Fikk krav om rullestoltilgang

3 weeks ago 15



– Det er jo det som har funka i mange år, hvorfor skal de forandre på det? Det skjønner jeg ikke, sier Stine Finnestrand.  

Hun er blant flere tidligere elever og ansatte som har møtt opp ved Norges eldste rusbehandlingskollektiv, Solliakollektivet i Søndre Land, for å protestere mot at de velger å legge ned store deler av driften.

Saken oppsummert

  • Solliakollektivet i Søndre Land legger ned store deler av driften grunnet økonomiske utfordringer og nye krav om rullestoltilgang.
  • Over 200 døgnplasser for rusmiddelavhengige forsvinner, noe som fører til at flere rusinstitusjoner må stenge.
  • Reidun Skjønberg Hansen, medgrunnlegger av Solliakollektivet, er skeptisk til de nye anbudskravene fra Helse Sør-Øst som fokuserer mer på medisinsk behandling enn arbeidstrening.
  • Helseminister Jan Christian Vestre understreker viktigheten av individuelt tilpasset rusbehandling og avviser at rusbehandling skal være en salderingspost.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Ledelsen ved Solliakollektivet skylder dels på at det blir for dyrt å tilfredsstille nye krav om rullestoltilgang på bondegården, og dels på at Helse Sør-Øst nå vil betale behandlingsplassene på etterskudd.

Over 200 døgnplasser for rusmiddelavhengige forsvinner. Det fører til at en rekke rusinstitusjoner som driver døgnbehandling av rusmiddelavhengige må stenge dørene. 

Housepartyene tok overhånd

– Jeg husker det jo som det skulle ha vært i går når jeg kommer opp hit og møter denne verdenen her, forteller Finnestrand. 

Hun viser TV 2 rundt på gården hvor hun en gang fikk rusbehandling.

For henne tok housepartyene og amfetaminbruken overhånd i ungdomsårene. 

– Jeg begynte såpass tidlig (med rus) at jeg ikke hadde opparbeidet meg et normalt liv i utgangspunktet, forteller hun.

Men en dag i mars 2007 ble hun innkvartert ved det ideelle rusbehandlings-kollektivet Sollia, et gårdsbruk midt i skogen i Søndre Land kommune.

Fikk livet på rett kjøl

– Det var ikke noe kjære mor; Du skal begynne å jobbe ute og hogge ved. Det var kaldt, husker jeg.

For Finnestrand var blant annet stell i fjøset på gården starten på å skape et nytt liv med gode rutiner.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
PROTESTERER: Stine Finnestrand protesterer mot nedleggingen av Solliakollektivet. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

– Det å stå opp klokka 06 om morran, som var en «pain in the ass» i starten, var etter hvert kanskje favorittjobben.

– Man skal jo ikke bare avruse seg, det er ikke det som er den vanskeligste delen av det. Det er jo det å bygge opp et liv. Det er den delen man trenger ganske mye hjelp til, da.

Men nå har ledelsen ved Solliakollektivet besluttet å ikke søke om fornyet avtale ved to av de tre stedene den ideelle stiftelsen driver.

Bakgrunnen er krav om såkalt universell utforming og en avtale om etterskuddsbetaling fra Helse Sør-Øst. 

Les mer om hva daglig leder ved Solliakollektivet, Helge Stikbakke, mener om de nye kravene fra helsemyndighetene senere i artikkelen.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
KUPERT: Rusbehandlingssinstitusjonen Solliakollektivet klarer ikke å møte de nye anbudskravene om universell utforming. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

– Det kan nok bli en utfordring ja, sier Finnestrand der hun balanserer mellom dype hjulspor og gjørme.

– Det er jo nesten ikke mulig å løse. Gårdsarbeid er vel ikke akkurat tilrettelagt for noe rullestol.

Skeptisk til kravene

Reidun Skjønberg Hansen var blant de som startet Solliakollektivet for 54 år siden. Ved 40-årsjubileet fikk de kongens fortjenestemedalje i gull for det gode arbeidet med rusavvenning.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
GRUNNLEGGERE: Øyvid Norman Hansen og Reidun Skjønberg Hansen startet Solliakollektivet i 1970. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Nå er hun pensjonist, men ser med skepsis på at de nye anbudskravene fra Helse Sør-Øst blir for vanskelige å innfri.

– Det må tilrettelegges for rullestol. Det blir snakk om heiser, automatiske dører. Og her på gården er det alt mulig slags forskjellig underlag, sier Skjønberg Hansen.

 Øyvind Hansen og Reidun Skjønberg Hansen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid for rusavhengige ved Solliakollektivet.
FORTJENSTMEDALJE: Øyvind Hansen og Reidun Skjønberg Hansen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid for rusavhengige ved Solliakollektivet. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

– Vi driver jo et en gård med et arbeidstreningstilbud hos oss. Vi har jo ku, melkeku og driver jordbruk og skogbruk som elevene må være med på, sier Skjønberg Hansen.

– Vi driver med arbeidstrening og sosialisering. I de nye anbudskravene som Helse Sør-Øst kommer med, der er det jo helt andre verdier. Der er det mer terapi og behandling med medisiner. Mer som en klinikk med sykehusturnus og så videre, fortsetter Skjønberg Hansen.

– Kan ikke se på at folk dør

– Vi kan ikke se på at 370 nordmenn dør hvert eneste år av overdoser, når vi vet at veldig mye av dette kunne ha blitt unngått med en bedre ruspolitikk som faktisk tar vare på den enkelte.

Det sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fra talerstolen da han nylig besøkte Rusfeltets Fagkonferanse 2024 på Lillestrøm.

Samtidig er det nå kjent at en rekke rusinstitusjoner som driver døgnbehandling av rusmiddelavhengige nå «presses» til å stenge dørene og flere institusjoner må kutte kraftig i tilbudet. 

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
ERKJENNELSER: Helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre (Ap) kom med erkjennelser om at rusomsorgen og behandlingstilbudene ikke er gode nok. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Konsekvensen blir at behandlingstid for rusavhengige i institusjoner kortes kraftig ned. Mange frykter at dette vil gjøre at flere ikke klarer overgang til et mer rusfritt liv.

Fjerner 200 døgnplasser

– Det forsvinner nå mer enn 200 døgnbehandlingsplasser på landsbasis, sier Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Rusfeltets hovedorganisasjon.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
FRYKTER FREMTIDEN: – Jeg er glad for å ha en positiv helseminister som har lyst til å gjøre noe, men vi trenger handling. Nå må vi slutte med prat. Regjeringen har fått mer enn tre år på seg, nå trenger vi handling. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Han reagerer på at helseministeren sier at han kan ikke gjøre noe med innholdet i rusbehandlingen. 

– Det er vi enige om, men han kan gjøre noe med rammene for rusbehandling. Og de er ikke utvidet, sier Skoftedalen.

Han sier at Helse Sør-Øst vil redusere den maksimale behandlingstiden i døgnbehandling fra 12 til 9 måneder. De aller fleste ville få en reduksjon ned mot 6 måneder i døgnbehandling. 

– For mange er det ikke tilstrekkelig til å gi god kvalitativ behandling, fastslår Skoftedalen.

Han tror mange vil sprekke og en svingdørseffekt vil føre mange tilbake i institusjon. I verste fall dør noen av overdoser, mener han.

– Det er et faglig spørsmål …

Helseminister Jan Christian Vestre har registrert at man nå kutter kraftig i antall døgnbehandlingsplasser.

– Mange fagfolk mener det vil gå utover resultatene for enkelte. Ser du det? Og er du uenig i det?

– Det er et faglig spørsmål, og det er nok litt ulike oppfatninger av både behandlingsform og behandlingslengde.

– Nå er det krisestemning i store deler av rusfeltet fordi behandlingsplasser forsvinner og tilbud skal legges ned …

– Det er veldig viktig å understreke at det er den individuelle pasients behov som skal være avgjørende. Rusbehandling skal aldri være en salderingspost. 

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
ENGASJERT: – Folk skal få hjelp av høy kvalitet så lenge det er behov for det, presiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Vestre sier til TV 2 at han som helseminister ikke kan bestemme hvilken behandling den enkelte skal ha. Det er opp til fagfolk å avgjøre.

– Vi har sett den kraftige nedbyggingen av døgnbemannede plasser i psykiatrien. Nå ser vi også tendenser innenfor rusfeltet. Synes du det er greit?

– Jeg mener det er viktig at det er basert på hva som er faglig kunnskap om hva som virker og ikke.

– Vi er opprørte

Helge Stikbakke, daglig leder ved Solliakollektivet, ble ikke beroliget av det helseministeren sa fra scenen under ruskonferansen. 

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
STENGER DØRENE: Helge Stikbakke, daglig leder ved Solliakollektivet, forteller at de nå er tvunget til å legge ned to av tre avdelinger. Og han frykter også at de ikke når frem i anbudsrunden, og må stenge helt ned. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

– Vi er jo opprørte og synes det er merkelig at man skal kutte i antall plasser som resulterer i kortere behandlingstid. Det vil gi dårligere tilbud til de med alvorligst ruslidelse som trenger veldig lang tid i behandling for å kunne gjøre nytte av poliklinisk behandling i etterkant, sier Stikbakke til TV 2.

– Hvor alvorlig vil du si at det er at dere nå må legge ned to av tre avdelinger?

– Det er alvorlig både for pasienter og ansatte. Rusfeltet mister nå et unikt tilbud som vi har opparbeidet over 55 år.

Han tror ruspolitikken vil føre til mange svingdørspasienter. De unike, små institusjonsplassene vil forsvinne.

Stikbakke anslår at om lag sju av ti som har vært til behandling på Sollia, klarer seg bra fem år etter endt behandling. 

Vil tilby behandling til like mange

– Det er viktig for oss å understreke at pasientene fortsatt skal få et godt tilbud, skriver kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem i Helse Sør-Øst til TV 2.

– Det vil være en dreining i behandlingstilbudet, men det vil fortsatt være lange behandlingsforløp. Den pågående anskaffelsen legger til rette for at minst like mange pasienter skal få et tilbud hos private leverandører som i dag.

– Den reddet livet mitt

Helse Sør-Øst har i dag 727,5 døgnplasser. I den pågående anskaffelsen er det etterspurt 605 døgnplasser. Det planlegges med at de nye avtalene trer i kraft fra første januar 2025.

Solem ønsker ikke å oppgi hvor mange av rusbehandlingsinstitusjonene i området til Helse Sør-Øst som ikke klarer å møte kravene til anbudet.

– Alle opplysninger om den pågående anskaffelsen er unntatt offentlighet, dette kan vi derfor dessverre ikke kommentere, skriver Solem. 

– Hvordan vurderer man et lengre behandlingsløp med full rehabilitering tilbake til samfunnet kontra et kortere løp som kanskje har mest fokus på selve rusavhengigheten?

– Det er stor variasjon i målgruppen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Det er derfor ønskelig med ulik innretning av behandlingstilbudet hos avtalepartene, der noen kan ha hovedvekt på poliklinisk behandling og korttids døgnbehandling, mens andre tilbyr langtids døgnbehandling, skriver Solem.

Read Entire Article