Flere tannleger melder ikke fra ved mistanke om ovegrep: frykter foreldrenes reaksjon

1 month ago 14



Noen av tannlegene og tannpleierne frykter foreldrenes reaksjon. Andre synes det er ubehagelig å ikke kunne være anonyme.

Hver tredje norske tannlege og tannpleier melder ikke fra ved mistanke om omsorgssvikt. Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock

Publisert: 22.10.2024 16:07

Kortversjonen

– Norske tannleger og tannpleiere har flere utsatte barn i tannlegestolen hver måned, sier Ingfrid Vaksdal Brattabø.

Hun er forsker ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland og leder forskningsprosjektet «Barn i risiko og oral helse».

I en ny forskningsartikkel skriver de:

Én av tre offentlige tannleger og tannpleiere i Norge har unnlatt å bruke meldeplikten ved mistanke om omsorgssvikt hos barn, én eller flere ganger.

Tallet var like høyt da de spurte norsk tannhelsepersonell om det samme i 2014.

– Man risikerer at barn forblir i en livssituasjon der de blir utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt, sier Brattabø.

Undersøkelsen viser at tannlegene har høy tillit til barnevernet og at de tar tematikken på alvor. Så hvorfor blir mange bekymringsmeldinger aldri sendt inn?

Ingfrid Vaksdal Brattabø er forsker ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland. Foto: Ada Miko

Vanskelig å ikke være anonym

Mange av tannlegene og tannpleierne sa at de fryktet «foreldrenes reaksjon» eller at det var «ubehagelig å melde fra når man ikke er anonym».

– Derfor er det viktig at de som melder inn, har god støtte i kolleger og ledelse på arbeidsplassen, sier Brattebø.

Hun sier at flere tegn på overgrep, vold og omsorgssvikt kan oppdages hos tannlegen. De fleste bekymringene er knyttet til barnets munnhelse. For å beskytte barna vil hun ikke gå mer i detalj om hva tannlegene ser etter.

– Men dette er veldig komplekse problemstillinger. Tannlegene må ha høy kompetanse for å fange opp barna det gjelder, sier Brattebø.

Og det er der problemet ligger.

Redd for å ta feil

«Usikkerhet på egne vurderinger» og «redsel for å ta feil» var hovedårsakene til at tannlegene ikke sendte inn bekymringsmelding.

– Jeg opplever at tannhelsepersonellet tar tematikken på alvor, men kompetansen på feltet må heves. Da kunne man fanget opp flere enn det man gjør i dag.

Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland har også vært med på å utvikle et forskningsbasert dagskurs om hvordan man fanger opp disse barna. Alle ansatte i den offentlige tannhelsetjenesten i 11 av 15 fylker i Norge har gjennomført kurset til nå.

– Men ansvaret for å sikre god nok kompetanse ligger hos tannhelsetjenesten. Vi kunne fanget opp mange flere barn enn vi gjør i dag.

Read Entire Article