EUs utenrikssjef advarer Israel etter angrep på Vestbredden

1 month ago 20



Israels utenriksminister trekker paralleller til Gaza når han forsvarer evakuering av sivile palestinere på Vestbredden. EUs utenrikssjef advarer, Egypt og Jordan fordømmer angrepet og Amnesty slår alarm.

 JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTB
VESTBREDDEN: En palestinsk gutt ser på kulehull i Nur Shams-leiren etter angrepet den 27. august. Volden på Vestbredden har økt siden 7. oktober, og nå signaliserer Israel at de vil bruke nye virkemidler. Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTB

Publisert 29.08.2024 05:44 Sist oppdatert 1 minutter siden

Natt til onsdag begynte den største israelske militæraksjonen mot den palestinske Vestbredden på 20 år. Hundrevis av israelske soldater støttet av luftvåpen, pansrede kjøretøy, bulldosere og droner iverksatte en militæroperasjon nord på Vestbredden. Palestinske kilder melder om 11 drepte i aksjonen. Ifølge Israel er ni terrorister drept. 

Natt til torsdag melder igjen palestinske kilder om angrep i Tulkarm og Jenin. Den israelske avisa Ynet skriver også at angrepet fortsetter onsdag kveld.

EUs utenrikssjef reagerer

– Israels militære operasjon på den okkuperte Vestbredden må ikke bli en utvidelse av krigen på Gaza med totale ødeleggelser, skriver EUs utenrikssjef på Twitter onsdag kveld. 

The Israeli major military operation in the occupied West Bank must not constitute the premises of a war extension from Gaza, incl. full-scale destruction.

The parallel drew by Minister Katz, especially on evacuating Palestinian residents, threatens to fuel further instability.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 28, 2024

Han reagerer spesielt på at Israels utenriksminister Israel Katz har uttalt at Israel kan ta i bruk midlertidige evakueringer av sivile også på Vestbredden

– Når Israels utenriksminister Katz sammenligner med Gaza, spesielt når han snakker om å evakuere innbyggere, kan det gjøre situasjonen enda mer ustabil, skriver Josep Borell på Twitter. 

Egypt og Jordan fordømmer angrepene

Egypt fordømmer den militære operasjonen i en uttalelse onsdag kveld

– Egypt oppfatter det israelske angrepet på palestinske sivile på Vestbredden som en fortsettelse på systematiske brudd på internasjonal lov, internasjonale menneskerettigheter og Genèvekonvensjonen som beskytter rettighetene til mennesker som lever under okkupasjon, skriver Egypt i uttalelsen. 

 JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTB
TULKAREM: Flere palestinere ble pågrepet under aksjonen. Nærmere 10 000 palestinere er pågrepet, Over tre tusen av dem er fengslet uten siktelse eller utsikt til rettergang (se faktaboks). Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTB

De fastslår at operasjonen er en eskalering og en utvidelse av kampene på palestinsk jord. De oppfordrer til at alle land skal samles om å beskytte det palestinske folk og få en slutt på angrepet på ubevæpnede sivile. 

Egypt er sammen med Qatar en sentral aktør i forhandlingene mellom Israel og Hamas om våpenhvile og gisselutveksling. Til tross for press fra USA, har forhandlingene ikke lyktes så langt. I pressemeldingen gir de klart uttrykk for at de ikke tror Israel ønsker fred: 

Vold på Vestbredden siden 7. oktober

  • Minst 646 palestinere, inkludert 148 barn, er drept av israelske soldater eller av bosettere på den okkuperte palestinske Vestbredden ifølge palestinske myndigheter.
  • 128 av disse er ifølge FN drept i israelske luftangrep.
  • 19 israelere er drept i angrep fra palestinere siden oktober, ifølge israelske myndigheter.
  • Mer enn 5400 palestinere er såret.
  • Over 10 000 palestinere skal være arrestert ifølge en rekke kilder, blant annet den israelske menneskehetsorganisasjonen Btselem. Tallet er ikke oppdatert etter at Israel friga titalls palestinske fanger forrige uke, deriblant en journalist.
  • 3432 av disse holdes uten siktelse i såkalt «administrativ pågripelse», ifølgeBtselem.
  • 1432 palestinske bygninger er revet, og 3270 palestinere har blitt hjemløse ifølge FN.

Kilder: FN, Btselem, AlJazeera, Israelske myndigheter, palestinske myndigheter

Eksempel på bodytext i en faktaboks ...

– Angrepene tyder på at Israel insisterer på eskalering, og mangler politisk vilje til å deeskalere situasjonen, skriver de. 

Også Jordan fordømmer også angrepene på Vestbredden i en uttalelse der de trekker fram de samme poengene som Egypts utenriksdepartement. 

Katz: – Vi må bruke alle midler

Israel hevder angrepet er et nødvendig antiterror-angrep. 

– Våre IDF-styrker begynte en antiterror operasjon i Jenin og Tulkarm. Vi angriper væpnede terrorister fra lufta og bakken, demonterer eksplosiver og konfiskerer våpen, sa David Mancer, talsmann for Statsministerens kontor i Israel til Reuters da han skulle forklare militæroperasjonen på Vestbredden onsdag. 

Nyhetsbyrået Wafa meldte onsdag at sivile palestinere utenfor Tulkarm fikk fire timer på seg til å evakuere nabolaget onsdag. Katz bekrefter at slike forflytninger av sivile blir nødvendige. 

– Vi må håndtere trusselen med alle midler, skrev han på Twitter. Han bekreftet at palestinere «i noen tilfeller» vil bli bedt om å evakuere på Vestbredden for å forhindre skade på sivile under kamp. 

Katz uttaler også at aksjonen er nødvendig for å hindre Iran i å etablere seg på Vestbredden. 

Israel har også blitt kritisert for å blokkere adgangen til sykehusene i Jenin, og hindre ambulanser i å komme fram. IDFs talsperson Nadav Shoshani svarte på anklagene i en pressekonferanse: Ifølge IDF måtte de hindre terrorister i å flykte inn på sykehus og skjule seg der. 

Ifølge Palestinske røde halvmåne ble også sykehuset i Tulkarm omringet. 

Saken oppdateres 

Read Entire Article