flyr tilbake, forteller han, og beskriver dette som orkanen på sitt farligste.

– Folk er livredde

Like ved flyplassen i Orlando, har den norske illusjonisten Alexx Alexxander underholdt på et privat arrangement etter å ha gjennomført 30 show i Los Angeles. Han er usikker på om han kommer seg hjem før uværet inntreffer.

Han forteller at han har fått plass på en flyvning knappe halvannen time før flyplassen i Orlando stenger onsdag morgen lokal tid.

– Folk vil ikke være her. Alle tog, fly, busser, alt er fullbooket. Folk er livredde, sier han til TV 2.

 Privat
Illusjonisten Alexx Alexxander. Foto: Privat

Han er tydelig preget av situasjonen, og sier han spesielt tenker på dem som risikerer å miste alt de eier.

– Det er veldig surrealistisk og overveldende. Det er helt forferdelig hva naturen kan gjøre.

Illusjonisten sier det jevnlig kommer oppdateringer med stormvarsler, og nødvarselet på mobilen har gått av flere ganger. På nyhetene beskriver de uværet som livsfarlig, forteller han.

– Jeg er redd og føler meg utrygg. Det er noe med å høre selve presidenten si at man skal komme seg vekk, men så er man her likevel.

– Astronomisk

President Joe Biden meldte natt til onsdag at han dropper en reise til Tyskland og et toppmøte i støttegruppen for Ukraina på grunn av orkanene.

Tidligere på kvelden advarte han om farene ved det kraftige uværet.

– Milton kan bli en av de verste stormene som treffer Florida på 100 år. Med Guds vilje vil det ikke bli det, men det ser slik ut nå, sa han.

Over én million innbyggere har fått beskjed om å evakuere hjemmene sine, kun en liten uke etter at det samme området ble rammet av orkanen «Helene», melder CNN.

Florida-meteorolog, Noah Bergren, beskriver situasjonen som «astronomisk».

– Jeg finner ikke meteorologiske ord for å beskrive stormens lille øye og enorme intensitet, skrev han i en mye omtalt melding på X.

8PM EDT: This is nothing short of astronomical. I am at a loss for words to meteorologically describe you the storms small eye and intensity. 897mb pressure with 180 MPH max sustained winds and gusts 200+ MPH. This is now the 4th strongest hurricane ever recorded by pressure on… pic.twitter.com/QFdqFYFI7o

— Noah Bergren (@NbergWX) October 8, 2024

Han forklarer på Facebook at det finnes formler for hvor intense orkaner kan bli i det området det befinner seg i, og at Milton nærmer seg maksnivået for en orkan i Mexicogolfen.

– Orkanen nærmer seg de matematiske grensene for hva jordens atmosfære kan produsere over dette havet, skriver han.

Read Entire Article