For få boliger bygges: – Det blir et problem fremover

3 weeks ago 13



I januar var tallet for bygging av nye boliger det laveste noensinne, ifølge Boligprodusentene. Nå, i september, er tallet like lavt.

 Thomas Evensen / TV 2
FLERE KJØPER BRUKT: I første halvår av 2024 er igangsettingen av nye boliger det laveste som er målt noensinne, viser tall fra Boligprodusentene. Samtidig øker salget på bruktmarkedet. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 19.09.2024 12:08

– Tallene viser at vi bygger halvparten av de boligene vi trenger i Norge nå, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.

I første halvår av 2024 er bygging av nye boliger på det laveste nivået som er målt noensinne, viser tall fra Boligprodusentene

Og nedgangen ser ikke ut til å øke med det første. 

– Siden nyttår har det ligget helt flatt på det rekordlave nivået, sier Hiim.

– Er dette problematisk?

– Dette er i høyeste grad problematisk. 

– Blir et problem fremover

Videre forteller Hiim at Boligprodusentenes beregning viser at det er et behov for om lag 29.500 nye boliger i Norge. 

I dag bygges det i underkant av 14.000, som er halvparten av det den norske befolkningen trenger.

Ifølge Hiim er det tre hovedårsaker til at det bygges for få boliger i dag. 

 Truls Aagedal / TV 2
REKORDLAVT NIVÅ: Lars Jacob Hiim, administrerende direktør for Boligprodusentenes Forening, forteller at det bygges for få boliger i Norge. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– For det første er renta er høy, vi har inflasjon i landet og det er dyrere å låne penger. For det andre har kostnadene av å bygge økt mye mer. Det har også blitt mer komplisert å få byggetillatelse, sier Hiim. 

Han fortsetter med å si at dette ikke har vært særlig synlig for folk så langt, men at man nå vil merke mer til boligmangelen fremover.  

– Nå ferdigstilles det mange boliger som ble satt i gang for to til tre år siden, som gjør at mange ikke ser at vi bygger for få nye boliger.  Det kommer vi til å begynne å merke nå og fremover, og det er allerede krevende nok, sier Hiim.  

Høyt trykk på bruktmarkedet

De rekordlave tallene på igangsetting av nye boliger, gjør at vi også har rekordhøye salg av bruktboliger. 

– Det er aldri blitt solgt så mange bruktboliger i en augustmåned i boligprisstatistikkens historie, forteller Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
USIKRE TIDER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener årsaken i færre kjøp av nye boliger er på grunn av usikre tider. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Han mener også dette handler om lite aktivitet i nyboligmarkedet, og at årsakene er høye boligkostnader, lav kronekurs, dyr byggeproduksjon og usikre tider. 

– Det er usikre tider blant annet på grunn av krig i Ukraina og andre steder i verden, i tillegg til inflasjonen i landet. Det gjør folk mer usikre og rammer nyboligmarkedet, sier Lauridsen. 

– Vi ser blant annet at typiske kjøpere på boligmarkedet heller kjøper brukte boliger, legger han til. 

Økning i usolgte boliger

Finn.no kan også bekrefte økningen, fordi flere boliger legges ut for salg. 

Tallet er på 21.600 usolgte bruktboliger i dag, som er en økning fra samme periode i fjor da antallet lå på 20.600 boliger.

– Ser man på dette volumet isolert og måler mot samme dag foregående år så er dette høyt, sier Jørgen Hellestveit, leder i FINN eiendom.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
ØKNING: Jørgen Hellestveit, leder Finn Eiendom, forteller at økningen i usolgte boliger ikke er dramatisk. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Hellestveit ser likevel ikke på denne utviklingen som dramatisk. 

– Halvparten av boligene som blir lagt på FINN blir merket som solgt de første 14 dagene. Trafikktallene våre er fortsatt sterke og meglerne har meldt om høyt aktivitetsnivå, sier han.

Smart å kjøpe bolig 

Lauridsen legger også til at den høye etterspørselen på bruktboligmarkedet kan gjøre det smart å investere i en bruktbolig nå. 

Han kan også fortelle at de høye prisene trolig vil flate ut utover høsten. 

– Normalen er at prisene går opp på våren og en del opp i august, før det går nedover i september, oktober og november. 

– Så det er kanskje smart å kjøpe en brukt bolig nå? 

 Håkon Mosvold Larsen
TRENGER DOBBELT SÅ MYE: I dag har vi kun halvparten av boligene vi trenger for å dekke Norges behov. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Ja, det vil jeg si, svarer Lauridsen.

Men det trengs også nye boliger for å møte behovet i Norge i dag. Dette er en problemstilling som ikke er like enkel å løse, mener Hiim. 

– Her må vi ta store økonomiske grep. Vi må justere reguleringene som gjelder nå, slik at det blir lettere å bygge nye boliger og kjøpe nye boliger, sier Hiim. 

Read Entire Article