Vil flytte legeoppgaver til apotekene – sables ned av legene

2 hours ago 2



Høyre vil flytte arbeid fra legekontorene til apotekene. Det faller ikke i god jord hos legene, selv om de er overarbeidet.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
ENDRINGER: Helsepolitisk talsperson i Høyre, Erlend Svardal Bøe, mener oppgavedelingen i helsesektoren må endres. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 09.10.2024 10:03

Saken oppsummert

  • Høyre foreslår å overføre oppgaver fra legekontor til apoteker, for å redusere ventetider og avlaste helsepersonell.
  • Erlend Svardal Bøe, helsepolitisk talsperson for Høyre, argumenterer for at farmasøyter skal kunne ta blodprøver, måle blodtrykk, skrive ut og fornye enkelte legemidler, og tilby flere vaksiner.
  • Farmasøyt Berit Marie Mortensen støtter forslaget om utvidede oppgaver på apotek, men påpeker behovet for opplæring spesielt i blodprøvetaking.
  • Nils Kristian Klev fra Allmennlegeforeningen kritiserer forslaget, og mener det kan føre til overbehandling og svekke kontinuiteten i lege-pasient-forholdet, samt øke medikamentforbruk.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Høyre slår alarm om økte ventetider og belastningen på helsepersonell. Derfor vil vi gi oppgaver videre til farmasøytene, sier helsepolitisk talsperson for Høyre, Erlend Svardal Bøe.

Han møter TV 2 på et apotek i Tromsø og viser til tall fra Helsedirektoratet. 

– Ventetidene er i snitt 83 dager i helsevesenet, sier han. 

I tillegg peker han på at fastlegene arbeider i gjennomsnitt 55,6 timer i uken, og bare ti prosent av legene har en totalarbeidstid på 37,5 timer i uken, eller mindre. 

Nå har Høyre programfestet at de vil flytte konkrete oppgaver fra legekontorene til apotekene.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
FLERE OPPGAVER: Erlend Svardal Bøe lover flere oppgaver til apotekene om han kommer til makten. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Blodprøver

– Vi mener apotekene bør få mulighet til å skrive ut og fornye resepten på enkelte legemidler, etter definerte kriterier. En slik løsning kan spare fastleger for svært mange konsultasjoner, og gi mer tid for fastlegene til pasienter med mer komplekse helseutfordringer, sier Bøe.

Diagnoser Høyre vil at apotekene skal kunne skrive ut og fornye resept på:

Øyekatarr

Urinveisinfeksjon

Migrene

Prevensjonsmidler på lik linje med helsesøstre

Også måling av blodtrykk bør bli et standard tilbud på alle apoteker, ifølge Bøe.

– Farmasøyter er godt utdannet og minst like kvalifiserte til å måle blodtrykk, sier Bøe.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
IKKE NOK: Høyre vil utvide vaksinasjonstilbudet på apotekene. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

I dag kan man ta vaksine mot influensa på apotekene. Dette tilbudet vil Bøe utvide. 

– Vi vil åpne opp for at apotekene skal kunne sette det som på fagspråket heter «ikke-levende vaksiner». Dette er vaksiner mot sykdommer som har til dels høye innleggelsestall, og økt vaksinedekning vil kunne ta ned ventetider og avlaste helsepersonell, sier Bøe.

Vaksiner som kan bli tilgjengelig på apotek:

Influensa

Difteri

Kikhoste

Pneumokokksykdom

Meningokokksykdom

Tetanus

HPV

Helvetesild

Skogflåttencefalitt

Sist, og kanskje også mest radikalt: Høyre vil åpne for at man skal kunne ta blodprøver på apotekene.

– Skal vi sørge for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste fremover, må vi sørge for at vi får fortgang på oppgavedelingen. Farmasøytene kan ta ulike oppgaver i dag, og vi mener de må få mer ansvar i fremtiden, sier Bøe.

Klare for flere oppgaver

Berit Marie Mortensen har jobbet som farmasøyt i 24 år. Hun ønsker flere oppgaver velkommen, men erkjenner at blodprøvetaking ikke er noe de umiddelbart kunne tatt fatt på.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
POSITIV: Farmasøyt Berit Marie Mortensen er positiv til flere oppgaver på apotekene. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

– Det er ikke noe vi kan i dag, men jeg tenker med riktig opplæring og litt tilrettelegging på det praktiske, så er vi positive til det, sier farmasøyt Berit Marie Mortensen.

Hun har Apotekerforeningen i ryggen og mener tilgjengeligheten til apotekene taler for flere oppgaver.

– Det er apotek på de fleste plasser i dag, og vi har lange åpningstider. Folk kan komme hit ganske sent på kvelden og fortsatt få snakke med en farmasøyt som er på jobb, sier Mortensen.

– Legestanden har vært skeptisk til de tingene vi gjør i dag, som for eksempel vaksinering, medisinstartsamtaler og inhalasjonsveiledning. Og så har det vist seg at det går veldig fint, sier Mortensen.

– Bidrar til overbehandling

– Vi kan ikke se at dette på noen måte vil bidra til å styrke fastlegeordningen eller øke kapasiteten – heller svekke den, sier Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen. 

 Ingvill Sunnby / TV 2
KRITISK: Leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev er kritisk til den nye Høyre-politikken. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

Han mener forslagene vil bidra til overbehandling og svekke den viktige kontinuiteten i lege-pasient-forholdet.

– Det er avgjørende for å se helheten og gi best mulig tjenester til den enkelte. Høyre bør heller fokusere på tiltak for å øke kapasiteten i fastlegetjenesten – ikke fragmentere den ytterligere ved å spre oppgaver på flere aktører, sier Klev.

Legen påpeker at flere av oppgavene som foreslås flyttet til apotekene, uansett gjøres av annet personell på legekontorene. 

– Det vil ikke spare arbeidstimer i det hele tatt for legene, sier Klev.

Det er likevel forslaget om at apotekene skal kunne fornye og skrive ut enkelte resepter, han er mest kritisk til.

– Vi jobber kontinuerlig for riktigere bruk av antibiotika og for å hindre resistensutvikling. Jo flere som gis mulighet til å forskrive medisiner, jo større er risikoen for økt forbruk. Apotekene er kommersielle aktører. Vi har av opplagte grunner valgt å skille mellom rekvirering og salg av legemidler og mener det ikke bør endres på dette, sier Klev.

– Dumt

– Jeg syns det er dumt. Legene melder jo at de opplever stor arbeidsbelastning, og vi ser at ventetidene øker. Da må vi få fortgang på oppgavedelingen, sier Bøe.

– Er dette snikprivatisering av helsetjenester?

– Nei, det er det ikke. Det handler om å bruke den kompetansen som er i dag. Farmasøyten er kvalifiserte folk som har en god utdannelse og som kan gjøre veldig mange av de oppgavene som legene også gjør i dag, nettopp for å ta ned belastningen

Read Entire Article